Kul på hjul genom ett tropiskt paradis

Kul på hjul genom ett tropiskt paradis

Singletrack genom ett tropiskt paradis, Bali

Bali, ”gudarnas ö” erbjuder fantastiskt fin cykling på stigar som går från berg till hav mot fonden av tropiska skogar och genom byar som sjuder av liv. Vi välkomnar alla MTB-entusiaster till ett unikt Bali som få andra har chans att uppleva.

De flesta förknippar nog Bali med turister som söker avkoppling med sol och bad eller aktiviteter som surfing och dykning. Ön tar emot många besökare, speciellt från Australien och många turistorter kantar kustlinjen. Söker man sig bortom dessa döljer sig ett annat Bali.  Här finns ett nätverk av stigar som ger dig några av Sydostasiens bästa cykelupplevelser i kombination med genuin och varm balinesisk gästfrihet.

Under resan utforskar vi de centrala, norra och östra delarna av ön. Cyklingen bjuder på stor variation, allt ifrån tekniskt enklare crosscountry stigar till mer utmanade singletracks. Det är med andra ord ett brett spektra av cykling ni kommer att uppleva som kan falla många i smaken.  Såsom brant cykling längs vulkanryggar, skönt flow på bambustigar och snirklande genom Balis berömda risterassodlingar.

De flesta stigarna har en höjdprofil som innebär mestadels nedförskörning med det finns tillräckligt mycket uppför för de som gillar att trampa sig trötta. Dagarna inleds i regel med en transfer upp till startpunkten från ditt hotell medan du cyklar tillbaka till hotellet på egen hand.

Stigarna passar medelgoda cyklister som inte helt ryggar för lite teknisk cykling. Många stigar är snabba och relativt lättcyklade och resan passar de som cyklat en del, men inte är så vana med mer teknisk och bökig cykling. Ett bra insteg till lite mer avancerad singletrack helt enkelt.

Resan leds av guider med stor erfarenhet av cykling både på Bali och andra platser och de pratar utmärkt engelska.  De driver det familjeägda Bali Rides och precis som oss drivs de av en passion för människor och cykling och de kommer att se till att ni trivs, har skoj och få er att utvecklas som cyklister. För er som inte vill ta med egen cykel ingår lån av heldämpade Specialized Epics eller Stumjumpers.  Fråga oss om ni vill ha mer detaljer om detta. 

Skulle ni vilja förlänga resa med surfing, dykning eller med ren avkoppling, säg till, så kan vi anpassa ert flyg.


Resan dag för dag

Dag 1- 2. Skandinavien – Bali

På flygplatsen möts ni upp av er guide och sedan väntar ca 40 minuters transfer till byn Saba och Bali Rides Guest house, som ligger på öns östra kust.  Här kan ni meka ihop cyklarna (om ni tagit med dessa) eller ställa in och gå igenom era hyrcyklar. Kanske ni tar ett kvällsdopp i poolen innan det är dags att hugga in på de hemlagade indonesiska läckerheterna.

Dag 3. Baturs vulkankrater (med bad i heta källor)

Efter en riklig, tropisk frukost ger vi oss ut med bilar mot veckans första cykeläventyr, Kintamani, som är ett Unesco-skyddat unikt geologiskt område. Rutten startar på 1700 m på en sida av den kända Bafurvulkanens kraterkant. Till en början cyklar vi på en smal, spännande stig längs med kraterkanten som kantas av elefantgräs.  Vi kommer sedan ned i skog av Causarina träd (australiensisk tall) och har vulkanen på vår ena sida och havet på vår andra.  Det är ren stigscykling, stundtals utmanande downhill, och en del korta men branta knyckar uppåt. 

Vi traverserar sedan längs en av vulkanåsarna och efter en kortare sektion på en sönderbruten asfaltsväg kommer en ny sektion av stig genom odlinsmark och avslutar med att följa lavatungan som skapades genom 1926 och 1968 års utbrott.  Vi mjukar upp våra kroppar genom ett bad i heta källor och åker sedan tillbaka till Bali rides Guesthouse för en god middag och relax.

35 km / 650 m upp / 1250 m ned

Dag 4. Abang till nordkusten

Nu väntar nästa vulkan på oss. Vi åker upp till 1400 meters höjd på Mt Abangs södra vulkanåsar. Inledningsvis är det lite upp och ned men sedan väntar 9 km ren nedförskörning på smala, hårda stigar och slitna grusvägar. Vi passerar både skogs- och odlingsmark och när vi närmar oss kusten så blir landskapet mer torrt och stenigt. Underlaget skiftar och vi cyklar på en mix av sand, grus och sten. Från berg till hav besannas verkligen då slutpunkten är dykresorten Tulamben.

Här sover vi på ett mindre hotell som mer är vana vid dykare än cyklister, bra att passa på att fylla luft med andra ord. På kvällen går vi ut och äter på en av de många restauranger som finns i närheten av hotellet.

40km / 650 m upp / 1900 m ned

Dag 5. Pipid – Mangis

Idag finns någonting för alla att hämta och efter ca 40 minuters färd är det dags att hoppa upp i sadeln igen.  Dagens tur innebär snabb, flowig cykling och några riktigt utmanande klättringar som får benen att bekänna färg. Stigen startar vid foten av Mt Agung och vi trampar på snabba stigar genom åkrar, bambuskogar och spektakulära risfält. Här och där blir det mer tekniskt med sektioner av uttorkade flodbäddar.  Vyerna är dock magiska och håller motivationen på topp.  Vi äter lunch på ett enkelt ställe och snackar lite med de lokala bönderna innan vi trampar vidare genom åkerfält och odlingar fram till östkusten och fiskebyn Candisasa, som nu också tar emot en del turism. Vi tar in på ett mysigt  vandrarhem, tar en dusch och gör oss redo för kvällen. Här finns många bra restauranger att välja emellan så vi lär bli mätta även denna kväll.

38 km /  780 m upp / 1880 m ned

Dag 6. Besakih – Whitesands Beach

Vi vilar benen med en timmes bilåkande på morgonen och gör oss redo för ännu en spännande dag med både en del klättring och seriösa downhill sektioner. Om du gillar snabb, stenig nedförskörning och cykling på smala kantstigar mellan åkerlappar, så är detta din dag. Även idag startar vi från Mt Agung, nära det berömda Besakihtemplet, och hjärtat kommer behöva pumpa rätt hårt redan från start  då det bär brant uppför. Belöningen kommer dock snart då vi vänder nedåt på snabba stigar genom vackra blomsterodlingar.  Även idag cyklar vi genom bambuskog, odlingslandskap och risodlingar.  Dagens final, Whitesand beach, kan föra tankarna till paradiset, ett bad, kanske något kallt för strupen, nu är tid att njuta. På kvällen åker vi tillbaka till Bali rides Guesthouse och äter en kanonmiddag.

40km /  870 m upp /  1970 m ned

Dag 7. Bedugul – Taman Ayun Temple

Nu är vi framme vid vår sista cykeldag och vi avslutar med en runda med mycket fart och spänning. Det är svårt att inte låta sig imponeras av stigarnas kvaliteter.  Vi börjar turen i Bedugulbergen som ligger på centrala Bali. Härifrån cyklar vi på en extremt snabb och utmanande stig som ringlar sig genom odlingsmarker och vidare in i en urskog med en del trixiga rötter att navigera emellan. Stigen bjuder på naturliga berms, fina och åkbara drops, snabba stenlagda partier etc. Den är helt enkelt grym.

Vi äter lunch på en lokal restaurang med utsikt över Unesco-skyddade risfält, dessa kommer vi att kryssa mellan efter lunch, både på stig och risiga grusvägar. Dagen avslutas framför Taman Ayun templet och där kan vi dricka något läskande innan det är dags att återvända till Bali rides Guesthouse. Vi äter en härlig avskedmiddag och firar en lyckad vecka!

50km / 350 m upp / 1260 m ned

Dag 8. Hemresa eller vidare på egen hand

Dags att åka hem eller vidare på nya äventyr. Vi packar ihop våra cyklar och prylar och blir sedan körda till flygplatsen. Transport till andra platser på ön kan också ordnas. Vi tar adjö av vår värdfamilj/guider och kan se tillbaka på en grymt fin cykelvecka.

Singletrack på djungelstigar Vackra Mt Batur Längs kritvita stränder och kristallblått vatten Vi cyklar på stigar genom oändliga risfält Dramatiskt landskap runt vulkankratern på Mt Batur Magiska solnedgångar Med Mt Gung som fond Här är det gott att svalka av sig med ett dopp Återhämtning av bästa slag Vi susar fram genom djungel av bambu

Avgångar:

Det finns inga avgångar för tillfället.

Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. I övrigt: se resevillkoren

Resefakta

Reslängd: 9 dagar
Gruppstorlek: Min 2. Max 10 personer

I resans pris ingår:

  • Flyg t/r Skandinavien – Bali
  • Lån av heldämpade cyklar
  • Alla lokala transporter
  • All mat utom två middagar
  • Boende i dubbelrum hotell, guesthouse (enkelrumstillägg 2500 SEK)
  • Vatten/energi dryck
  • Alla inträden (heta källor, tempel)
  • Engelsktalande, professionell cykelguide

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Bra att veta

Turena på Bali leds av Ramang Kristian eller någon av hans adepter och de flesta nätter bor vi på hans och hans australienska fru, Ninas Guesthouse.  De driver ett litet företag som har fullt fokus på mountainbike och de har ägnat många år att hitta de stigar vi cyklar på.  De kommer se till att vi trivs och får ut det bästa av vad ön kan erbjuda.

Cykelhyran ingår i priset och det är bra kvalitet på grejorna, vill du ta med egen cykel, så är det självklart inga problem.

Resan passar de som gillar en blandning av crosscountry & trail och du ska ha cyklat en del på stig och ha god kondition. Du behöver dock inte vara superduktig teknisk och det är inte endurocykling det handlar om.

Vill du förlänga resan och stanna på ön för andra aktiviteter är detta inga problem. Vi försöker då hitta en flyglösning som passar för dig.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om Bali. Har ni frågor kan ni i alla lägen höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

 

Pathfinder Travels
Göteborgsvägen 3 SE-443 30 Sweden
Tel: 031-707 00 80 Fax: 031-15 34 46
Spiro Kommunikation