En äventyrsresa för hela familjen

En äventyrsresa för hela familjen

Familjevandring i Marocko

Vandra genom berberbyar i Atlasbergen, leta efter en gnistrande skatt i Marrakech och surfa i Atlantens vågor. Vi kan förvänta oss ett stort äventyr under vår färd i Marocko.

Strax söder om den mytomspunna staden Marrakech tornar Höga Atlas upp sig. En vacker och imponerande bergskedja som är mycket lämpad för vandring. Här kommer vi att vandra i tre dagar och bo två nätter i små familjeägda vandrarhem i berberbyar.

Vandringen kommer att gå på ganska låg höjd, mellan cirka 1000 och 2200 meter. Mulåsnor bär all tyngre packning och det finns även möjlighet att rida på mulåsnorna om man blir trött. Dagsturerna är moderata och anpassade efter korta steg. På eftermiddagarna kommer det dock att finnas möjlighet att göra exkursioner mot högre höjder för de som har ork.

En tur i basarkvarteren och en kväll bland ormrtjusare, musiker och spåmän på torget Djemma El Fna, bäddar för omtumlande upplevelser för såväl stora som små.

Vi kommer även att tillbringa två kvällar och en hel dag i Marrakech. Där bor vi på ett enkelt, rent och trevligt hotell i den gamla stadsdelen, medinan. En tur i basarkvarteren och en kväll bland ormrtjusare, musiker och spåmän på torget Djemma El Fna, bäddar för omtumlande upplevelser för såväl stora som små.

Resan avrundas med två dagar i Essaouria, en skön och avslappnad kuststad med vackra stränder och intressant historia och arkitektur. Här finns fina möjligheter för mountainbikecykling, vind-/kitesurfing, bad och ridning längs den långa sandstranden.

Nycklarna till skatten skall enligt sägnen finnas dolda i Höga Atlas...

Genom vår berbiske vän, Slimane, har vi även fått kännedom om att det ska finnas en skatt dold någonstans i Marocko! Genom tidigare efterforskningar har vi fått tillgång till fragment av en skattkarta och vi kan förvänta oss ett äventyr i både tid och rum i under vår färd i Marocko. Nycklarna till skatten skall enligt sägnen finnas dolda i Höga Atlas och vår vandring/resa kommer därför att anpassas efter historiska myter, den information vi hittills fått fram samt de ledtrådar vi lyckas hitta längs vägen.

Våra resor till Marocko spänner över alla resekategorier, läs mer om ski touringtrailrunningmountainbikingtoppbestigning och vår vandringsresa till detta fascinerande land.


Resan dag för dag

Dag 1. Sverige – Marocko

Vi flyger ned till Marocko och tar oss vidare med minibussar till Marrakech. Där tar vi in på vårt hotell och på kvällen går vi ute och äter på en mysig restaurang inne bland gränderna.

Dag 2. Marrakech – Ameghras

Efter frukost packar vi in det vi behöver för vandringen i minibussar och beger oss upp mot Höga Atlas. Efter en timmes bilfärd lastar vi ur bussarna, träffar våra mulförare och kockar och packar om till mulåsnor. Nu börjar vandringen och jakten på skatten. Under dagen vi kommer vi att vandra längs med bäckar, terassodlingar och ett antal berberbyar. Förhoppningsvis strömmar de ledtrådar vi behöver till oss så att vi kan fortsätta vår vandring i rätt riktning. Vi passerar byar som Talat n Tegharst och Ighil i Tizguidalen, och äter lunch i på någon skuggig plats. På kvällen kommer vi fram till Ameghas där vi inkvarterar oss i ett berberhus.

Dag 3. Ameghras – Aguerda

Idag kommer vi att passera ett högre pass och förhoppningsvis kan en hökörn ge oss vägledning om vårt vidare sökande. Vi äter lunch nära byn Ait Hsain, i ett spektakulärt landskap med ek och tallskog. På kvällen njuter vi av träkolslagad tagine och blickar upp på en sprakande vintergata i byn Aguerda.

Dag 4. Aguerda – Imidel – Marrakech

Vi vandrar vidare och tittar upp mot Höga Atlas 4000-meters toppar. Kanske nästa ledtråd döljer sig i en förhistorisk klippmålning eller i närheten av en moské? Vi kommer under dagen gå i den stora dalgången Assif Nfiss och på eftermiddagen är det dags att säga adjö till våra mulförare och mulåsnor och återvända till Marrakech. Ett besök i hammam, badhuset, värmer upp inför mötet med torget Djemma El Fna. Kan en spåman eller en spottande kobra leda oss i rätt riktning i jakten på skatten?

Dag 5. Marrakech – Essaouira

Efter en välbehövlig sovmorgon njuter vi av en lång frukost på hotellterassen. Vi tar en titt på Koutobiamoskén, som för oss tillbaka till år 1000 då fröet till dagens Marrakech såddes. I de saadiska gravkamrarna begrundar vi fallna dynastiers öden innan vi går vidare till kryddhandlarnas och helarnas torg. Kameleonten är ett djur som döljer det uppenbara, kanske är skatten närmare än vi tror... i en flygande matta, garvat läder eller i en ask av tujaträ? På eftermiddagen tar vi oss vidare mot kusten och dånande atlantvågor. Vi inkvarterar oss nära stranden i staden Essaouira och drar in lukten av stort hav och ser solen försvinna bakom horisonten.

Dag 6. Essouira

En del vill kanske pröva på vind- eller kitesurfing, andra vill kanske rida eller ta en tur inåt landet på mountainbike? Annars kan man bara slappa på stranden eller i staden och kika in på marknader, affärer och gallerier. Essouira är en liten stad med stort utbud. Skatten ligger måhända där, i det lilla i det stora, såsom i ett sjunkande slott av sand.

Dag 7. Essaouira

Vi tar oss an staden och miljöerna efter eget behag. Skatten har vi förhoppningsvis hittat och om inte får vi söka vidare en annan gång!

Dag 8. Essaouria –  Sverige

Tidig uppstigning och transfer till flygplatsen.  Vi vinkar hej då till Afrika och flyger hem till Sverige.

Det finns barnanpassade vandringsrutter och vår lokala samarbetspartner har tagit fram just en sådan Spring i benen Mulåsnor bär all tyngre packning och det finns även möjlighet att rida på mulåsnorna om man blir trött Vi vandrar ca 4-6 h om dagen Vi bor i berberbyar två nätter Fotboll, det unversiella språket Solen är stark i Atlasbergen Temperaturen varierar ganska kraftigt mellan dag och natt och det gäller att ha kläder både för varma dagar och kalla kvällar På denna resa är barnen i centrum Resan avrundas med två dagar i Essaouria, en skön och avslappnad kuststad Ljusets dörr Vandra genom berberbyar i Atlasbergen, leta efter en gnistrande skatt i Marrakech och surfa i Atlantens vågor En tur i basarkvarteren och en kväll bland ormrtjusare, musiker och spåmän på torget Djemma El Fna, bäddar för omtumlande upplevelser för såväl stora som små Genom vår berbiske vän, Slimane, har vi även fått kännedom om att det ska finnas en skatt dold någonstans i Marocko

Avgångar:

Det finns inga avgångar för tillfället.

Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. I övrigt: se resevillkoren

Resefakta

Reslängd: 8 dagar
Gruppstorlek: Max 20 personer, Min 10 personer
Gradering: 1

 I resans pris ingår:

  • Flyg t/r Sverige – Marocko
  • Alla lokala transporter
  • Svensk färdledning 
  • Lokal guide
  • Kockar samt mulåsnor med förare
  • Hotell med frukost i dubbelrum eller flerbäddsrum (familjerum) i Marrakech och Essaouira (5 nätter)
  • Övernattningar och måltider under vandringen (2 nätter på vandrarhem)
  • Skattkarta

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Bra att veta

Barnpriset gäller för deltagare i åldrarna 6-16 år.

Denna resa är ett exempel Pathfinders resekoncept med upplevelseresor anpassat för barnfamiljer. Ett resekoncept som blev utsett till årets Outdoor produkt i kategorin upplevelser på Vildmarksmässan i Stockholm 2009. Läs mer här. Idén bygger på att vi specialskriver sagor/berättelser som knyter an till de länder eller områden vi besöker. Berättelserna grundas i myter, lokala folksagor eller historiska fakta och delas ut till barnen innan de reser. Under resans gång blir barnen (även föräldrarna) delaktiga i berättelsen och får olika uppgifter att lösa, samt att hitta ledtrådar som för dem fram till skatten eller till mysteriets lösning.

Vi planerar att flyga ut från Stockholm men kan på förfrågan även ordna avresor från Köpenhamn.

Pathfinder Travels har ordnat vandringsresor till Marocko sedan 1999 och har gedigen erfarenhet av landet. Våra färdledare har stor vana av att arbeta med både barn- och vuxengrupper och denna resa har genomförts sedan 2007.

Att vandra med barn i Marocko går alldeles utmärkt. Många franska, engelska, tyska och spanska barnfamiljer har gjort detta i åratal. Det innebär att det finns barnanpassade vandringsrutter och vår lokala samarbetspartner har tagit fram just en sådan. I landet reser vi med moderna minibussar och våra chaufförer kör lungt och säkert.

Den marockanska maten är god och vällagad och magsjuka tillhör inte vanligheterna. Vatten dricker man dock på flaska och glass gör man bäst i att undvika, åtminstone i början av resan. Vi råder er att ta kontakt med läkare innan avresa för att se över ert vaccinationsskydd.

I Marrakech och Essaouira bor vi på mellanklasshotell som är enkla men rena och trevliga. Under vandringen bor vi i berberhus som är iordningställda för vandringsturism. Vandringen är lätt och vi bär endast på dagryggsäckar, då mulåsnor kommer att bära vår tyngre packning.

Vi vandrar ca 4-6 h om dagen och vi kommer även ha med oss ett par mulåsnor att rida på, om någon tröttnar på att gå. Det är vanliga stigar vi går på och ett par bra vandringskängor eller vandringsskor är att rekommendera och lämpliga vandringskläder därtill. Temperaturen varierar ganska kraftigt mellan dag och natt och det gäller att ha kläder både för varma dagar och kalla kvällar.

I resans pris ingår ej:
- Dricks till kock/mulförare (ca 400 kr per familj)
- Avbeställningsskydd
- Lunch/middag i Marrakech och Essaouira.

I god tid innan avresan kommer vi att ha ett informationsmöte för alla deltagare. Vi kommer då att närmare gå in på vad som behövs i utrustningsväg och räta ut eventuella frågetecken inför resan. Mer skriftlig information kommer även skickas ut i god tid innan avresa.(Packningstips,hälsoinformation, m.m).

Pathfinder Travels
Göteborgsvägen 3 SE-443 30 Sweden
Tel: 031-707 00 80 Fax: 031-15 34 46
Spiro Kommunikation