Med Mont Blanc som fond

Med Mont Blanc som fond

Vandringsvecka: "Chamonix Experience"

Vid foten av Alpernas högsta berg, Mont Blanc, ligger staden Chamonix. Härifrån gör vi ett antal spektakulära dagsvandringar tillsammans med den auktoriserade vandringsguiden, Johan Sundberg.

I Chamonix föddes i någon mening den moderna alpinismen och staden betraktas än idag som en av världens viktigaste alpina metropoler. Orten lockar såväl vintertid som sommartid till sig människor som söker spänning och skönhet i de omgivande bergen. Chamonix bjuder också på ett rikt utbud av kultur, shopping samt restauranger i världsklass.

Johan Sundberg har under större delen av sitt liv bott och verkat i Chamonix. Under sommarhalvåret utgör staden hans fasta punkt mellan uppdragen som guide på olika högalpina vandringsäventyr. Med detta program har han plockat russinen ur kakan och tagit fram det bästa dalen kan erbjuda i vandringsväg. Vissa dagar startar vi direkt från hotellet, andra tar vi hjälp av kollektiva färdmedel för att nå vandringsområdena.

Under resan bor vi bekvämt på hotell Pointe Isabelle  Hotellet är centalt beläget och håller genomgående hög klass. Vandringarna i sig är rätt krävande. Då kan det vara skönt att veta att man kan njuta av hotellets fina spa-avdelning efter dagens övningar.

Här äter vi frukost medan Johan fixar den medhavda picknick lunchen. Middagar ingår inte i resan med det finns ett stort utbud av restauranger att välja emellan i Chamonix. Hotellets egen restaurang, Le Bistrot, har god renommé. Johan kan ge bra tips på matställen, han har själv ett förflutet i Chamonix restaurangvärld.

Söker du en upplevelse med tuffa vandringar tillsammans med en professionell guide i kombination med ett riktigt bra boende har du hittat rätt. Välkommen till Chamonix.


Resan dag för dag

Dag 1. Sverige – Geneve – Chamonix

Ankomst till Geneve och transfer upp till Chamonix för inkvartering på hotell. På kvällen kommer Johan och har en genomgång inför de kommande dagarna.

Dag 2. Les Aiguilles Rouges

Vi startar från hotellet och går i östlig riktning längs med dalgången. I Le Praz du Chamonix så tar vi en lift upp till La Flegere, 1970 m. Från Flegere vandrar vi vidare upp mot Lac Blanc, 2436 m. och dess otroligt vackert belägna hytta. Efter en kort paus för kaffe så tar vi oss sedan ner mot sjöarna, Les Cheserys, där vi intar en välförtjänt lunch med en otrolig utsikt över hela Mont Blanc massivet. Stigen vi går på heter ”Grand Balcon du Haute”. Detta är i mitten av Les Aiguilles Rouges, naturresevatet i Mt Blanc massivet, så chansen till att vi får se vilda stenbockar som betar vid sidan av stigen är stor. Efter lunchen vandrar vi ner mot Col du Montets där vi besöker naturreservatets hytta och dess permanenta utställning. Ett perfekt ställe att besöka första dagen i området då man får en bra insikt i den lokala floran och faunan. Färden går sedan vidare till Argentiere där vi tar tåget tillbaka till Chamonix.

Dag 3. Tête du Balme

I dag startar vi i de östra delarna i Chamonixdalen, Le Tour. Vandringen går först upp till mellanstationen, Le Charamillion, ca 1730 m, där vi stannar för en liten förstärkt morgonfika. Nästa anhalt för dagen blir Col du Balme, ca 2054 m., ett mäktigt bergspass precis på gränsen in till Schweiz. Efter att ha passerat toppen Tête du Balme, ca 2337 m, går det utför mot Col de la Possette, 1912 m, där vi dukar upp för lunch. Eftermiddagens mål blir Aiguille de la Possette, en topp på 2108 m med utsikt mot både Frankrike och Schweiz.  Efter att vi nått toppen går vi tillbaka ner mot Le Tour på en spektakulär kam med utsikt i alla fyra väderstreck.

Dag 3. Col du Tricot

Dagens tur startar i Les Houches, i de västra delarna av Chamonixdalen. Vi börjar med att ta liften upp till Plateau du Bellevue på 1810 m. Från Bellevue går vi på en fantastiskt sceniskt stig mot L´Are Hammeau, en betesplats för korna om sommaren. Sedan, efter att ha gått över en spektakulär hängbro, går vandringen vidare upp mot Col du Tricot, 2100 m. Efter en nedstigning på ca 500 höjdmeter så når vi Les Chalets du Miage, ett sommarhärbärge, där vi äter vår lunch. Efter en lätt siesta och kaffe bär det iväg uppför igen. Vandringen går över Plateau du Truc för att sedan gå nerför i en härlig skogmiljö mot Les Contamines du Montjoie. Från Contamines tar vi buss tillbaka till Chamonix.

 Dag 4 . Ledig dag / Vilodag

Dag 5. Vallocinedalen

Morgonen startar med en tågresa till Vallorcine där vi inleder dagens tur. Färden går igenom Vallorcine by in i Barberinedalen, precis på gränsen mot Schweiz. Ovanför oss har vi den imponerande Barrage d´Emosson, en gigantisk dammbyggnad. Efter att ha nått dammväggens topp så intar vi en god lunch och blickar ut över Trientdalen i Schweiz. Eftermiddagens vandring går sedan på ca 2100 meters höjd ovanför Vallocinedalen i riktiktning mot Loriaz hyttan. Efter ca 2 timmars spektakulär vandring på en stig väl ovanför trädgränsen så når vi Loriaz. Vid deras servering tar nått kallt och gott att dricka, innan vi går vidare ner mot Le Buet, där vi tar tåget hem.

Dag 6. Travers du Balcon Nord

Starten går direkt från hotellet idag. Efter att ha gått igenom Chamonix by i riktining mot Aiguille du Midi liften, så bär det iväg uppför mot Plan d´Aiguille på 2213 m. En stigning på ca 3 timmar. Väl framme vid Plan d´Aiguille så ligger en hytta där vi tar en vätske och vilopaus. Efteråt så ger vi oss ut på den legendariska Travers du Balcon Nord, en stig som går på skrå utmed hela nordsidan av Chamonixdalen. Vyerna är helt magiska. Halvvägs på leden så stannar vi för en lunch i det gröna. Nästa etappmål är Montanvers, en bergsbana vid foten av Mer du Glace glaciären. Från det lilla torget så har vi utsikt över glaciären och några av alpernas mäktigaste toppar. Från Montenvers går färden nerför tillbaka till Chamonix och hotellet.  Vi avslutar med en en vacker nerstigning i alpin barrskog.

Dag 8. Chamonix – Geneve – Sverige

Efter utcheckning från hotellet börjar vi färden hemåt eller reser vidare på egen hand. 

En vandring för bergtagna Vi vandrar i små grupper, max 12 personer Johan fixar den medhavda picknick lunchen Välkommen till Chamonixdalen Dramatiska scener Fina lunchplatser Spännande stigar Höjdkänsla Johan känner sig hemma Har vi tur kan vi få syn på stenbockar Granithällar Alpernas högsta berg

Avgångar:

Datum: 2019-06-14
Ort: Sthlm, Gbg, Kph
Pris: 17500 kr
Guide: Johan Sundberg
Platser kvar: Ja

Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. I övrigt: se resevillkoren

Resefakta

Reslängd: 8 dagar
Gruppstorlek: Min 8, max 12 personer
Gradering: 2

I resans pris ingår:

  • Flygresa Skandinavien -Geneve t/r
  • Transfer Geneve - Chamonix t/r
  • 7 nätter på hotell Pointe Isabelle, boende i dubbelrum inkl. frukost.
  • 5 Picknickluncher
  • Svensk legitimerad vandringsguide
  • Lokala transporter 

Pris exklusive flyg: 15 000 kr

 

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Bra att veta

Se detta som ett förslag hur veckan kommer att se ut. Veckoprogrammet kan komma att påverkas beroende på gruppens sammansättning.  Utöver detta är väder och vindförhållanden utslagsgivande faktorer på det slutliga valet av de vandringarna vi genomför. 

I vårt grundpaket ingår flygresa t/r Geneve men skulle du redan befinna dig på plats i Chamonix då turen startar är priset exklusive flyg 15000 kr. Vi garanterar inte direktflyg från Sverige men försöker boka vettiga flyglösningar och ni får alltid chans att tycka till om flyget innan vi köper in biljetter. 

Vi bor på Pointe Isabelle i Chamonix. Johan förser er med goda picknickluncher. Middagar äter ni på egen hand.

Vandringarrna är fysiskt krävande då vi lägger bakom oss många höjdmeter och kilometer. I dagryggsäcken måste förstärkningsplagg, regnkläder, vatten och picknick lunch m.m. vara packade sån räkna med ca 6-8 kg .

Under informationsmötet på ankomstdagen kommer guiden att gå igenom allas packning för att säkerställa att alla har med sig nödvändig utrustning.

Inför resan får ni mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se 

Pathfinder Travels
Göteborgsvägen 3 SE-443 30 Sweden
Tel: 031-707 00 80 Fax: 031-15 34 46
Spiro Kommunikation