Toppturer i Tien Shan

Toppturer i Tien Shan

Skitouring i Kirgizistan och Tien Shanbergen

Denna resa tar sikte på bergslandet Kirgizistan som ligger i Centralasien. Kirgizistan är ett land som bjuder på orörd vildmark, gästvänliga nomader, yurtboende och toppturer på skidor.

Kirgizistan är ett land som till 94 procent består av berg. Det ligger inklämt mellan Kazakhstan, Kina, Tajikistan och Uzbekistan. Landet har en stark nomadisk tradition vilket inbjuder till spännande möten och upplevelser. 

Kirgizistan är ett politiskt stabilt land i denna del av världen, som av många uppfattas som oroligt. Landet har ingen omfattande turism och 94 procent av dess yta består av berg vilket ger fantastiska möjligheter till naturupplevelser och inte minst skidåkning. Denna resa är lika mycket en kulturupplevelse som en skidupplevelse.

Den genomsnittliga höjden i landet är 3000 m.ö.h.(!) och en tredjedel är täck av snö och is året om, landet präglas av inlandsklimat med långa varma sommrar och korta kalla vintrar. Den nomadiska traditionen är stark i landet och fortfarande är måttstocken på rikedom hur många djur man äger.

Det kommer att vara en dag liftburen åkning och fem dagar toppturer på stighudar.

Den nomadiska traditionen är stark i landet och fortfarande är måttstocken på rikedom hur många djur man äger.

Toppturerna sker från en traditionell kirgizisk Yurta som ligger på 2240 m djupt inne i Terskeiområdet. Yurtan är en perfekt utgångspukt för skidturer i området och ge snabb access till den kanske bästa puderåkning som Kirgizistan kan erbjuda. Vi kommer att serveras traditionell mat av medföljade kock och i anslutning till yurtan finns också en vedeldad bastu. Liftåkningen sker dag ett i skidorten Karakol mot Kinas östra gräns. Det är Kirgizistans största skidort och belägen på 2300 m med åkning upp till 3100 m. 

 

 


Resan dag för dag

Dag 1. Resa Sverige - Bishkek

Vi träffas på flygplatsen för gemensam flygning till Bishkek med mellanlandning kommer att ske i Istanbul.

Dag 2. Transfer Bishkek - Karakol

Första dagen kommer att bestå av en transfer i minibuss för att ta sig till den östra delen av landet. Vårt flyg kommer in tidigt på morgonen lokal tid.  Vi spenderar första dagen i Karakol och har tillfälle att besöka marknaden och komma in i rätt tidsrytm. Vi övernattar på ett sk home stay (minde pensionat) i Karakol. Transfern mellan Bishkek och Karakol tar ca sex timmar.

Dag 3. Skidåkning (lift) i Karakol

Denna dag kommer vi att åka skidor i Karakol. Liften ger oss möjlighet att skava bort eventuella ringrostigheter, testa utrustning och sist men inte minst acklimatisera oss till höjden. Det också en första kontakt med de mäktiga Tien Shan-bergen. Runt omkring oss kan vi skåda toppar på upp till 5000 m. Det finns möjlighet att ta toppturer från liftens toppstation och kunna köra några offpistsluttningar i anslutning till skidområdet. Vi tar också tillfället i akt för att göra tranceiverövningar. Efter dagens skidåkning tar vi transport till platsen där vi lastar av för att skida in till yurtan. Transporten tar ca 45 minuter och vi turar ca 1 timma in till yurtcampen, vårt baggage transporteras in med snöskoter.

Dag 4 - 8. Toppturer från yurtan

Nu har vi fem heldagar avsatt för toppturer i området kring yurtan. Vi rör oss primärt i två dalar söder om yurtorna som ger många olika möjligheter till åkning. Åken har varierande fallhöjder mellan 400 - 900 höjdmeter.

Dagarna börjar med frukost som serveras 7:30 och vi kommer att ta med oss packad lunch och snacks som vi äter ute i bergen. Efter att vi är färdiga med turerna för dagen kan det kännas skönt med en bastu i det närliggande bastutältet. Om man tar middag före eller efter bastun är väl en smaksak, men man somnar garanterat gott på kvällen. Frukostarna kan bestå av gröt, pannkakor, fattiga riddare, mackor mm. Middagar är vanligtvis en soppa, en varmrätt och någon form av kaka.

Sista dagen skidar vi ut från yurtan ca 17.00 efter middag för vidare transfer till Karakol dit vi kommer runt 1.00 på natten. Vi har ett hotellrum där vi kan duscha, packa om och kanske sova en timma eller två.

Dag 9. Flyg hem till Sverige

Flyget går tidigt från Bishkek och vi får en transfer från hotellet till flygplatsen. Vi landar sedan på eftermiddagen samma dag.

 Landet har ingen omfattande turism och 94% av dess yta består av berg viljket ger fantastiska möjligheter till naturupplevelser och inte minst skidåkning Afterski Kirgizistan är ett land som till 94 procent består av berg. Det ligger inklämt mellan Kazakhstan, Kina, Tajikistan och Uzbekistan. Beroende på förhållanden och gruppens vilja och ambition så kan man räkna med ca 1200- 1700 höjdmeter per dag ungefär och åkning mellan 2300 och 3500 m.ö.h. IMG 3888 Du skall kunna åka offpist i alla snöförhållanden. Utrustning som stegjärn, yxa och rep kommer INTE att användas utan vi håller oss till stighudar och fokus på säkra bra offpiståk.  För att få mest glädje av skidåkningen så rekommenderar vi att man turar på skidor med minst 105mm i midjan men gärna 115mm. Utsikt över den Krigiziska högplatån Mörkret sänker sig över yurtorna Det torra kalla klimatet torkar ut snön till ett sockrigt puder Skidar ut från basecamp Den genomsnittliga höjden i landet är 3000 m.ö.h.(!) och en tredjedel är täck av snö och is året om

Avgångar:

Datum: 2019-02-23
Ort: Stockholm
Pris: 23900 kr
Guide: Jörgen Karström
Platser kvar: Ja

Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. I övrigt: se resevillkoren

Resefakta

Reslängd: 9 dagar
Gruppstorlek: 8 personer
Gradering: 2

I resans pris ingår:

  • Flyg t/r Skandinavien - Kirgizistan
  • Alla lokala transporter och transfers
  • Svensk rysktalande UIAGM-certifierad bergsguide
  • Lokal bergsguide
  • Kock i yurtan
  • Övernattningar och alla måltider under vistelsen i yurtan
  • Övernattning på homestay i Karakol
  • Liftkort i Karakol
  • Hotell i Bishkek

Resan leds av certifierad svensk bergsguide.

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Bra att veta

Denna resa kommer att passa de flesta åkmässigt vi väljer sluttningar och åk mer konservativt än på andra håll i världen på grund av den mycket speciella snön. Alpina turskidor (randonné) är det som gäller på denna resa, snowboard fungerar inte.

Du skall kunna åka offpist i alla snöförhållanden. Beroende på förhållanden och gruppens vilja och ambition så kan man räkna med ca 1200- 1700 höjdmeter per dag ungefär och åkning mellan 2300 och 3500 m.ö.h. Men som alltid anpassas dagarna efter snö/väderförhållande och gruppens förmåga och sammansättning. Utrustning som stegjärn, yxa och rep kommer INTE att användas utan vi håller oss till stighudar och fokus på säkra bra offpiståk.

Det torra kalla klimatet torkar ut snön till ett sockrigt puder. För att få mest glädje av skidåkningen så rekommenderar vi att man turar på skidor med minst 105mm i midjan men gärna 115mm.
Har ni inte utrustning kan vi hjälpa er att hyra. Lavinsäkerhetsutrustning (transceiver, spade, sond) är krav och lavinryggsäck rekommenderas starkt på denna liksom på alla våra skidresor.

Yurtan är en traditionell nomad yurta med fyra stycken våningssängar och vedkamin, i anslutning finns en matyurta där vi äter. Det finns även en banya - en rysk bastu där man kan värma sig innan middagen med ett efterföljande bad i bäcken. Medföljande kock lagar all mat under tiden vi är i yurtan. Har ni speciella önskemål eller allergier så säg till vi bokning så kan vi lösa det mesta.

Kirgizistan har kontinentalklimat med kalla korta vintrar och långa varma sommrar. Under februari kan man förvänta sig temperaturer mellan -5 till -15 grader.

Pathfinder Travels
Göteborgsvägen 3 SE-443 30 Sweden
Tel: 031-707 00 80 Fax: 031-15 34 46
Spiro Kommunikation