6000 meter över havet, Chimborazo

6000 meter över havet, Chimborazo

Toppbestigning av Cayambe & Chimborazo, Ecuador

På denna resa är målet att bestiga vulkantopparna Cayambe (5790 m) och Chimborazo (6267 m), det tredje högsta respektive högsta berget i Ecuador.

Vi inleder resan med ett par nätter i Ecuadors huvudstad, Quito, eftersom att staden ligger på 2850 meters höjd så börjar acklimatiseringen redan när vi kliver av flygplanet. Efter en ”mjukstart” med vandringar upp till 4800 meter har vi den första större utmaningen att se fram emot, att bestiga Illiniza Norte (5116 meter). Bestigningen är spektakulär och innebär en luftig kamvandring där vi går inknutna och kortare moment av lättare klättring förekommer.

Vi sover sedan på relativt låg höjd i Quito och laddar inför nästa rejäla utmaning. Nu är det dags att bege 
sig till Cayambe Ecological reserve och ladda inför 5790 meter. 

Här vandrar vi upp till refuge Oleas (4600 meter) och går vi igenom utrustningen ordentligt så allt är klart inför bestigningen av berget. Från refuge Oleas blir det alpinstart på riktigt. Uppstigning strax innan midnatt, avfärd cirka kl. 00:00 och sedan har ni en cirka 10 timmar lång bestigning att se fram emot (5-7 timmar upp, cirka 3 timmar ned). Det är stundtals ganska brant (cirka 50°) och på väg ned ser vi det dramatiska glaciärlandskap vi tidigare gått upp genom i mörker.

Efter Cayambe far vi till El Chaupi och sover återigen på relativt låg höjd. Dagen efter har vi en avslappnad tur framför oss då vi gör en kort vandring på omkring 4000 meters höjd vid den vackra kratersjön Laguna Quilotoa. Vi beger oss sedan till Baños för en välbehövlig vila. Baños är en stad som ligger vid randen av Amazonas och är tämligen väl utvecklad som turistort. Om man har lust finns det möjlighet att prova på en rad aktiviteter såsom ridning, cykling, klippklättring eller att slappa i varma källor.

Här på toppen är du så långt från jordens medelpunkt som du kan vara på vår planet tack vare att jordens radie är större närmare ekvatorn.

Sedan bär det av till Chimborazo-området och upp till Base Camphyttan på 5000 meter. Vid det här laget är vi väl acklimatiserade och med två och en halv dags vila i benen starka nog för att ta oss an resans sista utmaning, Chimborazo. Återigen blir det alpinstart och bestigningen tar några timmar längre och är mer tålamodskrävande än Cotopaxi. Inledningsvis gör vi ett par slag över ett parti med is, snö och klippa för att sedan nå en ås som i cirka 40% lutning leder hela vägen upp till toppen. Här på toppen är du så långt från jordens medelpunkt som du kan vara på vår planet tack vare att jordens radie är större närmare ekvatorn. Även om Mount Everest och många andra berg är högre över havsytan är du alltså så långt bort från dess kärna som du kan komma just här vilket är fascinerande i sig. Efter bestigningen kör vi tillbaka till Quito där vi förhoppningsvis firar alla lyckade bestigningar. Det finns många bra restauranger och schyssta barer här så det ska vi nog lyckas med.

I och med den relativt långa acklimatiseringstiden bör de flesta hyfsat vältränade personer orka med kraven på de fysiska påfrestningar som toppförsöken ställer. Höghöjdssjuka kan dock drabba alla men god kondition hjälper ofta mycket. Om någon i gruppen inte klarar av att nå toppen kommer våra lokala engelsktalande bergsguider att följa resenären tillbaka ned till refugen.

Städer varvas med landsbygd och det är ett mycket varierat program, lite som en ”road trip” kombinerat med bergsbestigning.

Genom de inledande acklimatiseringsdagarna samt transporterna mellan bergen får ni också många fina vandrings- och reseupplevelser med er på köpet. Mellan toppförsöken bor vi hyfsat bekvämt på hotell/pensionat, överlag en ganska bekväm resa med andra ord. Städer varvas med landsbygd och det är ett mycket varierat program, lite som en ”road trip” kombinerat med bergsbestigning.

Det är möjligt att förlänga resan med turer till Galapagos eller ut i Amazonas djungel, hör av er till oss om så önskas.


Resan dag för dag

Dag 1. Skandinavien – Quito

Efter lång flygning landar vi i Ouito. Vi tar oss till vårt hotell och vilar ut eller tar en promenad för de som har ångan uppe.

Dag 2. Quito

Ecuadors huvudstad, Quito, ligger på 2850 meter över havet, så acklimatiseringen börjar direkt. Vi går på en kortare sightseeingtur med guide i stadens gamla stadsdelar.

Dag 3. Quito – Papallacta – Quito

Efter frukost väntar en ca två timmars resa med minibuss till Papallacta (3700 m) på västra delen av Anderna. Vi gör en lättare vandring, tar ett bad i de heta källorna och återvänder sedan till Quito där vi eventuellt hyr klätterutrustning m.m.

Dag 4. Quito- Pasochoa- Quito

Idag börjar vi acklimatiseringsprogrammet på riktigt.  Efter frukost åker vi mot vulkanen Paschoa, som ligger i ett område av naturskyddad skog. Toppen av vulkanen ligger på 4199 meter, om vi når den eller inte beror på gruppens dagsform. På kvällen återvänder vi till Quito

Dag 5. Quito – Guagua Pichincha – Quito

Efter tidig frukost åker vi väster ut mot byn Lloa (3500). Vi börjar sedan gå upp mot en bergshytta och vulkankratern Guagua Pichincha (nästan 4800 m). Vulkanen är fortfarande aktiv och från turen har man vid klart väder fin utsikt över fler av Ecuadors snöklädda berg. På eftermiddagen återvänder vi till hotellet i Quito.

Dag 6. Quito – Los Ilinizas

Vi åker nu söderut ca två och en halv timme mot Los Ilinizas. (Det är två berg Illiniza Norte och Illiniza Sur som gemensamt betecknar Los Ilinizas). Efter ca tre timmars vandring från parkeringen når vi fram till refuge Nuevos Horizontes (ca 4700m) där vi övernattar. Det är en liten, enkel hytta som består av ett stort rum där vi äter och sover. De flesta kommer att känna av höjden så räkna inte med någon djupsömn.

Dag 7. Iliniza Norte (5116m) – Quito

Idag är målet att vi ska bestiga Illiniza Norte. Vi lämnar hyttan vid soluppgång och har sedan en spännande kamvandring att se fram mot. Vi går inknutna men i regel behöver man inte ha stegjärn så man kan göra bestigningen i vanliga kängor. Vi bör nå toppen efter ca 2-3 timmar och. Vid klart väder har vi en fin vy över vulkantopparna Cotopaxi, Antisana och Cayambe att njuta av under turen. Vi går sedan tillbaka ned till vår transport och tar oss till vårt hotell i Quito.

Dag 8. Quito – Cayambe Ecological reserve – Refuge Oleas

Efter en hyfsat tidig frukost åker vi mot Cayambe som ligger en bit norr om Quito. På vägen gör vi ett kort stopp vid den berömda indianmarknaden i Otovalo. Vi åker vidare och kommer fram till Cayambe Ecological reserve och har sedan en kort anmarsch upp till hyttan, refuge Oleas. Vi går igenom utrustningen ordentligt äter och laddar inför den kommande toppbestigningen. 

Dag 9. Cayambe 5790 m – El Chaupi

Klockan tolv på natten börjar vi bestigningen av Cayembe och når om allt går som det ska toppen sex- sju timmar senare. Inledningsvis går vi på grus tills vi kommer till glaciärkanten där vi tar på oss stegjärn. Gudierna lotsar oss sedan upp i mörker genom den ganska sönderbrutna glaciären. Vi bör nå toppen vid soluppgång och får en strålande utsikt som belöning.

Det tar två- tre timmar att gå tillbaka till refugen där vi vilar oss en stund. Några timmar senare åker vi vidare mot El Chaupi för välbehövlig vila. Sedan väntar två lugna dagar som gör att vi kan återhämta oss inför Chimborazo. 

Dag 10. El Chaupi – Laguna Quilotoa - Baños

Idag gör vi en utflykt till den den gröna vulkansjön Laguna Quilotoa. Här vandrar vi några timmar och når som högst 3800 m. Vägen dit går igenom ett genuint kulturlandskap, kanske har vi tid att besöka en indianmarknad. På kvällen åker vid vidare mot Baños på ca 1800 meters höjd. Här är det varmt och skönt och vi kan vila ut i sköna sängar.

Dag 11. Baños

Vilodag. I Baños kan man göra en rad olika exkursioner (cykling, bungy jump, flying fox) och det är ett slags centrum för ”äventyrsturism”. Ett tips är att hyra en lokal klätterguide och klättra på basaltklippa.

Dag 12. Baños – Chimborazo

Landskapet kring Chimborazo skiljer sig ganska mycket från det vi sett tidigare. Har vi tur får vi se Vicuñas (kanske det vackraste lamadjuret) på den ökenliknande stäppen som omger berget. Vi åker en bra bit upp på berget och gör en kortare vandring upp till Whymper Refuge som ligger på ca 5000 meters höjd.

Dag 13. Chimborazo – Quito

Återigen alpin start och sedan har vi cirka 7-8 timmar uppåt att bita i. Fantastiskt utsikt väntar på toppen och lyckan av att ha sprängt 6000-meters gränsen. Nedstigning till bilen ca 3 timmar och sedan 4 timmar i bil tillbaka till Quito för välbehövlig vila.

Dag 14. Quito

Fridag i Quito. Detta är också en buffertdag, så den kan komma att användas tidigare. Vi avslutar hur om helst resan med en god middag och lite barhäng för de som önskar.

Dag 15-16. Quito – hemfärd

Dags att fara hem eller resa vidare till Galapagos, Amazonas eller på egen hand.

 

Änglarnas torg, Quito På toppen av Pichincha Vi besöker flera indianmarknader Utsikt från Ilizia Norte över Antisana På toppkammen av Illizia Norte Färgrika marknader Subtropiskt i Baños Chimborazo Vi går på glaciär både på Cayambe och Chimborazo Vikunja

Avgångar:

Det finns inga avgångar för tillfället.

Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. I övrigt: se resevillkoren

Resefakta

Reslängd: 16 dagar
Gruppstorlek: Max 12
Gradering: 3

I resans pris ingår:

 • Flyg t/r Quito
 • Alla lokala transporter
 • 11 nätter på hotell/pensionat i dubbelrum
 • 3 nätter boende i gemensam sovsal på refuge
 • Alla frukostar
 • 7 picknicklunch och 4 middagar
 • Engelsktalande cityguide dag 2, tourguide dag 3
 • Engelsktalande bergsguide 4-12
 • Kock under bestigningarna
 • Klätterrep samt räddningsutrustning (handhavs av bergsguiderna)

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Bra att veta

Väder- och vindförhållande kan medföra att det inte blir möjligt att genomföra resan som det är tänkt. Vi kan med andra
ord inte garantera att ni når topparna utan kan bli tvungna att lägga om programmet.

Vad krävs

Vi vill att de som följer med på denna resa har viss alpin erfarenhet och inte är obekanta med begrepp som att vara inknuten och gå på stegjärn etc samt veta vad det innebär praktiskt. Med andra ord måste ni ta egenansvar för att kolla att utrustningen sitter rätt med mera och inte blint förlita er
på att guiderna har koll. De leder er upp på berget och fattar beslut om vägval, hjälper till vid incidenter m.m. men som sagt, de förväntar sig att deltagarna i viss mån kan ta hand om sig själva.

Resan kommer att ledas av en lokal engelsktalande guide. På Iliza Norte, Cayambe och Chimborazo kommer det dock vara fler guider enligt följande rate:

6-7 pax: 3

8-9 pax:4

10 pax: 5

12 pax: 6

Svårighetsgrad

Cayambe är enligt det amerikanska samt europeiska alpina graderingssystemet definierat som medelsvår medan Chimborazo som medellätt.

I praktiken handlar det om brant vandring på is och snö, max 60 grader. Det kan eventuellt förekomma kortare brantare partier på Cayambe, dock aldrig vertikal klättring. Exponeringsrisk är självklart väder men även risker för glaciärsprickor, laviner, stenras etc. Det är dock här guiderna kommer in i bilden. De ska göra bedömningar som minimerar dylika risker och händer de något ska de kunna utföra adekvata räddningsaktioner.

Boende och mat

De nätter ni bor på hotell är det 3-4 stjärnig standard som gäller. Hyttorna är av enkel standard och man sover i sovsalar (ta med öronproppar). På hyttorna behöver ni en ok sovsäck , typ komfort -10.

Vissa dagar är det halvpension, andra endast boende, se i prislistningen ovan. Räkna med att en frukost går på ca 12 USD och en middag ca 18 USD. Det föreligger viss risk för magsjuka i Ecuador, var noga med hygien och se till att äta där det är ruljangs på käket.

Klimat

Vädret kan skifta snabbt och ofta på höglandet. Skillnad i temperatur mellan olika platser är mestadels beroende på vilken höjd vi befinner oss på. Vi kan räkna med temperaturskillnader mellan 25 plusgrader till 15 minusgrader. Det gäller med andra ord ha kläder som är anpassade till detta. Vanligtvis kommer det uppskattningsvis vara 17 plusgrader dagtid och 10 plusgrader på kvällen.

Utrustning

Det går att hyra klätterutrustning på plats men i och med att ni kommer att behöva ha den med er under stora delar
 av resan kommer det att kosta en del. Har ni klätterutrustning med er är det kanske att föredra. Här följer lista med packningstips.

Klätterutrustning

 

 • Klättersele
 • Repbroms
 • 2 låskarbiner
 • 2 medellånga slingor
 • Hjälm
 • Isyxa
 • Storskor
 • Stegjärn

Övrig utrustning

 

 • Sovsäck, (Ska ge komfort vid -10)
 • Skalplagg, (Vind- och vattenavstötande lättviktsplagg av god kvalitet, obs bra huva på jackan är viktigt, inte det tunnaste stället.
 • Förstärkningsplagg, (Dunjacka, varma fleecebyxor eller dyl)
 • Underställ, helst ull och flera ställ med olika värmegenskaper.
 • Microfleece
 • T-shirts
 • Strumpor
 • Sockor, (vandringssockor) 4 par varierande tjocklek.
 • Underkläder (funktions, bomull blir blött)
 • Vandringsbyxor (ett par tunna, ett par lite kraftigare typ Softshell)
 • Rejäla och ingångna vandringskängor/skor, dock inte för tunga. Tänk på att de ska stå emot väta
 • Skor för stadsbruk
 • Skodon att ha i hyttorna, typ sandaler
 • Gaiters
 • Handskar
 • Varma vantar (Gore tex/dun)
 • Varm mössa
 • Balaklava
 • Buff
 • Keps/hatt
 • Solglasögon (riktigt bra kvalitet för starkt ljus)
 • Googles
 • Liten dagsryggäck. (10-20 l)
 • Ryggsäck för toppbestigningarna, skall rymma klätterutrustning, sovsäck samt lite kläder. 50 – 60 liter
 • Duffelbag för huvudpackning
 • Vattenbehållare/Flaska (Vid öppning som tål varmt vatten)
 • Pannlampa av god kvalitet
 • Ett par stora soppåsar (extra skydd mot väta för packningen)
 • Mindre packsäckare (för att hålla ordning)

I priset ingår inte:

 • 10 middagar, 6 luncher samt 8 frukostar
 • Parkinträden (Cotopaxi US$ 2pp, Quilotoa US$ 1pp, Chimborazo US$ 2pp) 
 • Klätterutrustning
 • Dricks samt personliga utgifter och dryck
 • Enkelrum tillägg (900 SEK)

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt resefakta om Ecuador. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

 

 

 

Pathfinder Travels
Göteborgsvägen 3 SE-443 30 Sweden
Tel: 031-707 00 80 Fax: 031-15 34 46
Spiro Kommunikation