Vandring Manasalu Circuit, Nepal

Vandring Manasalu Circuit, Nepal

Vandring Manaslu Circuit, Nepal

Denna vandring vänder sig till resenärer som söker en fysisk utmaning bortom de vanliga turiststråken. Turen innehåller tuffa passagerna men landskapet är absolut hänförande.

Vandringen börjar med en stigning genom Bhudi Gandaki Nadi River Valley med sina otaliga floder och vattenfall. Redan här börjar vandringen bli utmanade och plötsligt ser vi allt fler jakar i det steniga landskapet.

I Sama Gaon når vi den gröna glaciärsjön Birendra och sedan det mystiska Samdo, bara 15 kilometer från den tibetanska gränsen. Här lever tibetanska munkar i heliga kloster med den tibetanska platån och det mäktiga Himalaya som relief. Fler kloster väntar i Larkya Bazaar och så även resans största utmaning; Larkyapasset. Nedstigningen från passet bjuder på fina skiftningar, från det alpina landskapet, genom tropiska områden med prunkande ormbunkar, bambu och tall till uppfriskande vattenfall och turkosblå sjöar med vita stränder.

Under vandringen kan vi inte bara beundra det vackra landskapet utan får också möjlighet att möta dess fascinerande kultur och invånare, en upplevelse att minnas. Vi bor och äter på enkla tea-houses liksom som på våra vandringar i flera andra områden i Nepal.

Utgångspunkten för vår resa är dock Katmandu. Det som för århundraden sedan var en gigantisk sjö är nu en dal omgiven av gröna kullar över vilka mäktiga snöklädda toppar vakar. Dalen består av fyra större städer (Katmandu, Patan, Bhadgaon och Kirtipur ), rika på historiska, konstnärliga och kulturella skatter. Dessa fyra riken har utvecklats enormt genom åren och är i dag självständiga moderna städer.

Katmandudalen har en ungefärlig befolkning på 1,8 miljoner invånare, består av en yta på 564 000 km2 och är belägen på en höjd av 1400 meter över havet. I Katmandu finns, bland annat, många hinduiska och buddistiska tempel att utforska. 

Vi har arrangerat resor till Nepal sedan 2004 och har ett stort utbud. Ring oss gärna om ni har frågor om vandring i Nepal vad det gäller vägval, utrustning, erfarenhet med mera eller anmäl er till vårt nyhetsbrev i foten på sidan då vi med jämna mellanrum har bildkvällar där vi berättar om våra resor till Nepal.

Läs mer om våra Nepalresor här!

 

 


Resan dag för dag

Dag 1. Skandinavien – Katmandu

Vi börjar flyga mot Katmandu och mellanlandar på vägen. Dagen därpå är vi framme i Katmandu.

Dag 2. Ankomst till Kathmandu flygplats

Vi hämtas på flygplatsen i Katmandu av vår lokale färdledare och tar oss in till Thamel för incheckning på vårt hotell. Vi tar en bensträckare innan vi utforskar omgivningen, äter, växlar pengar och gör oss hemmastadda.

Dag 3. Sightseeing i Katmandu

Vi besöker tempel, vandrar genom stadens smala gator och upplever det myllrande folklivet. Katmandu är en smältdegel mellan gammalt och nytt och en fascinerande stad att vistas i. Vi får träffa vår guide och förbereder vår packning inför morgondagens avfärd. Övernattning på hotell.

Dag 4. Katmandu – Arughat Bazaar – Sote Khola (700 m)

Vi åker bilvägen från Katmandu via Dhading Bensi, vidare till Arughat Bazaar och slutligen når vi Sote Khola. Vägen är ojämn här och var men den vackra omgivningen håller oss sysselsatta.

Dagens bilresa tar cirka 8 timmar.

Dag 5. Sote Khola – MachhaKhola (870 m)

I dag påbörjar vi vår vandring. Vi går längs en väg som slingrar sig genom skogar, byar, vattendrag, vattenfall och gröna dalar tills vi når Lapu Besi, en by med i huvudsak mongoliska invånare. Vi fortsätter till MachhaKhola där vi kan se Ganesh Himals nordöstra sida. Här finns en liten marknad med ett fåtal butiker och lodger.

Dagens vandring tar cirka 6 timmar.

Dag 6. MachhaKhola – Jagat (1340 m)

Vi lämnar MachhaKhola och går uppströms till den lilla byn Khorlabensi och de varma källorna vid Tatopani. Dalens sidor blir allt brantare och när de inte längre går att ta sig fram på viker vi av och tar en hängbro över till andra sidan. Här är vägen ganska exponerad och utmanande på sina ställen. Efter att ha följt en skogsstig en stund når vi Doban och dess enda tehus. Ovanför Doban forsar floden Buri Gandaki fram längs branterna. I takt med att landskapet planar ut något lugnar sig floden och vid Lauri korsar vi den via en hängbro. Därefter tar vi oss vidare till Jagat där vi registrerar våra vandringstillstånd. Vi övernattar på en lodge.

Dagens vandring tar cirka 6 timmar.

Dag 7. Jagat – Philim (1570 m)

Dagen börjar med en svag stigning som sedan planar ut något. Vi använder en hängbro för att ta oss över ytterligare en flod, Budhi Gandaki, innan vi når Philim, en by som huvudsakligen bebos av Gurungfolket. Här njuter vi av utsikten över Sringi Himal i sällskap av små kloster, tempel och böneflaggor som fladdrar i vinden.

Dagens vandring tar cirka 4 timmar.

Dag 8. Philim – Deng (1860 m)

Vi vandrar genom tall- och rhododendronskog och korsar ett antal broar medan vi på långt avstånd kan se små byar här och var. Till slut når vi byn Deng, varifrån vi kan se ett vackert vattenfall en bit bort. Deng är känt för sitt jordbruk, här odlas potatis, bovete, korn, vete, kål och spenat.

Dagens vandring tar cirka 5 timmar.

Dag 9. Deng – Namrung (2630 m)

Idag vandrar vi genom skogen i stort sett hela vägen till Namrung. Väl framme njuter vi av den spektakulära utsikten över Mt. Manaslu (8156 m), bergskullar, gröna dalar och åsar. Namrung är en buddistisk by där husens utseende bär tibetanska influenser.

Dagens vandring tar cirka 5 timmar.

Dag 10. Namrung – Lho Gaon (3180 m)

Vi vandrar längs en slingrande stig med utsikt över bergen i Rupinalapasset; Mt. Manaslu (8156 m), Gorkha Himal, Dwijen Himal, Saula Himal, Lajing Peak och många andra snötäckta toppar. Ju högre vi stiger desto glesare blir vegetationen och i takt med, och på grund av, detta ökar vindstyrkan under eftermiddagen. Slutligen når vi Lho Gaon, en tibetansk by med ett kloster och en buddistisk skola som drivs av munkar.

Dagens vandring tar cirka 6 timmar.

Dag 11. Lho Gaon – Sama Gaon (3520 m)

Vi lämnar Lho Gaon och följer flodens högra strand. Vi fortsätter på huvudleden och når så småningom området Sama Gaon, där vi också övernattar.

Dagens vandring tar cirka 4 timmar.

Dag 12. Sama Gaon

Vi stannar en dag i Sama Gaon för att acklimatisera oss. Vi vandrar upp till Manaslu Base Camp där vi har en fin utsikt över Samdo, Nagdi Chuli, Simnang Himal, Manasluglaciären och Manaslu ice fall. Vi övernattar återigen i Sama Gaon.

Dag 13. Samagaon – Samdo (3875 m)

Vi vandrar sakta uppåt mot Samdo, beläget fyra kilometer från den tibetanska gränsen. Nära Samdo finns en tibetansk flyktingby vilken utgör en bra utsiktsplats över Mt. Manaslu, Samdo, Nagdi Chuli, Simnang Himal, Manasluglaciären och Manaslu ice fall. Vi övernattar i Samdo.

Dagens vandring tar cirka 4 timmar.

Dag 14. Samdo – Larkya La Phedi (4460 m)

I dag vandrar vi längs en stenig väg som sicksackar sig hela vägen upp till Larkya La Phedi. Strax innan vi kommer fram ligger Larkya Bazaar, en marknad där varor importerade från Tibet säljs. Vi övernattar i Larkya La Phedi.

Dagens vandring tar cirka 4 timmar.

Dag 15. Larkya La Phedi – Larkya La-passet (5160 m) – Bimthang (3590 m)

Tidigt på morgonen packar vi med oss lunchpaket och börjar vår vandring. Det går brant uppför mot Larkya La-passet men väl på dess högsta punkt kan vi njuta av soluppgången över Larkyas topp, Mt. Manaslu, Ratna Chuli, Cheo Himal och många andra snötäckta berg och toppar. Vi rör oss sedan brant nedför genom berg och is med utsikt över ett flertal sjöar. Bimthang är en stor dal med ett antal bönestenar och övergivna hus. Vi övernattar i Bimthang.

Dagens vandring tar cirka 8 timmar.

Dag 16. Bimthang – Dharapani (1960 m)

Vi vandrar över en betesmark och tar oss sedan ner i dalen Burdin Khola och base camp för Manaslus västsida. Från en ås på 4150 meter har vi en fin utsikt över Manaslu i sydöst och Annapurna i sydväst. Efter att vi korsat floden Dudh Khola via en bro, går vi nedför genom en rododendronskog och följer en stig genom en smal dalgång innan vi når dalens högst belägna betesmark vid Karche (2785 meter). På väg mot Dharapani passerar vi Tilje, känt för sina äppelodlingar och sitt lokala vin. Vi övernattar i Dharapani.

Dagens vandring tar cirka 6 timmar.

Dag 17. Dharapani – Jagat

Vi vandrar längs Dudh Khola- och Marshyangdifloden. På vägen passerar vi genom trevliga små byar såsom Tal; en by med ett vackert vattenfall och med utsikt över grönskande kullar. Till slut når vi Jagat, en stenby placerad på en hylla i Marsyangdidalen. Vi övernattar i Jagat.

Dag 18. Jagat – Bulbule eller Nagdi

En brant stig tar oss från Jagat och genom Marsyangdidalen. Vi korsar Marshyangdifloden vid Syange och går genom Ghermufältet; en lätt passage med utsikt över gröna dalar och små byar i fjärran. Vi tar oss sedan uppför tills vi når Bahundanda för att sedan gå ned mot Nagdi och Bulbule. Vi övernattar i Nagdi eller Bulbule.

Dag 19. Bulbule eller Nagdi – Besisahar – Katmandu

Vi åker privat landtransport på en skumpig väg till Besisahar för att sedan transporteras vidare tillbaka till Katmandu där vi checkar in på vårt hotell. Övernattning i Katmandu.

Dag 20. Sightseeing i Katmandu

Vi ägnar en dag till att utforska Katmandus kultur och historia och vår stadsguide tar oss till både okända och välkända platser. Vi besöker lokala marknader, en dold stupa och Katmandus Durban Square. Durban Square är listat som ett världsarv och trots att det blev skadat p.g.a. jordbävningen 2015, finns fortfarande mycket att se i och omkring detta område. Det är en av de viktigaste platserna för studier av traditionell nepalesisk arkitektur med fantastiska träsniderier.

Dag 21. Katmandu – Skandinavien

Vi beger oss till flygplatsen för att påbörja resan hem. 

Dag 22. Ankomst till Skandinavien

Grönskande dalar Magnifika vyer Lokalbefolkning i arbete Tempel Snöklädda toppar I sällskap av en jak Höga toppar Hög höjd och tunn luft Terassodling På väg hem genom Bhaktapur

Avgångar:

Datum: 2018-11-06
Ort: Sthlm, Gbg, Kph
Pris: 28900 kr
Guide: Lokal guide
Platser kvar: Ja
Datum: 2019-04-06
Ort: Sthlm, Gbg, Kph, Oslo
Pris: 28900 kr
Guide: Lokal guide
Platser kvar: Ja

Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. I övrigt: se resevillkoren

Resefakta

Reslängd: 22 dagar
Gruppstorlek: Max 12 personer
Gradering: 3

I resans pris ingår:

  • Flyg t/r Katmandu
  • Alla lokala transporter
  • Lokal engelsktalande guide och bärarteam
  • All mat (frukost, lunch, middag) på vandringen
  • Boende på Tea-house samtliga dagar under vandringen
  • Hotell och frukost i Katmandu (dubbelrum)
  • Varma drycker (te och kaffe) tre gånger om dagen
  • Trekkingtillstånd i Annapurna samt Manaslu området - TIMS (Trekking information Management System)
  • Lån av dunjacka, dunsovsäck, duffelbag, vandringsstavar
  • Guidade rundturer i Katmandu och Bhaktapur

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Bra att veta

Under denna vandring bor vi på Tea Houses. Det är mycket enkla hyttor där man sover, äter frukost och middag. Standard är boende i dubbelrum men det kan hända att det vissa nätter kan bli flerbäddsrum.

Vandringen är krävande och du bör vara i god form och beredd på att det blir rejält tungt emellanåt. Höjden känns absolut av men vi kommer att acklimatisera oss gradvis. Ni kommer att ha bärare som tar all er tyngre packning så ni vandrar endast med lätt dagsäck. Obs, den packningen bärarna skall bära får inte väga mer än 15 kilo.

Våra resor i Nepal arrangeras med hjälp Ram Sapkota/Mountain Deligths och hans guide-team. Vi har arbetat med honom i mer än 10 år och han är en mycket duktig organisatör som vunnit en rad priser för sitt arbete inom turism. Ram har också ett stort socialt engagemang och är drivande i en rad olika projekt och har fått ett brett erkännande i egenskap av social entreprenör. Bland annat är han en nyckelperson i den svensk nepalesiska organisationen Tuki Nepal.

Turismen i Nepal har fått både positiva och negativa effekter. Tusentals nya småföretag och arbetstillfällen har skapats. Men samtidigt har nedskräpningen ökat, kulturen har förändrats och i takt med att man har anpassat sitt sätt att leva efter turismen har man blivit beroende av denna. 

När ni reser till Nepal med Pathfinder vet ni att:
• Vi anlitar bärare och personal från de områden vi reser till.
• Vi städar upp efter oss. Inget skräp blir liggande.
• All personal är försäkrad och har fri sjukvård.
• Våra bärare bär max 30 kg.
• Lönen räcker till att försörja familjen och betala barnens skolgång.

Pathfinder Travels
Göteborgsvägen 3 SE-443 30 Sweden
Tel: 031-707 00 80 Fax: 031-15 34 46
Spiro Kommunikation