Vid foten av Torres del Paine

Vid foten av Torres del Paine

Vandra runt Torres del Paine, Patagonien

Vi erbjuder nu en klassisk vandring runt hela nationalparken Torres del Paine. Vi reser med fokus på naturupplevelser och hållbart resande i ett av världens mest dramatiska landskap.

Patagonien är ett område som lockar och har lockat till sig äventyrare och upptäcktsresande under lång tid. I slutet av 1800-talet var bland annat den blott 25-årige svenske geologen Otto Nordenskiöld där och hans närvaro vilar fortfarande över platsen. En sjö är uppkallade efter honom och enligt traditionen skall även Lago Dickson fått sitt namn av Nordenskiöld. Inför åsynen av de mäktiga Torres massiven skall han ha skrivit följande i sin dagbok: ”när jag står ensam i denna natur med en tafla, som säkert ingen hvit och kanske ingen människa någonsin sett, beslöt jag att denna sjö skulle få sitt namn efter baron Oscar Dickson som visat vår expedition så stort intresse”.

Vandringen i sig är att betrakta som medelsvår men oberäkneligt väder och många nätter i fält gör det till en utmaning för de allra flesta än idag. Naturen och scenerierna i parken är fantastiska och vi kommer att vandra mot fonden av spetsiga granitpelare och lodrätta klippvägar, längs med turkosa sjöar och mäktiga glaciärer. Här finns även en intressant fauna och vi får säkerligen se många fågelarter såsom kondor och nandu (sydamerikansk struts) samt flockar av guanacos.

Under vandringen går man över slättlandskap, genom urskogar och upp mot högalpin terräng och floran är rik. Med hjälp av kikare, fälthandböcker er lokale guide kommer ni att kunna roa er med artbestämning och lära er mycket om parkens liv och historia.

Resan leds av danskan Dorthe Beldal som sedan ett antal år är bosatt i Puerto Natales. Det kommer att vara en blandad skandinavisk grupp bestående av svenskar, danskar och norrmän. Vi hjälper gärna till med att boka flyg. Säg till om så önskas!

 


Resan dag för dag

Dag 1. (Punta Arenas) – Puerto Natales

Antingen är ni redan på plats eller landar ni i Punta Arenas på startdagen. Från Punta Arenas tar ni en kollektiv/reguljär buss till Puerto Natales. Bussresan tar ca 3 timmar. I Puerto Natales bor vi på ett vandrarhem. På vandrarhemmet har er guide lämnat en skriftlig instruktion om kvällens schema. På kvällen träffas alla medresenärer samt guide och vi äter gemensam middag. Guiden går igenom de kommande dagarnas program och ger en allmän introduktion till området. 

Dag 2. Puerto Natales – Torres del Paine – Camp Seron

Vi åker nu vidare norrut mot Torres del Paine med en kollektiv/reguljär buss. Färden går genom ett böljande slättlandskap och har vi tur kan vi få syn på kondorer, nandu (sydamerikansk struts) eller flockar av guanacos. Vi kommer in i parken vid Laguna Amarga och registrerar oss. Strax därefter börjar vi dagens vandring mot camp Seron. Det är ganska lättvandrat och stigen leder oss nordöst om de berömda Torres massiven. Vi går genom ett öppet slättlandskap inramat av bergen som gränsar till Argentina i öst och Torres massiven i sydväst. På eftermiddagen kommer vi fram till vårt tältläger vid Camp Seron och får där äta en god middag tillagad av vår medföljande kock. 

Totalt vandrar vi ca 13 km, 4 h. 

Dag 3. Camp Seron – Camp Dickson Lake

Idag har vi en lite längre dag framför oss och vi går upp samtidigt med solen. Vi börjar med att vandra längs med Paine floden och passerar efter en stund den vackra Paine lake Det är en del uppför och vi kommer att gå över pass där det kan blåsa till rejält. Söderut kan vi blicka upp mot de centrala massivens mäktiga granitväggar. Vi kommer slutligen fram till vårt tältläger vid södra sidan av Dickson Lake som är uppsatt i närheten av Dickson hyttan (Refugio Dickson). Vi äter middag och frukost på hytta.

Totalt vandrar vi ca 19 km, 6 h. 

Dag 4. Camp Dickson Lake – Camp Los Perros

Efter frukost vandrar vi vidare och till en början har vi Dickson glaciären och floden Cabeza del Indio i blickfånget. Vi kommer sedan att gå genom en vacker skog med Coihues och Lengas träd. Lunch äter vi invid ett vattenfall och vi går därefter över floden på en hängbro. På eftermiddagen når vi fram till vårt nattläger vid Los Perros. 

Totalt vandrar vi cirka 9 km (4,5 h).

Dag 5. Camp Los Perros – John Gardner pass - Camp El Paso

Nu har vi en tuffare dag framför oss och vi kommer att passera vandringens högsta punkt då vi ska gå över John Gardner passet (1240 m). Vi kommer att börja gå på ca 650 m.ö.h. och nattlägret ligger på ca 600 m.ö.h. Det innbär ca 600 meter upp och 650 meter ned. Om vädret är på vår sida så kan vi blicka ut över en av världens mest spektakulära vyer, Grey glacier och en utlöpare av Södra Patagonska isfältet (Southern Ice cap. Vi fortsätter sedan vandringen brant nedåt genom Nirres urskog. Längs vägen passerar vi många porlande bäckar och då och då skymtar Grey Glacier fram. Vi kommer vi fram till vår lägerplats vid El Paso och äter middag i fält. 

Totalt vandrar vi cirka 12 km (7 h).

Dag 6. Camp El Paso – Camp Grey

Vi forstätter med att vandra nedåt längs med Grey Glacier och om det är klart väder kommer vi att kunna se topparna av Ostrava (1566m), Cordon Olguin (1969m) och Paine Grande (3050m). Stigen leder oss in i en vacker skog där återigen kristallklara bäckar porlar. Från en utkikspunkt har vi möjlighet att se två armar av Grey Glacier som skiljs åt av ”ön” Nunatak. I Grey lake kan man även se isberg och små laguner inramade av svarta klippor (Duck Lagoon). Dagens vandring är ganska lätt och vi når vårt läger vid lunchtid. Resten av dagen kan ägnas åt vila och kontemplation. Det finns även möjlighet att mot tilläggskostnad gå på en kortare glaciärvandringen, alt. ta en kajaktur på sjön. 

Totalt vandrar vi cirka 12 km (4 h).

Dag 7. Camp Grey – Camp Italiano

Under förmiddagen går vi längs med Grey lake och passerar ett antal utkikspunkter med enastående vyer. Vi vandrar sedan nedåt mot Pehoe lake och passerar Refugio Paine Grande. Härifrån kan vi blicka upp mot Los Cuernos med dess karaktäristiska svarta toppar ovan grå och röda band av granit. Vi vandrar vidare fram till ingången av ”French Valley” och slår läger vid Camp Italiano.  

Totalt vandrar vi cirka 19 km (6 h).

Dag 8. Camp Italiano –French Valley – Camp Italiano

Idag vandrar vi djupt in i ”The French Valley” en av nationaparkens vackraste områden. Vi går fram till en utkikspunkt varifrån vi kan se lavintungor som rasat från Cerro Paine Grande, det högsta berget i området. Här står vi som i en amfiteater omgivna av branta granitväggar. På eftermiddagen går tillbaka till lägret vid Camp Italiano. 

Totalt vandrar vi cirka 10 km (6 h).

Dag 9. Camp Italiano –  Camp Las Torres

Vi inleder dagen med att vandra längs med sjön som tagit sitt namn av den svenske geologen Nordenskiöld. Vi viker sedan av i nordvästlig riktning upp mot de mäktiga Torres pelarna. Vi slår läger vid camp Las Torres. 

Totalt vandrar vi cirka 16 km (6 h).

Dag 10. Torres del Paine

Vi går upp tidigt och tar oss genom Ascencio-dalen upp mot utsiktsplatsen intill de berömda Torres massiven. Platsen bjuder på en fantastik vy över de tre massiva granitpelarna, vilka kommit att bli själva symbolen för nationalparken och tillika namngivit den. Efter att ha beundrat dessa vertikala granitväggar går vi tillbaka till vårt läger. Dagens vandring är 15 kilometer lång och tar cirka 7 timmar. 

Dag 11.  Camp Torres – Silent Valley (1200m)– Camp Torres

Med en lätt dagryggsäck går vi djupt in i den mycket ödsliga "Silent Valley" som endast är tillgänglig i sällskap av guide. Dalens namn relaterar till dess otillgänglighet och det ökenartade landskapet. Samspelet mellan naturens krafter har format klipporna under tusentals år och det finns platser där vi kan fortfarande hitta rester från den senaste istiden. Om vädret tillåter går vi upp till en spektakulär utsiktsplats på baksidan av de tre tornen. Vi återvänder till samma campingplats.

Dagens vandring är 9,5 kilometer lång och tar cirka 7 timmar.

Dag 12.  Camp Torres – Puerto Natales

Nu är vi framme vid sista vandringsdagen. Vi går tillbaka ut genom Ascencio-dalen och fram till en bilväg och sedan åker vi med en privat transport tillbaka till Puerto Natales. 

Vi kan stanna och titta på djurlivet och för att ta panoramabilder från bergsmassiven vi vandrat runt och igenom. På kvällen äter vi en god avskedsmiddag och sover återigen på Hostal Amerinida.

Dag 13. Punta Arenas

Kollektiv/reguljär buss tillbaka till Punta Arenas för hemresa eller vidare äventyr. 

 

Silent valley Grey glacier Under turen har du chans att se guanacos Har du ett fotointresse är detta resan för dig Det är god idé att ta med kikare Njut av solen när den tittar fram. Vädret är extremt nyckfullt.

Avgångar:

Det finns inga avgångar för tillfället.

Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. I övrigt: se resevillkoren

Resefakta

Reslängd: 13 dagar
Gruppstorlek: Max 10 pers, minimum 3 pers
Gradering: 3

I resans pris ingår:

 • Dansk/engelsktalande lokal bergsguide
 • 2 nätter på Hostel i Puerto Natales
 • 10 tältnätter
 • All mat under turen (12 frukost, 11 lunch, 12 middag)
 • Vildmarkskock i Torres del Paine
 • Bärare som bär tält - och köksutrustning
 • Utökad förbandslåda för vildmark, VHF / UHF-radio och satellittelefon
 • Alla lokala transporter 
 • Alla parkavgifter

 

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Bra att veta

Vi hjälper gärna till med att boka flyg till Punta Arenas om så önskas. Säg bara till så tittar vi på en lösning tillsammans.  Vi kan också boka boende i Punta Arenas på Hostel Keoken. USD 45/ person/ natt, base twin eller dbl. Singletilläg USD 25/person/natt.

Vidare kan ni också boka en exkursion till pingvinkolonin på Isla Magdalena till en kostnad av 200 USD per person. 

För att delta på resan bör man ha gedigen vana av friluftsliv och god kondition och kunna utstå hårt väder i form av regn och vind. Vi går som högst upp på 1300 meter så det finns ingen höghöjdsproblematik att ta hänsyn till. Tempot är lugnt men stigningen är ganska kraftig vissa sträckor. Vi kommer att bära packningar på omkring 15-20 kg och vandra effektivt ca 6 timmar i snitt om dagen. En större dagsäck på ca 50-60 liter är bra att ha med sig. Under vandringen sover vi i tält och det enda som behöver medtas i campingväg hemifrån är sovsäck samt liggunderlag. (Dunsäck är inte optimalt, då det är väldigt fuktigt.)  Tält och gemensam campingutrustning transporteras av bärare. Obs, lägret sätts upp gemensamt så friluftsvana är som sagt önskvärt. 

Maten lagas åt oss av en vildmarkskock på campingkök. Då ingen dryck ingår i priset är det bra att planera inköp av detta. Vatten kan även drickas direkt från vattendragen.

Temperaturen varierar kraftigt då den påverkas av väderförhållandena, som är mycket ombytliga. På grund av det ombytliga klimatet är dag för dag planen att betrakta som preliminär. Den kan komma att förändras med hänsyn till er säkerhet och välmående och vi förbehåller oss rätten att göra detta.

Ett par bra vandringskängor är att rekommendera, och lämpliga vandringskläder därtill. Bra regnkläder är ett absolut måste och likaså varma kläder. Klimatet i Patagoninen är som sagt riktigt tufft så det gäller att vara ordentligt rustad! Var beredd på att gå en hel dag och därefter slå läger i hårt väder (regn och vind). Vi kommer att lägga stort fokus på flora och fauna samt naturfotografering och utrustning samt fätlhandböcker för detta rekommenderas.

I resans pris ingår inte:

 • Dryck
 • Dricks till guide, bärare och annan personal
 • Personliga utgifter
 • Flyg t/r Sverige - Puntas Arenas
 • Sovsäck/liggunderlag

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Pathfinder Travels
Göteborgsvägen 3 SE-443 30 Sweden
Tel: 031-707 00 80 Fax: 031-15 34 46
Spiro Kommunikation