På väg mot Bran, vampyriska berg och björnspillning på stigen. Spännande…

På väg mot Bran, vampyriska berg och björnspillning på stigen. Spännande…

Vandring i Transsylvanien, Rumänien

Vandra i nationalparkerna Bucegi & Piatra Craiuluis vilda landskap och bestig den högsta toppen i rumänska Karpaterna; Moldoveanu.

I de södra Karpaterna i Rumänien finner man dramatiska och vilda bergsmiljöer. Terrängen är tämligen brant och passar de som söker lite tuffare vandringsupplevelser. På denna resa kommer vi ibland ha stigningar på 1500 meter och vandra i över åtta timmar. Du bör med andra ord ha bra kondition och vandringsvana. Området bjuder också på en rik kulturhistoria och ett kulturarv i form av imponerande slott och kloster. Vi besöker bland annat slottet i Bran, som enligt vissa myter ska ha varit greve Draculas hemvist.

Piatra Craiuluis nationalpark är hemvist för karpaternas rovdjursprojekt (The Carpathian Large Carnivore Project).

Vi kommer att vandra i tre huvudområden, Bucegis naturreservat,  Piatra Craiuluis nationalpark samt i Fagarasbergen. Här finns en rik fauna och flora och i Bucegi kan man bland annat beskåda berget Kogainon, som enligt sägnen skall vara dakernas (rumänernas anfäder) heliga berg.

Piatra Craiuluis nationalpark är hemvist för karpaternas rovdjursprojekt (The Carpathian Large Carnivore Project). Trots att de rumänska Karpaterna täcker mindre än 1,5% av Europas yta väster om Ryssland, huserar nästan en tredjedel av Europas alla kvarvarande stora rovdjur här. Myndigheterna uppskattar antalet björnar i de rumänska Karpaterna till fler än 5000 och att det finns ungefär 3000 vargar och 2000 lodjur i området. 

Fagarasbergen är den mest högalpina delen av Karpaterna och målet här är att bestiga bergskedjans och Rumäniens högsta berg, Moldoveanu (2544 m). Under denna delen av turen kommer vi följdaktligen upp på rätt hög höjd och det kan bli kallt. Bra kläder är ett måste. 

Vi bor växelvis på hotell, pensionat samt enkla bergshyttor. Hyttorna håller inte samma klass som i Alperna så du får med andra ord vara beredd på att vissa nätter, husera under mycket spartanska förhållanden.  

Resan leds av en lokalt legtimerad vandringsguide, Razvan, som har stora kunskaper om områdena vi rör oss i.  Razvan har militär bakgrund och bland annat en FN-tjänst i Nepal som merit. Han är mycket kunnig på flora, fauna och Rumäniens kulturhistoria. Hoppas att du vill hänga med på resan, glöm inte att packa ned vitlök…

 


Resan dag för dag

Dag 1. Skandinavien – Sibiu – Sinaia

Ankomst till Sibui där du möts av vår lokale guide. Transfer med bil/minibuss till Sinaia, som ligger vid foten av Bucegibergen. Här kan man beundra Peles Castle, som byggdes som sommarresidens till kung Carol I av Rumänien på 1800-talet. I Sinaia tar vi in på ett hotell och äter välkomstmiddag.

 Dag 2. Sinaia – Bucegis Naturreservat/Platå

I dag vandrar vi i Bucegis naturreservat och vi befinner oss i den mest östliga delen av södra Karpaterna. Dess geologiska struktur bygger på kristallina bergarter och konglomerat. Bucegi tros vara dakernas (rumänernas förfäders) heliga berg Kogainon, där deras gud Zalmoxis bodde i en grotta. På platån har vind och regn format bergen till spektakulära figurer kända som “Sfinxen” och “De gamla kvinnorna” och de är en del av grunden till bergens mytiska roll. Efter en brant vandring i 4-5 timmar upp genom bok- och barrskog och längs med steniga bergssidor når vi Bucegiplatån som ligger på 1600-2200 meters höjd. Vi äter en medhavd picknicklunch där det passar. När vi väl nått upp till platån kan det hända att vi gör en böj norrut för att titta på “Sfinxen “och “De gamla kvinnorna”. Vi sover på ett trestjärnigt hotell beläget upp på höjdplatån. 

Totalt vandrar vi cirka 7 timmar varav cirka 1000 meter uppför.

Dag 3. Bucegis Naturreservat – Bran

Efter frukost fortsätter vi längs med höjdplatån  norrut och har sedan en lång nedstigning längs nordvästra sidan av bergen mot byn Bran. Till en början går det brant nedåt i en öppen, alpin terräng och vi har vidunderlig utsikt om vädret är på vår sida. Vissa exponderade partier är vajerförsedda men vi tar det metodiskt och lugnt. De omkringliggande bergen med sina vassa spetsiga torn sätter lätt fart på vampyrfantasierna...

Sista delen av dagen går brant ned genom barr- och bokskog. Räkna med att ni ser en del björnspillning på stigarna. Det är bra om vi väsnas så att vi ger björnarna en chans att dra sig undan.

Vid slutet av stigen står taxibilar som sedan tar oss den sista biten fram till Bran och vårt pensionat. Här väntar en dusch, en god middag och en skön säng. Ion Trandafir, som driver pensionatet tillsammans med sin fru, har tillhört världseliten i extremskidåkning och en stark profil inom rumänsk bergssport.

Totalt vandrar vi cirka 8 timmar varav  1700 meter nedför.

Dag 4 . Bran – Piatra Craiuluis nationalpark – Magura

Idag har vi en något lättare fysisk dag framför oss som kan vara välbehövlig efter de föregående dagarnas höjdmetrar. På morgonen besöker vi slottet Bran, även känt som Drakulas slott. Sedan åker vi taxi upp till Zarnesti raviven. Landskapet här är annorlunda mot det vi har upplevt tidigare; bilturen tar oss genom fruktträdgårdar och gräslandskap. Vår lunch är en medhavd picknick som väter någonstans längs vägen.

Vandringen genom Zarnesti ravinen är lätt men snart bär det av brant upp genom skogen igen. Vi kommer fram till Curmatura hyttan och kanske tar en fika innan det är dags att ta sig an dagens utmaning, Piatra Mica (1800 m). Denna ligger invid den berömda Piatra Craiului klippan, som betyder Kungsklippan och kallas ofta för ”Karpaternas Pärla” på grund av sina stora, tornlika kalkstensformationer. Det här är enda stället i Europa där man kan hitta blomman Dianthus callizonus (Piatra Craiuluinejlika). Hjortar, vargar, hästar, björnar, vildsvin och bergsgetter lever i det här området och hela regionen tillhör Piatra Craiuluis nationalpark. 

Bestigningen av Piatra Mica innebär brant vandring där man får hjälpa till lite med händerna (scrambling) och är emellanåt riktigt spektakulär. Efter några hundra meters kamvandring (sidorna är buskbeklädda så det pirrar inte så mycket i magen) kommer vi fram till toppmärket. Härifrån gör vi en brant nedstigning genom skogarna till Zanoagas ängslandskap och tillbaka till Zarnestiravinen. Mot kvällen når vi den pittoreska bergsbyn Magura där vi äter en gemensam traditionell middag samt övernattar på gästhus.  

Totalt vandrar vi cirka 6 timmar, cirka 1100 meter upp och ned.

Dag 5. Magura – Victoria – Fagaras bergen - Podragu hyttan (2136 m)

Vi inleder dagen med en transport till staden Victoria. Vi vandrar sedan i Fagarasbergen som sträcker sig över 72 kilometer och är de högsta bergen i den här delen av Karpaterna med hela åtta toppar som når över 2000 meters höjd. Bergens karaktär har skapats av glaciärer som lämnat spår i form glaciärdalar avdelade genom spetsiga kammar, samt glaciärsjöar. 

Det blir en lång och tuff dag upp till Podragu hyttan, som ligger på 2136 m. Här sover vi i större sovsalar på enkla britsar. Egen sovsäck och liggunderlag är ett måste. Det finns rinnande vatten och WC, dock ingen dusch.  Lunch äter vi på vägen upp, middag på hytta. 

Totalt vandrar vi cirka 7 timmar varav cirka 1400 meter uppför.

Dag 6. Podragu hyttan – Moldoveanu 2544 m – Podragu hyttan

Idag för vi förhoppningsvis belöningen av våra hårda ansträngningar under de föregående dagarna, att nå toppen av Moldoveanu, Rumäniens högsta berg (2544 meter). Från hyttan har vi en brant vandring upp och efter denna ansträngning når vi den huvudsakliga kammen (2188 meter). Från kammen kan vi njuta av en 360° panoramautsikt. Vi följer kammen tills vi når toppen på 2544 meters höjd. Vi går sedan tillbaka ned till Podragu hyttan för middag och vila.  Denna dag kan vi gå med lätt packning, sovsäck, liggunderlag, extrakläder med mera lämnas i hyttan.

Totalt vandrar vi cirka 5 timmar varav cirka 400 meter upp och ned.

Dag 7. Podragu hyttan – Victoria (Balea hyttan) – Sibiu

Det finns flera alternativa stigar för att ta oss ned från berget och vägvalet görs utifrån rådande terräng- samt väderförhållanden.  Ett alternativ är att vi går tillbaka till Victoria via en annan led än den vi tog på vägen upp. Ett annat är att vi vandrar till till Balea hyttan (2040 m). Från dessa platser väntar en transport tillbaka till Sibui,  Europas kulturhuvudstad år 2007. Vi tar in på ett trestjärnigt hotell i stadens centrum, njuter av en välbehövlig dusch och äter en rejäl middag.

Totalt vandrar vi cirka 7 timmar varav cirka 1600 meter nedför.

Dag 8. Sibiu – Skandinavien

Sibiu är känt sedan 1100-talet och växte till att bli en viktig handelsstad. Den beboddes av saxiska handelsmän som organiserade sig i skrån och befäste staden för att försvara dess välstånd. Sibiu är fullt av intressanta delar att upptäcka, allt från sina vallar och torn till gångarna som länkar samman stadens två delar. Om möjligt går vi på en rundtur genom staden innan vår transfer tar oss till flygplatsen i Sibiu för hemfärden.

På väg upp genom bokskogen När vi kommit upp på Bucegiplatån är det lättvandrat Vädret slår om snabbt i bergen, regnkläder är bra att ha Mäktiga vyer över Bucegis Naturreservat Vi går brant ned mot Bran, snön ligger länge på nordsidorna Bran Castle, en inspirationskälla till myten om Dracula Lantlig idyll i Magura Tillsammans är vi starka Stundtals utmanande stigar i Piatra Craiuluis nationalpark Vila i skogen, det är bra bit kvar till Podragu hyttan Snart framme vid hytta, högalpint och stort Vi avrundar med att besöka den fina staden Sibui, huvudstaden i det saxiska Siebenburg

Avgångar:

Datum: 2018-07-15
Ort: Sthlm, Gbg, Kph
Pris: 12900 kr
Guide: Lokal bergsguide
Platser kvar: Fullbokad
Datum: 2018-09-08
Ort: Sthlm, Gbg, Kph
Pris: 12900 kr
Guide: Lokal guide
Platser kvar: Fullbokad

Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. I övrigt: se resevillkoren

Resefakta

Reslängd: 8 dagar
Gruppstorlek: Max 12, min 8 personer
Gradering: 3

I resans pris ingår:

  • Flyg t/r Sverige - Sibiu
  • Alla lokala transporter (minibuss & taxi)
  • Lokal engelsktalande vandringsguide
  • 3 nätter på hotell i dubbelrum
  • 2 nätter på pensionat i dubbelrum
  • 2 nätter på hytta i sovsalar
  • 7 frukostar, 6 picknickluncher och 4 middagar (dag 1, 3, 4, 7)
  • Inträde till slott (Bran) 
  • Bagagetransport mellan Sinaia- Bran, Bran-Sibui

 

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Bra att veta

För att få ut det bästa av resan bör du vara van vid friluftsliv och ha god kondition. Vandringen kommer att gå på höjder varierande mellan cirka 700–2500 meter, dock mestadels mellan 1000–2000 meter. Tempot är relativt lugnt men då vissa partier av vandringen är branta med smala stigar och tuff terräng kombinerat med långa stigningar är vandringarna tämligen utmanande.  På vissa branta sektioner har vajrar satts upp som ett stöd vid passagerna. Har du anlag för höjdrädsla kan en del av de mer "luftiga" partierna upplevas obehagliga. Vi avråder m.a.o. resenärer som har kraftig svindel. 

Bra vandringskängor och lämpliga vandringskläder är att rekommendera. Temperaturen varierar ganska kraftigt då den påverkas av höjden och väderförhållandena.

Under resan bor vi på hotell, pensionat och i bergshyttor. Standarden på hyttorna är mycket enkel, wc är ibland belägna i angränsande byggnader (typ utedass), dusch är inte att räkna med. Vid vissa hyttor finns inte rinnade vatten utan det är bäckar och källor som gäller. Ni sover i sovsalar tillsammans med andra vandrare så förbered dig på snarkningar! Du bör med andra ord vara van vid fältmässigt boende. 

Er dagtursäck kommer att väga ca 8-12 kg och ni kommer att vandra cirka 3–9 timmar om dagen. Frukost och middag äter ni på  hotellen/pensionaten/hyttorna medan ni äter lunch i det fria. En mellanstor ryggsäck (cirka 40 - 50 liter) är att rekommendera. Den ska rymma kläder, sovsäck samt lite mat.  Dessutom kan det vara bra om man även har plats för kikare, kamera etc. Om ni är fågel- och djurintresserade så kan det vara bra att ta med en kikare eftersom det finns mycket att titta på då djurlivet är mycket rikt. En fältflora kan också vara intressant att ha med sig.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Pathfinder Travels
Göteborgsvägen 3 SE-443 30 Sweden
Tel: 031-707 00 80 Fax: 031-15 34 46
Spiro Kommunikation