Till topps med Oskar. ©Oskar Kihlborg

Till topps med Oskar. ©Oskar Kihlborg

Kilimanjaro med Oskar Kihlborg

Kilimanjaro är ett av bergen i den så kallade ”Seven Summit” sviten. Nu har du chans att bestiga toppen tillsammans med den erfarne expeditionsledaren Oskar Kihlborg.

Kilimanjaro är en av världens högsta vulkaner och höjden gör att bestigningen är en rejäl utmaning för de allra flesta. Under resan får du ta del av en fantastisk fauna och flora och röra dig genom många olika typer av biotoper och klimatzoner. Det är en enastående resa för den som har ett starkt naturintresse och en vilja att nå upp på bergstoppar.

Kilimanjaro består egentligen av tre vulkantoppar där Kibo är den högsta. Målet på resan är att ta oss upp till Uhuru Peak 5895 meter, Afrikas högsta punkt och världens högsta fristående berg (alltså inte tillhörande en bergskedja). Kilimanjaro bestegs för första gången av en lokal guide, Johannes Kinyala, som ingick i tysken Hans Meyers expedition 1889. Hans Meyer räknas dock i många sammanhang fortfarande som ”första bestigare”.

Toppklass : ) Oskar, hotellet, rutten, lokala arrangören 

Frank Björsbo. Februari 2017

Vikten av god acklimatisering

Det tar tid att bestiga Kilimanjaro, främst för att kroppen måste acklimatisera sig till den höga höjden. Det är inte självklart att alla klarar av att vistas på höjder över 4000 meter, men de flesta brukar klara av att nå toppen, bara de får tillräckligt med tid att vänja sig vid höjden. Av denna anledning har expeditionsledaren under resan, Oskar Kihlborg, valt att förlägga bestigningen längs en led som heter Lemosho.

Leden är mindre använd och bjuder på vacker väg upp till Shiraplatån. Rutten tar åtta dagar och sträckan är 56 km lång. För att öka chanserna till en lyckad bestigning har vi dock lagt till ytterligare en acklimatiseringsdag och vi har totalt nio dagar på berget. 

Lemoshorutten är en av de nyare rutterna på och har relativt få besökare, vacker natur och en hög andel klättrare som når toppen. Rutten närmar sig Kilimanjaro från väst och börjar med en bilresa från Moshi till Londorossi Gate. Därifrån går de första två dagarnas vandring genom regnskog till Shira Ridge.

Till skillnad från den populära Machamerutten, korsar Lemoshorutten slätten från väst till öst i en trevlig, relativt flack vandring. Därefter följer Lemosho samma väg som Machame, genom Lava Tower, Barranco och Barafu (känd som den södra leden). Vandringen nedför berget sker via Mwekarutten. Lemosho anses vara den vackraste rutten på Kilimanjaro med panoramavyer på olika sidor av berget varför den rekommenderas starkt.

Resan innebär ingen klättring, dock brant vandring och du bör vara väl förberedd fysiskt. Vissa dagar är mycket tuffa. Själva toppdagen innebär ofta ca 15 timmars vandring. 

Oskar leder resan tillsammans med ett team med lokal guider, kokar och bärare. Han har stor erfarenhet av berg i olika delar av världen. 1990 besteg Oskar Mount Everest och blev 1994 första skandinav på världens fjärde högsta berg, Lhotse (8,516m) Han har vidare varit med på ytterligare fyra Himalayaexpeditioner, bland annat till K2. Oskar har klättrat i Sydamerika, Europa, Alaska, Asien och på Mount Kenya i Afrika. Under 2014- 2107 har Oskar lett ett flertal lyckade expeditioner upp till Uhuru Peak.

Resan sälj utan flyg. Vi kan dock utan att ta ut någon avgift hjälpa till med att söka och boka flyg. Hör av er till oss om så önskas. Vill ni förlänga resan med en safari eller Zanzibarvistelse så hör av er till oss om detta så får ni program- och prisförslag.


Resan dag för dag

Dag 1. Sverige – Kilimanjaro Int  – Machame

Efter ankomst på flygplatsen följer transfer till hotellet. Under kvällen har vi en genomgång inför vandringen och går igenom packningen noggrant. Överflödig packning (hemresekläder etc) kan vi lämna på hotellet. Oskar ser helst att ni inte kommer fram alltför sent denna dag, så ni hinner gå igenom detta ordentligt. Det är bra om briefingmötet kan hållas senast kl. 18.

Dag 2. Machame – Forest Camp (2800 m)

Efter frukost åker vi mot Londorossi Gate. Här möter vi upp resten av vårt team och gör oss i ordning för första vandringsdagen.Vi åker vidare uppåt en bit och börjar sedan vandra genom olika typer av tropisk regnskog. Ljuden och lukterna är starka och det finns mycket att upptäcka under denna del av vandringen. Räkna dock med att det kan bli blött. Vi äter lunch längs vägen och kommer fram till vårt camp på eftermiddagen. 

Totalt ca 4 timmars vandring, + 600 m (6 km).

Dag 3. Forest camp – Shira 1 (3500)

Vi vandrar vidare uppåt Lemoshos skogsbeklädda sluttningar. Efter lunch blir det ganska brant uppåt och vegetationen blir mer alltmer busklik. Snart har vi lämnat skogen bakom oss och kommer ut i ett hedlandskap med högt gräs, vulkanisk sten draperade av olika typer av lavar. Vi vandrar vidare upp mot Shira ridge och går sedan ned till vårt camp som ligger vid kanten av Shira platån. Från campet har vi en fantastik utsikt över Kibo med Uhuru peak.

Totalt ca 6 timmars vandring, + 700 m (8 km).

Dag 4.  Shira 1 – Shira 2 (3895 m)

Efter gårdagens ganska långa tur med en del stigning har vi nu en kortare dag framför oss. Vi börjar vandra genom det öppna hedlandskapet och vi går gradvis upp mot Shira 2. Vi når campet redan vid lunch och resten av dagen kan man ägna åt vila och kontemplation.  Tältplatsen ligger fint och härifrån har vi en magnifik utsikt över Mount Meru.

Totalt ca 4 timmars vandring, + 395 m (7 km).

Dag 5. Shira 2 –  Lava tower (4630m) –  (Barranco camp (3960)

Nu har vi en tuff dag framför oss som är utformade enligt acklimatiseringsprincipen, gå högt, sov lågt. Efter frukost går vi upp mot Lava tower och terrängen blir allt mer högalpin med sten och klippor. Omkring lunchtid bör vi vara uppe vid Lava tower, räkna med att ni kommer att känna av höjden. Vi går sedan ned mot Barranco Camp och på vägen har vi fina vyer över "Western Breach” och ”Breach wall”.  Vi har nu kommit in på samma led som används när man gör Machamerutten. Barranco camp ligger väldigt naturskönt och efter en lång dag får ni förhoppningsvis avnjuta en vacker solnedgång.

Totalt ca 7,5 timmars vandring, + 735m, - 670 m (10 km).

Dag 6. Barranco Camp – Karanga Camp (4000 m)

Idag har vi en fin acklimatiseringsdag framför oss. Inledningsvis går vi upp mot Barrancoväggen och om vi får klart väder kommer vi ha en fantastisk utsikt mot Kilimanjaros sydliga glaciärer. Vi går sedan ned mot Karangadalen och äter lunch invid floden.  Därefter gör vi en ackilimatiseringstur upp mot 4430 meter för att sedan gå ned till vi vårt nattläger för middag och sömn.

Totalt ca 6,5 timmars vandring, + 430 m, (6 km) 

Dag 7. Extra Acklimatiseringsdag

Vart och när denna förläggs bestäms av gruppens status. Så det är med andra ord en flexibel buffertdag. 

Dag 8. Karanga Camp – Barafu camp (4660 m)

Efter frukost går vi upp mot en punkt där Kibo South Circuit och Mwekaleden korsas. Vi följer sedan en bergsrygg som leder fram mot Barafu Hut. Barafu betyder is på swahili och under nätterna kan temperaturen krypa ned rejält vid campet. Vi äter lunch längs vägen och kommer fram till Barafu Camp tidigt på eftermiddagen. Har vi krafter kvar gör vi en acklimatiseringstur upp till 4900 meter. Annars vilar, äter och laddar vi inför morgondagens toppförsök.

Totalt ca 5 timmars vandring, + 660 m, (4 km). 

Dag 9. Barafu camp – Uhuru Peak (5895 m) – Millenium High Camp (3820 m)

En lång dag väntar och vi väcks omkring midnatt. Vi stärker oss med lite kex och varmt te och vandrar sedan uppåt i mörkret (såvida vi inte har månljus). Det kommer att bli tufft men med rätt motivation, god stämning i gruppen och med hjälp av vårt teams peppning har vi goda chanser att nå toppen. Vi äter frukost längs vägen och går allt som det skall blir vi värmda av solens första strålar på Stella Point. Härifrån följer vi kraterkanten bort mot den högsta punkten på vulkanen Kibo, Uhuru Peak. När vi väl står på toppen är känslan obeskrivlig och är det riktigt klart väder kan vi se hela vägen till Mount Kenya. Sedan bär det av nedåt mot Barafu Camp där vi äter lunch och tar en kort men stärkande vila. Vi går därefter ned till till Millenium High Camp (3820 meter). Efter cirka 13 timmar på benen väntar här middag och sömn.

Totalt ca 15 timmars vandring, + 1235 m, - 2075 , (14 km). 

Dag 10. Mweka – Machame

Efter en sista tältnatt går vi ned mot Gate Mweka och trots att det är ganska brant är det relativt lättvandrat. Vi tar farväl av bärare, kockar och guider som hjälpt oss under turen och åker tillbaka till vårt hotell i Moshi. Efter en skön dusch firar vår lyckade bestigning med en god avskedsmiddag.

Totalt ca 5 timmars vandring, - 2320 m , (15 km)

Dag 11. Avresedag 

Efter frukost transfer för hemfärd eller vidare resor på egen hand. 

Högalpint i Afrikas hjärta. ©Oskar Kihlborg På toppen av världens högsta fristående berg. ©Oskar Kihlborg Vi rör oss genom flera klimatzoner. ©Oskar Kihlborg För att öka chanserna till en lyckad bestigning har vi lagt till ytterligare en acklimatiseringsdag. ©Oskar Kihlborg Magiska tältnätter. ©Oskar Kihlborg Lemosho anses vara den vackraste rutten på Kilimanjaro med panoramavyer på olika sidor av berget. ©Oskar Kihlborg Se till att du är frisk, utvilad och vältränad före avresa. ©Oskar Kihlborg Vill ni förlänga resan med safari ordnar vi detta. ©Oskar Kihlborg Under resan kommer du få ta del av en fantastisk fauna och flora. ©Oskar Kihlborg Vi vandrar genom öppna hedlandskap. ©Oskar Kihlborg Kilimanjaro består egentligen av tre vulkantoppar där Kibo är den högsta. ©Oskar Kihlborg Toppstöten är tuff men bedårande vacker©Oskar Kihlborg

Avgångar:

Datum: 2019-01-26
Ort: Kilimanjaro int Airport
Pris: 32900 kr
Guide: Oskar Kihlborg
Platser kvar: Ja

Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. I övrigt: se resevillkoren

Resefakta

Reslängd: 11 dagar
Gruppstorlek: Maximum 12 personer
Gradering: 3

I resans pris ingår:

 • Svensk expeditionsledare
 • Lokala engelsktalande guider
 • Transfer från Kilimanjaro Airport till hotellet i Moshi
 • Två hotellnätter i Moshi, halvpension dubbelrum
 • Avskedsmiddag
 • Alla kostnader för klättringen på berget såsom tält, kock, guider, bärare, mat, parkavgifter etc.
 • All campingutrustning utom sovsäck (kan hyras på plats)
 • Bärare av din egen utrustning
 • Transfer till och från hotellet i Moshi
 • AMREF emergency evacuation pre-registration

I resans pris ingår inte:

 • Flyg t/r Sverige- Kilimanjaro Int.
 • Dricks  (ca 3000 SEK)
 • Barnotor
 • Visumavgift (ca 50 USD)

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Bra att veta

Expeditionsledaren Oskar Kihlborg har under hela sitt äventyrsliv antagit utmaningar som att segla över Atlanten (3 gånger), deltagit i vrakdykningsexpeditioner, producerat dokumentärfilmer, dykt med vithajar, flugit skärmflyg i Sahara, med roddbåt tagit sig från Stockholm till Åbo och åkt long board från Stockholm till Göteborg, paddlat SUP från Gotland till Stockholm…

Oskar var för några år sedan expeditionsledare för SVTs serie ”Mot alla odds”. Dessutom är han professionell fotograf och har följt de stora seglingstävlingarna runt jorden i 15 års tid. Han är mer än villig att dela med sig av både foto- och filmtips. Den 25 juli 2014 pratade Oskar i “Sommar i P1. Du kan ladda hem programmet på www.sr.se eller lyssna direkt här!

Läs mer om Oskar på hans webbplats.

Klimat

Temperaturerna på Kilimanjaro går från varmt till kallt. Vandringen från foten till toppen är som att resa från ekvatorn till Antarktis på bara några dagar. Kilimanjaro har fem stora ekologiska zoner, var och en cirka 1000 meter i höjd. Januari och februari är de varmaste månaderna, april och maj de regnigaste månaderna, juni och juli de kyligaste månaderna och augusti och september de torraste.

På grund av sin närhet till ekvatorn är det ingen större skillnad i temperaturen på Kilimanjaro från säsong till säsong. Istället är det höjden och tiden på dygnet som spelar roll. Vid foten av berget är den genomsnittliga temperaturen cirka 21-27 grader. Därifrån minskar temperaturerna ju högre upp du kommer. På toppen kan temperaturen krypa ned till -20 grader nattetid. Dessbättre rör vi på oss under hela toppattacken, så kylan ska inte vara något större problem, men det är helt klart läge för mössor och vantar under denna dag.

På grund av Kilimanjaros höga höjd skapar berget sitt eget väder. Det är mycket varierande och omöjligt att förutsäga. Därför, oavsett när du bestiger berget, bör du alltid vara beredd på våta dagar och kalla nätter.

Träning

En bestigning av Kilimanjaro involverar ingen regelrätt klättring utan det är vandring hela vägen, dock ibland mycket brant sådan. Svårigheten ligger istället i att orka vandra flera timmar per dag under en veckas tid på hög höjd. Det finns ingen som kan säga att just du har lättare eller svårare att klara av hög höjd. Dock kan ett gott allmäntillstånd göra skillnad, så se till att du är frisk, utvilad och vältränad före avresa.

Med andra ord är det viktigt att du är i bra fysisk form före resan och tränar uthållighet. Att ta på sig en ryggsäck och vandra i skogen eller kuperad terräng i flera timmar är exempelvis bra träning, gärna några gånger i veckan. Vi bor i tält på berget, därför kan det vara en god idé att sticka ut och tälta om du är ovan vid detta.

Det är lätt att vara alltför ivrig i början av en träningsperiod med motivationsproblem och skador som följd, så se till att börja lugnt. Så småningom kan du utöka träningen till att vandra några timmar per tillfälle, gärna i skogen eller i kuperad terräng. På berget kommer vi att vandra i långsamt tempo, så det är bättre att vandra i lugnare takt under en längre tid än snabbt och kort. All annan träning är också bra, som trappmaskinen på gymmet eller allmän konditionsträning.

Det viktigaste med att träna är att det är kul och att du mår bra av det. Se det här som ett tillfälle att förändra din livsstil. Vad kan vara ett bättre mål än toppen på ett berg? Ät mer frukt och grönsaker och mindre kött. Drick mindre alkohol och sluta röka. Drick mycket vatten och se till att få åtta timmars sömn per natt. Oroa dig inte. Var glad.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt resefakta om Kilimanjaro. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.sePathfinder Travels
Göteborgsvägen 3 SE-443 30 Sweden
Tel: 031-707 00 80 Fax: 031-15 34 46
Spiro Kommunikation