Om Marocko

Marocko är ett land som bjuder på många överraskningar. Strax norr om Sahara finner du miljöer som för tankarna till Alpernas bergssluttningar. En skid- eller vandringsresa i Marocko ger mycket mer än enbart berg och storslagna vyer. Du kommer till ett land långt bortom tillrättalagda turistorter och vandringsleder. Du möter en kultur och natur som verkligen är annorlunda. Du är inte i Europa, du är Nordafrika.

Inom Marocko ryms allt från vida ökendyner och milslånga sandstränder till bördiga jordbruksplatåer och snögnistrande bergstoppar på över 4000 meter. Naturen är storslagen och öppnar upp sinnen och tankar. Städer med medeltida ursprung och fascinerande arkitektur vittnar om en komplex och mångbottnad kultur och historia. Här har fenicier, greker, romare, judar, vandaler, spanjorer, fransmän med flera tillfälligt slagit sig ned, byggt upp kolonier eller vandrat förbi. Ingen kultur har dock präglat landet så mycket som den arabiska och muslimska. Minareter och bönutrop möter du på alla platser där det bor människor.

Marockanerna har nära till skratt. Humorn verkar i vissa avseenden vara universell och överlag är det relativt lätt att komma i kontakt med folk. Det gäller bara att visa respekt och förståelse för hur det inhemska mellanmänskliga systemet fungerar. Den vardagliga affärskulturen, det drivna köpslåendet, kan upplevas en aning påfrestande för skandinaver. Man vänjer sig dock och använder man humor brukar man hitta till ett pris som känns bra.

Det marockanska köket, som är väl ansett internationellt, utgör ett skäl i sig att besöka landet. Den vällagade maten är mycket rik på smaker och relativt mild. Dominerande kryddor är spiskummin, koriander och paprika och i de flesta rätter känner man även inslag av den rikligt använda olivoljan. Gillar du snacks i form av oliver och nötter är Marocko ett himmelrike. Det är också ett sunt land, du äter mycket grönsaker, frukt och cous-cous. Den begränsade tillgången på alkohol gör att man efter en vistelse i Marocko känner sig stärkt både till kropp och själ.

Våra resor till Marocko går till landets mellersta och södra delar och tar sin utgångspunkt i den myllrande och mytomspunna staden Marrakech. Vi beger oss sedan till den mäktiga bergskedja som ligger strax söder därom, Höga Atlas. Vandringarna går mellan olika små berberbyar i en bergsmiljö rik på färger och skiftningar. Om det finns önskemål avslutar vi gärna vid Atlantkusten, i Essaouria eller Taghazout. Vackra platser med avslappnad atmosfär och ett paradis för de som gillar vind- eller vågsurfning, fisk och stränder.

På andra sidan Atlasbergen kan vi också arrangera ökensafari för de som har en längtan efter Saharas sanddyner. Vi besöker bland annat Marockos svar på Hollywood, staden Ouarzazate. Därefter tränger vi djupare ned i öknen till platser som Merzouga, Zagora och Foum Zguid. De stjärnklara nätterna under ökenhimlen är obeskrivbar.

Vi reser i små grupper om max 10 personer, och vill gärna vara flexibla och lyhörda för era önskemål.

Pathfinder Travels
Göteborgsvägen 3 SE-443 30 Sweden
Tel: 031-707 00 80 Fax: 031-15 34 46
Spiro Kommunikation