Första svenskarna på toppen tillsammans med det lokala teamet

Första svenskarna på toppen tillsammans med det lokala teamet

Toppbestigning av Phonvin Razin 4282 m, nordvästra Burma

Det är få Skandinaver som har vandrat i nordvästra Burma, ännu färre har bestigit toppar där på över 4000 meter. På denna resa har du chans att göra både och.

Att bestiga Phonvin Razin 4282 m i nordvästra delen av Burma/Myanmar innebär ett äventyr i ordets rätta bemärkelse. Berget ligger i det burmesiska Himalay på gränsen till Indien. Själva vandringen utgår från staden Putao dit vi flyger inrikes. Putao, tidigare känt genom sitt kolonialanamn, Fort Hertz, var en gång den sista utposten i det brittiska Burma. Liksom många delar av Burma har tillträdet hit varit begränsat under årtionden. Ett antal brittiska och internationella expeditioner har genomförts i området i syfte att studera flora och fauna, men stora delar är fortfarande helt outforskade. Nu tar dock området emot några hundratal besökare om året.

Från Putao åker vi landvägen till Övre Shangaung och påbörjar där den så kallade ”Last village trek” upp till Zigdum. Last village trek har blivit utsedd till -Top 50 treks of lifetime- av National Geographic. Det får duga som start på resan.

Under denna ”uppvärmningssträcka” har vi möjlighet att komma i kontakt med byar tillhörande Lisu- och Rawang- stammarna och vi går genom en frodig och vacker skog. Har vi tur så kanske vi får se gibbonapor eller langurer, större chans är att vi får höra dem. Det är en spännande vandring över floder på enkla hängbroar av trä och hampa och här och där kan vi få en skymt av snöklädda bergstoppar.

Efter att vi har lämnat byn Zigdum väntar vildmarken och vi möts av en överväldigande naturprakt. Vägen upp mot berget går genom olika klimatzoner, tempererad djungel, dimmig molnskog, högt växande bambuskog och slutligen högalpin terräng.

Fågel och djurlivet är rikt och vi har chans att se olika primater, hjortdjur samt rävar. Själva toppbestigningen är tämligen fysiskt krävande men du behöver varken klätterutrustning eller klättererfarenhet. Det handlar om brant vandring. Själva anmarschen är också krävande, ibland går vi genom stiglöst land. 

Vi avrundar vår vistelse i Myanmar med att besöka städerna Bagan och Yangon (Rangoon) för att ta del av några av landets många kulturskatter.

Resan leds av en lokal engelsktalande guide och under toppbestigningen har vi även hjälp av kock och bärare. Upplägget har dock karaktären av expedition och kräver att vi som deltagare är beredda på att ge oss in i det okända. 


Resan dag för dag

Dag 1-2. Sverige – Mandalay

Vår chaufför möter oss på flygplatsen i Mandalay och vi åker sedan till vårt hotell (en resa på cirka 1h 40 min). Om vi har tid besöker vi några av stadens sevärdheter. På kvällen äter vi välkomstmiddag på en lokal restaurang. Övernattning på hotell.

Dag 3. Mandalay – Putao (457 m)

Idag flyger vi vidare  till Putao och på flygplatsen träffar vi vår lokale bergsguide och tillsammans åker vi till vårt enkla hotell. Efter incheckning och lunch utforskar vi staden för att få en känsla av det lokala livet. Putao är och har förblivit en sömnig stad placerad i en dal omgiven av tät skog, endast säsongsvis kan man färdas dit landsvägen. Övernattning och middag på en enklare lodge (dock med egen dusch och badrum). 

Dag 4. Övre Shangaung (1000 m) – Mt Sangaung (1362 m) – Wasandum (860 m) 

Efter frukost tar vi en promenad till Putao Market där olika etniska minoriteter säljer sina varor. Den som behöver kan köpa snacks till vandringen eller så kan man bara ta del av folklivet. Därefter väntar en jeep alt. lastbils transport (ca 1h/17 km) till Övre Shangaung, som är utgångspunkten för vår vandring. Räkna med att färden blir rejält skumpig. I Övre Shangaung väntar våra bärare på oss men innan vi börjar vandra besöker vi byns skola och kyrka. Merparten av bybefolkningen tillhör Rawangfolket, en av de etniska minoriteter som befolkar området. 

På slingriga stigar tar vi oss sedan förbi det djungelbeklädda berget Mt Shangaung via ett högt pass. Sedan bär det gradvis nedåt till byn Wasandum (850 m),  strax intill Namrofloden. Övernattning hos en familj i Wasandum. Dagens vandring tar cirka 8 timmar och är ganska tuff.

Dag 5. Wasandum – Ziadum (1048 m) 

Vi vaknar upp till ljudet av byinvånarnas morgonbestyr och njuter av frukosten som vår kock lagat. Idag har vi en lite lättare vandring framför oss. Vi följer Namro Creek till byn Awadum. Här lever en annan etnisk minoritet, Lisufolket, av traditionellt jordbruk. Vi äter lunch och fortsätter sedan genom lummiga skogar, korsar Ziafloden via en hängbro och når Ziadum (1048 m), även känd som ”The Last Village”. Det är den sista bebodda platsen i nordvästra Burma! På eftermiddagen kan den som vill ta en promenad för att njuta av omgivningen och vyerna över Phonyins och Phangrans snötäckta toppar på gränsen till Indien. Middag på lodge och övernattning hos familj i Ziadum. Dagens vandring tar cirka 7 timmar.

Dag 6. Ziadum – Phangran Creek –  Camp I (1518 m)

På morgonen kan vi njuta av utsikten över snöklädda bergstoppar som omger byn. Vi lämnar sedan civilisationen bakom oss och rör oss norrut i öppen terräng tills vi når platsen där Phangran- och Phonyinfloderna möts. Vi vadar över Phoyninfloden och resterande vandring går på knappt skönjbara stigar i träskskogarna längs Phangranfloden. Slutligen når vi målet för dagen; Camp I (1518 m), beläget på flodstranden. De som vill tar sig ett svalkande dopp innan vi äter middag. Övernattning i stationärt läger alt. tält.  Dagens vandring tar cirka 7 timmar.

Dag 7. Camp I – Camp II – Camp III (3026 m)

Vi vaknar till skogens melodiska symfoni av fåglar, gibboner och andra skogsvarelser.  Efter morgontvätt i floden och frukost rör vi oss gradvis uppåt genom skog och bambulundar. Efter cirka två timmars vandring når vi Camp II (2443 m.), som ligger vid foten av en liten ås. Här äter vi lunch innan vi fortsätter mot Camp III (3026 m.) genom en allt brantare terräng i tät skog. Efter cirka tre timmar är vi framme vid vårt läger för natten. Här kopplar vi av och äter middag. Övernattning i stationärt läger alt. tält. Dagens vandring tar cirka 5 timmar.

Dag 8. Camp III  – Phonyin Razi Base Camp (3658 m)

Detta blir resans tuffaste dag. Vi rör oss genom omväxlande terräng för att på eftermiddagen nå snögränsen och base camp (3658 m). Vi slår läger, äter middag och laddar inför morgondagens toppförsök. Övernattning i tält. Dagens vandring tar cirka 7 timmar. 

Dag 9. Base Camp – Pyonyin Razi summit (4282 m)

Vi äter frukost tidigt och gör sedan den 3-6 timmar långa (beroende på snöförhållanden) vandringen till toppen av Phonyin Razi (4282 m). Härifrån kan vi njuta av en fantastisk panoramautsikt över det snötäckta Himalaya. Om vädret tillåter äter vi vår lunch här för att sedan återvända till base camp, där vi sover ytterligare en natt. Har vi tur får vi möjlighet att se djur som thakin, myskhjort, vildgetter och andra sällsynta arter. Övernattning i stationärt läger alt. tält. Dagens vandring tar allt från 6 till 9 timmar, beroende på förhållandena.

Dag 10. Base Camp – Camp II (2443 m)

Vi går genom kuperad och relativt utmanande terräng, äter lunch på Camp III och når till sist Camp II (2443 m) där vi äter middag och slår läger. Övernattning i stationärt läger alt. tält. Dagens vandring tar cirka 8 timmar.

Dag 11. Camp II – Ziadum 

Vi tar oss ned till Camp I och rör oss sedan igenom den sanka terrängen längs Phonyin Creek, som vi så småningom korsar. Vi fortsätter och efter cirka två timmar når vi åter Ziadum (1048 m) och Mula Creek. Här kan vi njuta av en "hinkdusch" med varmt vatten för en mindre slant och har vi tur serveras färsk fisk till middag. Övernattning i byhus. Dagens vandring tar cirka 8 timmar. 

Dag 12. Ziadum – Wasandum 

De som vill går upp lite tidigare för att njuta av utsikten och utforska byn innan frukost. Vi vandrar sedan mot byn Wasandum via en annan rutt än på vägen upp. Terrängen är behaglig och vi går under trädens skuggande grenverk. Under turen korsar vi floden på vackra och spännande hängbroar ett antal gånger. Efter cirka två timmar når vi Kalang, en vacker Rawangby omgiven av uppodlad mark. Härifrån fortsätter vi till byn Awadum där vi äter lunch för att sedan vandra vidare till Wasandum (860 m). Övernattning hos en familj. Dagens vandring tar cirka 6 timmar.

Dag 13. Wasandum 860 m – Mt Shangaung – Putao 

Efter frukost gör vi en bestigning av Mt Shangaung (1364 m). Vägen är kuperad och slingrar sig upp mot toppen, strax innan vi är framme äter vi vår lunch. Vi fortsätter vår vandring till övre Shangaung där jeepar alt lastbilar väntar på oss. Vi säger adjö till våra bärare och vår kock för att sedan åka tillbaka mot Putao (451 m). Vissa av de broar som finns längs vägen är i ganska dåligt skick, varför vi för säkerhets skull, kommer få kliva ur och gå över till fots. Väl framme i Putao njuter vi av middag och en varm dusch. Övernattning på lodge. Dagens vandring tar cirka 7 timmar.

Dag 14. Flyg Putao – Mandalay – Bagan 

Idag lämnar vi nordvästra Burma bakom oss och på flygplatsen i Putao tar vi adjö av vår lokale bergsguide. Vi flyger sedan till Bagan via Myitkyina och Mandala, så det är ett heldagsprojekt. I Bagan möts vi av vår stadsguide som hjälper till med incheckning på hotellet. Vi går sedan ut och äter middag på en av de bästa restaurangerna i Bagan. Övernattning på hotell.

Dag 15. Bagan sightseeing 

Vi äter frukost på hotellet för att sedan utforska Bagans legendariska tempel. Till vår hjälp har vi el-cyklar, ett perfekt färdsätt om man vill utforskar Bagans arkeologiska zon och omgivningar. Bagan var under sin storhetstid en av de största rikena i Sydostasien och fortfarande står över 3000 pagoder och kloster kvar som minner om denna svunna tid. Vi avslutar dagen med att njuta av solnedgången från toppen av ett tempel. Denna dag finns även möjlighet att välja till en luftballongsfärd över Bagan arkeologiska zon. Övernattning på hotell.

Dag 16. Bagan – Yangon

Efter frukost tar vi flyget till Yangon (Rangoon) där en ny stadsguide väntar på oss för transfer till hotellet. Vi utforskar Yangons pittoreska koloniala delar och besöker Shwedagon, en magnifik 100 meter lång pagoda täckt i guld och dekorerad med ädelstenar. Detta är ett viktig mål för buddhister att göra pilgrimsfärd till. Enligt legenden förvaras Buddhas hår inuti denna gigantiska byggnad. Resten av dagen tillbringas på egen hand, kanske med en promenad längs marknadsgatan. På kvällen njuter vi av BBQ  i det livliga Chinatown. Övernattning på hotell. 

Dag 17. Yangon – Skandinavien

Frukost på hotellet och transfer till Yangon internationella flygplats för hemresa.

Vy från ett sällan skådat Himalaya Dramatisk vandring längs med åsar och kammar Vi inleder med en mjukstart i Mandalay Genom djungel Stundtals går vi genom stiglöst land Brant uppför genom rhodedenronskog En expeditionsresa med allt vad det innebär Högalpin sjö, toppen är nära På väg ned En del hängbroar är ganska långa Det finns möjlighet till ballongfärd över Bagan Skymning över Bagan

Avgångar:

Det finns inga avgångar för tillfället.

Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. I övrigt: se resevillkoren

Resefakta

Reslängd: 17 dagar
Gruppstorlek: Max 10 personer
Gradering: 3

I resans pris ingår:

 • Flyg Sverige - Mandalay
 • Flyg Yangon - Sverige
 • Inrikesflyg Mandalya - Putao
 • Inrikesflyg Putao-Bagan (via Mandalay)
 • Alla lokala landtransporter nämnda i programmet
 • Lokal bergsguide
 • Kock, bärare samt lokal stigfinnare/stigröjare
 • Stadsguider i Bagan och Yangon
 • Svensk färdledare
 • Övernattningar (byhus, skjul, tält) och alla måltider + rnat vatten under vandringen
 • Boende lodge 2 nätter med frukost & middag
 • Boende hotell 4 nätter, dubbelrum med frukost. 3 middagar

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Bra att veta

Detta är en resa som går i expeditionsstil under den delen vi är i nordvästra Burma. Vägarna är i dåligt skick och landtransporterna sker med slitna jeepar alternativt på lastbilsflak. Under vandringsdelen kommer vi att bo kollektivt i enkla byhus, varmt vatten, el och kommunikationsmöjligheter är inte att räkna med. Resan är långt ifrån tillrättalagd äventyrsturism, förvänta dig inga skinande Landcruisers eller lyxlodger där det serveras kall gin & tonic efter dagens prövningar. 

Under anmarschen upp till berget så går vi i bästa fall på trånga och buskiga stigar. Det är tuff terräng och vandringarna är både tekniskt och fysiskt krävande. Vi bor under denna del i enkla skjul alternativt i tält. Vi kommer dock att ha hjälp med både matlagning och packning då vi har med oss kockar och bärare. Den del av din packning som bärarna tar får inte överstiga 15 kg.

En bra sovsäck samt liggunderlag ska tas med,  all annan campingutrustning ingår. Packlista med mer kommer att skickas i samband med bokning.

I Putoa bor vi i Bungalows med dusch och WC och i Mandalay, Bagan och Yagon bor vi på fina hotell. Obs priset är baserat på boende i dubbelrum. Önskas enkelrum kan detta ordnas mot tillägg på 400 USD. 

 I resans pris ingår inte:

 • Visum
 • Måltider utöver det som anges ovan
 • Måltidsdryck (under vandringen ingår dock renat vatten)
 • Personlig försäkring
 • Dricks
 • Snacks
 • Ballonflyg

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

 

 

Pathfinder Travels
Göteborgsvägen 3 SE-443 30 Sweden
Tel: 031-707 00 80 Fax: 031-15 34 46
Spiro Kommunikation