Bland alver på sagornas ö, Island

Bland alver på sagornas ö, Island

Bland alver på sagornas ö, Island

Island har en rik berättartradition med otaliga sagor och folksägner. På denna resa åker vi till Alvdrottningens hemvist, Borgarfjörður Eystri, och hjälper henne att säkra alvernas framtid.

Island är känt för sitt dramatiska och unika landskap med vulkaner, gejsrar, stenöknar, lavafält, svarta stränder, djupa fjordar och stora glaciärer. Det är verkligen ett land med starka kontraster tecknade i intensiva färger. För er som gillar friluftsaktiviteter har landet mycket att erbjuda och här finns bland annat många fina vandringsområden.

På Island finns en mycket rik berättartradition berikad av otaliga spännande sagor och lokala folksägner. Här finns också fortfarande de som tror på småfolk, alver och troll samt tar hänsyn till deras liv och leverne. Tyvärr verkar det dock som att allt fler förlorat aktning för alverna. Vi hoppas att med denna resa kunna hjälpa till med att trygga deras framtid och lära oss mer om deras historia och liv.

Vi kommer att göra en tur på islandshästar och åka ut på valsafari.

Resan inleds dock med några klassiska islandsupplevelser i området runt huvudstaden Reykjavik. Vi kommer att göra en tur på islandshästar och åka ut på valsafari. Därefter är det dags för oss att ta oss till huvudmålet för vår resa, Borgarfjörður eystri.

Borgarfjörður eystri är en tämligen isolerad region och det är den nordligaste av Islands östra fjordar. Området är känt för att vara i hjärtat i alvernas rike och det finns hela 172 lokala folksagor som handlar om alver. I fästningen Álfaborg, precis intill den lilla genuina fiskebyn Bakkagerði, bor deras alvdrottning sedan urminnes tider. Här styr och vakar hon över sin domän! Förutom alver finns det tusentals lunnefåglar som häckar på en vindskyddad ö vid hamnen Hafnarhólmi. Totalt har hela dalen endast 130 invånare. I generationer har människorna här levt av vad naturen givit. De har lärt sig att överleva främst som jordbrukare, fiskare och genom att hjälpa varandra. Lokalbefolkningen är gästfria, de guidar gärna runt och delar med sig av historien sin kultur i området.

Vi vandrar längs med djupa fjordar där imponerande och färgrika berg möter havet och vi gör strandhugg på den karakteristiska svarta sanden.

Med utgångspunkt från Bakkagerði gör vi några utflykter och tar oss sedan med båt till starten av en tre dagars vandringsupplevelse. Vi vandrar längs med djupa fjordar där imponerande och färgrika berg möter havet och vi gör strandhugg på den karakteristiska svarta sanden. Dagsetapperna ligger på ca fem timmar och vi går med lätt packning. Vi bor i en fin fjällstuga där vi också äter frukost och middag.

Vår värd, Arngrímur Vidar Ásgeirsson är född här vid havet och har växt upp på gården Brekkubær. Hans föräldrar bor här än idag med sina ca 500 får. Efter att ha studerat några år och jobbat som gymnastiklärare så flyttade Arngrímur tillbaka till öst. Nu har han tillsammans med sin familj byggt ett hotell/vandrarhem (Álfheimar) med restaurang i byn, med plats för ca 60 gäster. De flesta av råvarorna till maten, som vi får äta av, kommer från de lokala fiskarna och gårdarna i Borgarfjörður.

Vi avslutar resan i Reykjavik och där har vi en dag för egna aktiviteter.

Arngrímur drivs av övertygelsen att människor såväl som alver ska kunna leva kvar på sina förfäders jord och hans verksamhet har sin grund i detta. Du kommer också förstå varför när du besökt denna undersköna och mycket speciella plats. De fantastiska bergen, de djupa fjordarna, de mystiska älvplatserna och det pittoreska fiskelägret med sina omgivande gårdar kommer sannolikt att ge dig många fina minnen.

Vi avslutar resan i Reykjavik och där har vi en dag för egna aktiviteter. Vi rekommenderar ett besök av Blue Lagoon. Det kan ju vara en skön avrundning på resan att slappa lite i heta källor. Om ni skulle vilja förlänga resan och åka vidare på egen hand så har ni naturligtvis möjlighet att göra detta.


Resan dag för dag

Dag 1. Sverige – Reykjavik

Vi flyger ut från Stockholm och landar på Keflavík. Vi tar oss till vårt hotell vid Hafnarfjordur strax utanför Reykjavik och på kvällen går vi ut och äter på en vikingarestaurang och får en introduktion till den isländska historien.  

Dag 2. Reykjavik (Valsafari och hästridning) – Borgarfjörður eystri

Efter en stadig frukost på hotellet är det dags för den första aktiviteteten. Vi tar oss till ett ridcenter som ligger i närheten av vårt hotell och gör en ridtur med islandhästar genom det vackra landskapet. I området runt Hafnarfjordur skall det finnas alver även om de är sällsynta. Kanske vi kan se spår av dem från hästryggen? Efter ridturen tar vi oss ut på havet för att spana efter valar och delfiner i Faxaflóviken. På kvällen är det dags att fara vidare och vi flyger inrikes till Egilsstaðir och därefter väntar en timmes landtransport fram till Borgarfjörður eystri och byn Bakkagerði. Här checkar vi in på Arngrimurs vandrarhem, Álfheimar, som kommer att vara vår bas de närmaste dagarna.

Dag 3. Borgarfjörður eystri

Vi tar en morgontur i byn Bakkagerði och besöker bland annat fiskfabriken och tar del av bylivet. Sedan väntar ett orienteringsuppdrag där målet är att försöka hitta tecken från alver. Enligt sägnen skall alverna hålla till runt byn men de är väldigt svåra att få syn på! Självaste alvdrottningen skall också ha sin hemvist här men att få audiens hos henne är få förunnat.
Innan det mörknar tar vi en cykeltur ut till hamnen Hafnarhólmi för att titta på lunnefåglar. Här finns en ganska stor koloni med häckande par och vi kommer att komma i närkontakt med dessa tuffa små fåglar. Vi äter en god middag på byns restaurang och summerar dagens upplevelser. Kanske några går ut på nattspaning efter de skygga alverna innan det är dags att somna in...

Dag 4. Borgarfjörður eystri –  Brúnavík –  Breiðavík Hyttan

Idag ger vi oss ut på fjorden med båt för att ta oss till Brúnavík. Fjorden inramas av höga berg och det är en mäktig upplevelse att se topparna från havet. Vi stannar till på vägen för att fiska upp kvällens middag. Efter landstigning väntar cirka 5 timmars vandring (12 km) fram till hyttan i Breiðavík.  Det är en del stigning, ca 400 höjdmeter. Med tanke på att vi förhoppningsvis har fångat stora fiskar som måste bäras upp, kommer det nog kännas lite i benen på kvällen.

Dag 5. Breiðavík

Vi tar det lite lungt idag och njuter av stillheten i det magiska landskapet som omger oss. Att bygga sandslott på den svarta stranden är nog en lagom dagsaktivitet och sedan måste vi ju samla ved för kvällens stora lägereld. I lågornas sken kommer vi att få höra berättelser om forna tiderns alvriken och kliva in i det stora mysteriet.  Enligt sägnerna skall det även finnas en del bergstroll i området så det är nog bra att gå inomhus innan midnatt råder.

Dag 6. Breiðavík – Borgarfjörður eystri

Nu är det dags att vandra tillbaka mot Borgarfjörður eystri och det är inledningsvis en ganska tuff vandring. Vi tar oss över ett pass på ca 500 meter vid Gagnheiði och härifrån har vi fantastik utsikt över havet. På eftermiddagen kommer vi tillbaka till byn och bor återigen på Álfheimar. Vi avslutar vår vistelse i området med festmiddag och prövar på lite isländska specialiteter.

Dag 7.  Borgarfjörður eystri – Reykjavik

Efter tidig frukost åker vi till flygplatsen i Egilsstaðir och tar oss vidare till Reykjavik och till vårt hotell.  På eftermiddagen kanske vi åker för att bada i den berömda Blue Lagoon eller så går vi runt i Reykjavik.

Dag 8. Reykjavik – Sverige

Tidig uppstigning och transfer till flygplatsen, vi lämnar alvernas rike för denna gång.

På fisketur Lunnefågeln, arktis papegoja Fiskelycka Strandhäng Samling kring Islands sagor Ständigt nya upptäckter Ett trolskt landskap Bergen är ständigt närvarande Spring och lek i Borgarfjörður Här finns de som fortfarande tror på småfolk, alver och troll samt tar hänsyn till deras liv och leverne

Avgångar:

Det finns inga avgångar för tillfället.

Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. I övrigt: se resevillkoren

Resefakta

Reslängd: 8 dagar
Gruppstorlek: Min 12- max 20 personer
Gradering: 1

 I resans pris ingår:

 • Flyg t/r Sverige – Island
 • Flyg t/r Reykjavik - Egilsstaðir
 • Lokala transporter dag bortsett från em. dag 7
 • Svensk färdledare under hela resan
 • Lokal guide under vistelsen i Borgarfjörður
 • Välkomstmiddag dag 1
 • Frukost dag 2, 7 och 8
 • Helpension dag 3-6
 • Boende i familjerum på hotell dag 1 och 7
 • Boende i vandrarhem/hyttor dag 2-6
 • Hästridning samt valsafari

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Bra att veta

Barnpriset gäller för deltagare i åldrarna 6-16 år.

Vi planerar att flyga till Island med Icelandair och vill man förlänga resan går detta utmärkt. Säg bara till om detta i samband med bokning.

Denna resa är ett exempel Pathfinders resekoncept med upplevelseresor anpassat för barnfamiljer. Idén bygger på att vi specialskriver sagor/berättelser som knyter an till de länder eller områden vi besöker. Berättelserna grundas på myter, lokala folksagor eller historiska fakta och delas ut till barnen innan de reser. Under resans gång blir barnen (även föräldrarna) delaktiga i berättelsen och får olika uppgifter att lösa, samt att hitta ledtrådar som för dem fram till skatten eller till mysteriets lösning.

All utrustning för ridningen ingår i paktetet och även flytvästar under båtturerna. I Reykjavik bor vi på hotell och under vistelsen i Borgarfjörður eystri på vandrarhem samt i bergshytta. Under vandringen behöver du endast ha en liten ryggsäck med på dagsturen då din packning varje dag kommer att transporteras till nästa övernattningsställe. Dagsrutterna varierar men ligger på ca 5 timmar. Vandringen är lätt/medellätt men det är ändå bra om barnen har erfarenhet av lite längre vandringar samt har en normal kondition. Höjden över havet varierar från 250 – 500 meter, så det är ingen höjd att tala om.

Klimatet påminner om det svenska men väldigt ombytligt. Somrarna är något kallare men kan komma upp i 24 grader. Östra Island har dock det bästa sommarvädret och det finns absolut chanser till sol! Man behöver med andra ord att ta med bra vandringskängor/skor, lämpliga vandringskläder, bra regnkläder samt sovsäck och reselakan.
Resan kommer att ledas av Adrian Nordenborg tillsammans med Arngrímur Vidar Ásgeirsson. Båda har stor erfarenhet av att arbeta med barn och är mycket omtyckta som färdledare.

Det som inte ingår i priset är dryck, lunch och middag dag 2 och 7 samt eftermiddagsaktiviteter dag 7.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Pathfinder Travels
Göteborgsvägen 3 SE-443 30 Sweden
Tel: 031-707 00 80 Fax: 031-15 34 46
Spiro Kommunikation