Tik Plateau Toubkal Background

Tik Plateau Toubkal Background

Mountainbike i södra Marocko

Följ med på mountainbike över höga pass, via grönskande terassodlingar och pampiga högplatåer i riktning mot södra Marocko.

Området där vi cyklar sträcker sig från Höga Atlas ned till Jbel Siroua och Anti-atlas, ett vilt, vackert och växlande landskap. Under de sex dagar som vi cyklar kommer vi att passera berberbyar, canyons, oaser, kashbas och ökenområden. Varje dag cyklar vi cirka 5-7 timmar (inklusive stopp för lunch) och vi tar allt mellan 500-1400 höjdmeter per dag.

Att cykla ger en annan upplevelse än att vandra, en mycket större yta täcks in och sen finns ju alla roliga downhills att se fram emot...

Under hela turen har vi med oss en supportbil som fraktar all den utrustning och mat som vi inte behöver ha med oss under dagen. Ett team bestående av chaufför och kock gör att vi kommer att kunna äta fantastiska frukostar, luncher och middagar i mässtältet. Att cykla ger en annan upplevelse än att vandra, en mycket större yta täcks in och sen finns ju alla roliga downhills att se fram emot...

Under resan kommer du i kontakt med lokalbefolkningen i Atlasbergen, berberna, och får bekanta dig med deras kultur. Om du gillar sött te kommer du att uppskatta en kopp ”berber-whiskey” efter en dag på cykeln. Under resan kommer du även att få ett intensivt möte med den mytomspunna staden Marrakech, dess moskéer, medinan och ormtjusare i en salig blandning. 

Våra resor till Marocko spänner över alla resekategorier, läs mer om ski touringtrailrunning, vandringtoppbestigning och vår familjeresa till detta fascinerande land.

Pathfinder Travels och Singletrack Nomads

Singletrack Nomads WebsitePathfinder arrangerade sin första mountainbikeresa 2005. Sedan slutet av år 2016 har vi samlat alla våra mountainbikeäventyr på en och samma site, Singletrack Nomads. Det är samma inriktning på naturliga singletracks med resmål utanför allfartsvägarna som ni är vana vid.

Det är svenska Pathfinder Travels som ni handlar med och som är arrangör, resegarantierna är ställda via oss osv. Jon Bawn som guidar våra cykeläventyr i Turkiet och Marocko är med och driver vår cykelsatsning tillsammans med oss. Welcome to Singletrack Nomads - local experts, global adventurers.

 


Resan dag för dag

Dag 1. Skandinavien – Marrakech

Vi lämnar Skandinavien och har en flygresa på drygt fem timmar framför oss innan vi når slutdestiantionen Marrakech. Väl framme hämtas vi på flygplatsen och körs till vårt hotell. Efter uppackning ger vi oss ut i den myllrande staden för att finna något att äta. 

Dag 2. Marrakech – Ijoukak – Tizgui

Vi hämtas på hotellet kl. 08.00 där vi lastar medhavda cyklar på biltaket (för de som hyr sitter cyklarna redan på plats), sedan lämnar vi Marrakech och kör i söderut. Efter cirka två timmar når vi Ijounkak (1200 meter), varifrån vi börjar cykla. Vi följer Ougandisdalen och inleder med flack cykling, snart stundar dock en lång klättring upp mot passet på 2200 meter. Innan stigningen bryter vi för lunch, det kan behövas inför cirka 1000 meter uppför. Efter ett kort stopp på passet har vi en riktigt lång downhill att se fram emot, vi släpper på bak- och framfjädring och rullar utför. Framför oss breder dalen ut sig och när vi kommer fram till Tigui på 1500 meter har förhopningsvis supportjeepen redan kommit fram. Vi slår upp tälten och ser fram emot te och därefter middag.

Dag 3. Tizgui 1500 m – Souq Telata Aouzioua (830 m)

Efter en stabil frukost och en stor balja kaffe/te fortsätter vi genom dalen mot Anzi (1060 meter) för att sedan ta höjd igen genom en grönskande dal till El Talliouine Mimoun (1130 meter). Vi passerar genom ett jordbrukslandskap med riktigt kul cykling på slingrande vägar/stigar upp till Iguerd n Tiznar (1300 meter). Sedan följer en otroligt vacker nedförslöpa som man aldrig tror skall ta slut, vägen följer bergssidan och bjuder på svindlande downhill. Här gäller det att inte köra för fort! När vi slutligen når Tazougart så landar vi i lunchen med en bredsladd. Efter lunch och en kort vila fortsätter vi till Tziogatdlen och sedan nedför till Aouzioua för en bit cykling på asfalt. Vi lämnar asfalten och fortsätter på dirttrack till vår lägerplats vid Souq Telata Aouzioua (830 meter). Innan maten tar vi oss ner till floden för en uppfriskande tvagning, sedn hugger vi i på en vällagad tadjine och ljuger om dagens vilda cykling. Pannlampan släcks vid 21.00 och ingen kommer att protestera.

Dag 4. Souq Telata Aouzioua (830 m) – Mazwad (1440 m)

Efter uppstigning kl 7.00 och morgonbestyr äter vi frukost. Vi går igenom cyklar och packar ner lunch då vi inte kommer att se bilen förrän till kvällen. Det första vi får göra är att korsa floden och efter vadandet bär det av uppåt. Vi passerar byarna Agaouz och Assif n Ouarg under vår klättring till dagens högsta punkt (1600 meter), en fantastisk klättring.  När vi kommer upp kan vi se den snöklädda toppen av Marockos högsta berg, Jbel Toubkal, i norr. Uppe på platån hittar vi en fin plats att äta lunch och vila lite efter den långa klättringen. Därefter forstätter vi en bit på dirttrack för att sedan ansluta till en asfaltsväg som tar oss ner till Zagmouzenes och Mazwad (1440 meter). Här möts vi av en fin lägerplats vid floden och kan återigen vaska av oss på kvällen. Efter att solen gått ner kan vi beundra den otroliga stjärnhimlen och sedan sträcka ut våra trötta kroppar i sovsäcken. 

Dag 5. Mazwad (1440 m – Taghedoute (1450 m)

Efter uppstigning gör vi den dagliga checken av cyklarna, sitter allt som det ska? Är bromsarna ok? Vi lämnar den vackra Mazwaddalen och klättrar uppåt mot Assias. Utförsåkningen är fanatstisk och vi kan bland annat se oasen Tislite. Efter en stärkande lunch i närheten av Tamejjrecht cyklar vi fram genom Oumaghadalen och Sirouamassivet. Nattlägret slår vi i närheten av sjön Taghedoute. 

Dag 6. Taghedoute (1450 m) - Tachakouchte

Vi befinner oss nu i hjärtat av Sirouamassivet. Vi tar stigen från Taghedoute som leder oss upp till ett pass på 2006 meter som följs av en nedfärd genom ett antal byar nära Tamazirt. Vi bryter för lunch i Tamalkkoute; oliver, sallad, ost, bröd, sardiner och sött myntate sitter fint. Efter lunch väntar mer cykling. Denna dag gör vi totalt 40 kilometer cykling med 600 meters stigning och 400 meters utförskörning. Nattläger slår vi i närheten av Tachakouchte.

Dag 7.  Tachakouchte – Marrakech

Även denna sista dag spendarar vi i Sirouamassivets omgivningar. Denna morgon kanske vi får berberomelett till frukost? Vi startar cyklingen på en stenig stig med stigningar i två olika etapper. Efter ett tag kommer vi in på ett spår som leder oss till Anezal Asakaoune. Vi passerar passet Tizi Tougoukine (2500 meter) och på nervägen åker vi förbi några byar, bland annat Assaka (1900 meter). Efter ytterligare 1000 meters utförskörning möter vi upp jeeparna som skall ta oss tillbaka till Marakech. Vi äter en snabb lunch och packar ihop cyklarna för transport. De cyklar som skall tillbaka till uthyraren stripas på pedaler och eventuell annan extrautrustning, exempelvis sadlar och flaskställ. Vi har sedan tre timmars bilfärd tillbaka till Marrakech. Väl framme tar vi adjö av vårt marockanska team och gör oss i ordning för att ta oss an den myllrande staden! Den uråldriga medinan som är över 800 år gammal med uppemot 6 000 försäljningsställen lämnar ingen oberörd. Vi avlutar med en gemensam middag på någon av stadens alla resturanger. 

Dag 8. Marrakech – Skandinavien

Efter en sista frukost är det dags att bli upphämtade från hotellet för vidare transport och hemfärd. En fantastisk cykelvecka är slut och vi kommer hem med många minnen i bagaget.

Området där vi cyklar sträcker sig från Höga Atlas ned till Jbel Siroua och Anti-atlas Hyr cykel av bra kvalitet i Marocko eller ta med din egen mot ett flygtillägg Om du tar med egen cykel; tänk på att ta med reservdelar specifika för din cykel som växelöra, bromskivor m.m. Vi cyklar på både single tracks (mulåsnestigar) och grusvägar Under turen bor vi i tält, frukost, lunch och middag lagas av medföljande kockar Under de sex dagar som vi cyklar kommer vi att passera berberbyar, canyons, oaser, kashbas och ökenområden Vi har en servicejeep som transporterar utrustning och mat m.m. Under resan kommer du i kontakt med lokalbefolkningen i Atlasbergen, berberna, och får bekanta dig lite med deras kultur Under resan kommer du även att få ett intensivt möte med den mytomspunna staden Marrakech, dess moskéer, medinan och ormtjusare i en salig blandning Det är ganska tufft och du bör ha hyfsad kondition och styrka

Avgångar:

Det finns inga avgångar för tillfället.

Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. I övrigt: se resevillkoren

Resefakta

Reslängd: 8 dagar
Gruppstorlek: Max 12 personer
Gradering: 2

I resans pris ingår

  • Flyg t/r Sverige - Marocko (exkl. cykelfrakt)
  • Marockansk cykelguide
  • Svensk cykelguide
  • Campingutrustning (ej sovsäck)
  • Alla måltider dag 2 – 7
  • Servicebil
  • Kock
  • Alla lokala transfers
  • Hotell i Marrakech natt 1 och 7 (dubbelrum)

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Bra att veta

Vi cyklar omväxlande på både single tracks (mulåsnestigar) och grusvägar. Det är ganska tufft och du bör ha hyfsad kondition och styrka. En lokal marockansk cykelguide leder turen tillsammans med en cykelguide från oss. Vi har även en servicejeep som transporterar utrustning och mat m.m. Under turen bor vi i tält och frukost, lunch och middag lagas av medföljande kockar. Servicejeepen kommer att möta upp för lunch de flesta dagarna med undantag för någon dag då vi tar med oss lunchpaket.

Det går att hyra cyklar av bra kvalitet i Marocko (heldämpade Cannondale eller Giant) eller så kan du ta med dig egen cykel hemifrån mot ett flygtillägg. Tar du med cykel hemifrån så behöver du vid vissa flygningar ha den packad i ett s.k. hard case. Tänk på att ta med reservdelar specifika för din cykel som exempelvis växelöra och bromskivor m.m. Vi delar upp reservdelar och verktyg mellan oss som vi kan dela på. Hyr du cykel kan du ta med egna SPD-pedaler och skor, en del föredrar även att ta med sin egen sadel.

Cyklingen är inte tekniskt svår men du skall vara en van cyklist då vi sitter 5-7 timmar på cykel varje dag. Detta är en resa för dig som gillar att hålla igång och cyklar mountainbike eller racer, springer, spinner eller något annat 2-3 gånger per vecka, kanske har du som mål att ta dig an cykelvasan. Belöningen på en sådan här resa är det fantastiska landskapet, lokalbefolkningen och lägerlivet. 

Du kan räkna med temperaturer dagtid som varmast 23-24 °C längst söder ut men normalt runt 18-20 °C. Vi kommer att passera några höga pass och kan där möta snö så det är viktigt att vara rustad för cykling i både varmt och lite kyligare väder.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om Marocko. Har ni frågor kan ni i alla lägen höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Pathfinder Travels
Göteborgsvägen 3 SE-443 30 Sweden
Tel: 031-707 00 80 Fax: 031-15 34 46
Spiro Kommunikation