På gränsen mellan syd och nordtyrolen

På gränsen mellan syd och nordtyrolen

Vandring i Obernberg, Österrike

Om du söker efter en nära och genuin vandringsupplevelse i Tyrolen så är den lilla österrikiska byn Obernberg och dess pittoreska dalgång mitt i prick.

Obernberg är en liten undangömd Österrikisk alpby som ligger i hjärtat av Tyrolen. Byn är belägen i Obernbergdalen som är den sista ”sidodalen” till Wipptal, innan den italienska gränsen. Wipptal är en stor dalgång som löper från Innsbruck till Brennerpasset och fortsätter på italienska sidan ned mot Bozen och Verona.

I Obernberg råder lugnet. Här bor 300 invånare, det finns en kyrka, ett hotell, två restauranger, ett café och en bank. Bergen som reser sig direkt från dalgången är omkring 2100 meter och lätta att nå. Bakom dessa syns högre och mer klippiga toppar på cirka 3000 meter som är vackra att skåda och spännande att vandra i. Här är mycket rofyllt, platsen är som gjord för att varva ner och uppleva en fin och ursprunglig alpmiljö.

Obernberg var helt ljuvligt. Lagom pittoresk by för min del. De var så vänliga och familjära på Almi's, frukost/kvällsbuffe'n var fantastiskt. Fanns något för alla. Och Mathias vår guide var ett suveränt naturbarn. Så rar. Vi hade sådan tur med vädret varje dag! När vi va i panorama bastun och njöt öppnade himlen sig.

Pia Altonen, 2018

Under resan bor vi fem nätter på det familjeägda  Almi´s Berghotell. Hotellet ligger mitt i Obernbergdalen och har gemytliga rum, en fin yogasal och en bastuanläggning med fantastisk vy över de omkringliggande bergen. Från hotellet gör vi guidade dagsturer där vi i ett lugnt och anpassat tempo vandrar uppför skogiga bergssidor, längs en fantastisk bergsjö och genom betesmarkerna i dalen. Vandringarna härifrån går som högst upp till 2300 m och det är inte speciellt brant. Dagarna inleds med en riklig och hälsosam frukostbuffé med produkter från regionen. Vi gör i ordning våra lunchpaket själva från buffén och börjar sedan vandra rätt ut från dörren. När vi återvänder väntar en terrass med en hänförande utsikt över Tribulanmnassiven. Här kan man med fördel avnjuta en "after walk" innan eventuell bastu och relax. Sedan väntar en trerätters middag och er värd, kocken Seppi, kommer att ge er en smakrik och varierande resa genom det tyrolska köket. 


I slutet av resan kommer vi även att bo på två bergshyttor. Vi vandrar då i mer högalpina miljöer och når höjder på omkring 3000 meter. På bergshyttorna äter vi frukost och middag medan lunch intas i det fria.

Det är vår vän och lokala samarbetspartner Joakim Strickners hembygd vi kommer att vandra i och han har skapat ett unikt program för oss. Resan leds av Matthias Danninger som är uppvuxen i Österrike men pratar utmärkt svenska då han studerade geografi i Uppsala. Matthias är legitimerad vandringsguide samt utbildad naturpedagog och är väl bevandrad i Tyrolens natur och kulturhistoria.


Resan dag för dag

Dag 1. Skandinavien – Innsbruck – Obernberg (1450 m)

Vi flyger till Innsbruck där vår färdledare möter upp och åker sedan vidare med minibuss till Obernberg, en färd på cirka 40 minuter. Vi installerar oss på Almís Berghotel och tar en promenad upp till en naturskön alpsjö (1600 m).

Dag 2. Obernberg – Allerleigrubenspitze (2199 m) – Obernberg

Idag går vi upp till Allerleigrubenspitze (2199 m) och sedan vidare längs en bergskam, som leder till den italienska gränsen. På eftermiddagen vandrar vi ned mot Obernbergersjön och kommer tillbaka till vårt hotell innan kvällen. Vi vandrar totalt cirka sju timmar och höjdskillnaden ligger på cirka 800 meter. 

Dag 3. Obernberg – Sandesjoch – Obernberg

Vi vandrar till Portjoch (2110 m) och går längs italienska gränsen uppe på en kam till Sandesjoch (2165 m) och avslutar med ett dopp i Obernbergersjön. Efter middagen packar vi i ordning för de kommande dagarnas hyttvandring. Höjdskillnaden kommer denna dag att vara cirka 700 meter och vi vandrar i cirka fem timmar.

Dag 4. Obernberg – Val de Fleres – ital. Tribulaun hytta (2369 m)

Vi äter frukost och tar sedan bussen till den Sydtyrolska dalen Val di Fleres, som är belägen i Italien på cirka en timme bilfärd från Obernbergdalen. Efter ungefär fyra timmars vandring och 1000 höjdmeter når vi upp till italienska Tribulaun hyttan, där den österrikiska och italienska hyttkulturen möts i perfekt mix. Efter en god italiensk middag och kanske ett glas vin är det dags att sträcka ut benen för en välbehövlig vila. 

Dag 5. Italienska till österrikiska Tribulaun hytta (2064 m)

Idag har vi en spektakulär vandringsdag framför oss. På förmiddagen går vi upp till en av de toppar, som utgör den högalpina gränskammen mellan Italien och Österrike (2924 meter). Härifrån har vi en fantastisk utsikt över Stubaiers och Zillertalers snötäckta glaciärberg samt de Italienska Dolomiterna. Efter en brant nedstigning följer vi den Tyrolska Höjdstigen (Tiroler Höhenweg) som ger oss en imponerande vy över österrikiska Tribulaunhyttan. Vi äter ännu en god middag i hyttan och njuter av alpluften. I dag vandrar vi ungefär 6 timmar och höjdskillnaden är cirka 800 meter.

Dag 6. Österrikiska Tribulaun hytta - Gstreinjöchl (2540 m) – Obernberg

Vi fortsätter vår vandring längs den alpina Tiroler Höhenweg  och går brant uppåt mot övergången (Gstreinjöchl, 2540 m) till vår hemdal Obernberg. Efter lunch, som vi intar ovanför 2000 meter gränsen med vy på Obernbergdalen, påbörjar vi vår nedstigning direkt till vårt berghotell. Vi vandrar cirka sju timmar och går cirka 500 meter uppför och 1100 meter nedför.

Dag 7. Obernberg – Rötenspitze (2481 m) – Obernberg

Vår sista vandringsdag. Efter en härlig frukost tar vi på oss kängorna och vandrar upp mot Lichtsjön (2101 m). Vi äter lunch i det fria, vandrar vidare mot Rötenspitze (2481 m) och återvänder via Kastneralm tillbaka till byn. Höjdskillnaden denna dag kommer att vara cirka 1000 meter och vi vandrar i cirka sju timmar.

Dag 8. Obernberg – Innsbruck – Skandinavien

Vi tar farväl av vår värdpar Burgi och Seppi på hotellet och åker sedan med buss tillbaka till flygplatsen i Innsbruck för hemresa till Skandinavien.

 

 

I Obernbergbergdalen råder lugnet Vi vandrar genom levande kulturlandskap Gnistrande alpsjöar Vi går över pass på ca 3000 meter Vi tar del av genuin tyrolsk hyttkultur Vi gör flera dagsturer från hotellet Vandringen bjuder på en fin och rik flora Högalpin njutning Tribulanmassivet På väg ned mot Obernberg Under resan bor vi på det familjeägda  Almi´s Berghotell Vi kommer att bära lätta packningar och vandra effektivt ca sju timmar i snitt om dagen

Avgångar:

Datum: 2019-07-13
Ort: Sthlm, Gbg, Kph
Pris: 14700 kr
Guide: Mattias Danninger
Platser kvar: Ja

Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. I övrigt: se resevillkoren

Resefakta

Reslängd: 8 dagar
Gruppstorlek: Max 12 personer
Gradering: 2

 I resans pris ingår:

  • Flyg t/r Skandinavien - Innsbruck
  • Transport t/r Innsbruck - Obernberg
  • Transport t/r Val di Fleres
  •  Svensktalande legitimerad vandringsguide
  • Boende i dubbelrum
  • Frukostbuffet, lunchpaket från buffen samt 3-rätters middagar i hotellet
  • Övernattning med frukost/3-rätters middag samt lunchpaket på de italienska och österrikiska Tribulaun Hytte (sovsal)

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Bra att veta

För att få ut det bästa av resan bör du ha viss vana av friluftsliv och medelgod kondition. Vandringen kommer att vara på höjder mellan cirka 1400–3000 meter, dock mestadels mellan 1400–2500 meter. Tempot är lugnt men stigningen är ganska kraftig vissa sträckor. Ett par bra vandringskängor och lämpliga vandringskläder är att rekommendera. Temperaturen varierar ganska kraftigt då den påverkas av höjd och väderförhållanden. Om ni är fågel- och djurintresserade så kan det vara bra att ta med en kikare; det finns mycket att titta på. Även en fältflora kan vara bra att bära med sig.

Vi kommer att bära lätta packningar och vandra effektivt cirka sju timmar i snitt om dagen. En större dagsäck på cirka 30–40 liter är bra att ha med sig för de nätter vi sover på hytta (två nätter). Här behöver du ha med dig en sovpåse, samt kläder för två dagar. På hyttorna bor vi i gemensamma sovsalar, det går dock att förboka två- eller fyrbäddsrum för en extra kostnad på cirka 15 euro på den italienska Tribulaun Hytte.

Beroende på snöläget i området har vi möjligheten att välja mellan två olika hytt till hytt turer:  Den beskriva rutten (dag 4–6) samt ett mer väderkänsligt alternativ (Landshuter Europa hytta – Enzian hytta).

Under de dagar vi vandrar från Obernberg behöver vi endast ta med lunchpaket, vatten och eventuellt lite förstärkningskläder beroende på väder och vind. Källvatten kan ni fylla på längs stigarna. Hotellet vi bor på, Almi´s Berghotel, är en mysigt och familjeägt Bergshotell *** . Det finns ett stor alpin bibliotek, fantastisk yogasal, en "panoramabastu" avdelning och maten är god och anpassad till dina behov. Frukost väljer du från buffen, därifrån du även tar med dig ett lunchpaket varje dag. Tre-rätters middagarna är rikliga och vegetarisk/vegansk eller allergianpassad val av huvudrätt är möjligt.

Resan säljs inklusive flyg t/r Innsbruck. Vill du resa ned på egen hand går detta bra, priset blir då självklart reducerat. Vår strävan har varit att göra denna resa till ett gott exempel på vad hållbar turism innebär. Vi använder oss av lokalt förankrade partners. Matthias är född i området och så även våra hotellvärdar. Maten vi äter är i stor utsträckning närproducerad och kommer ifrån den omkringliggande regionen. Vi vandrar med en guide som har kvalificerad utbildning och kan lära er mer om områdets kulturhistoria och natur. Man måste, enligt Österrikisk lag, vara legitimerad för att guida turister i bergen. Vi reser i små grupper och ser till att inte skräpa ned eller belasta miljön i onödan.

Inför resan får ni mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Pathfinder Travels
Göteborgsvägen 3 SE-443 30 Sweden
Tel: 031-707 00 80 Fax: 031-15 34 46
Spiro Kommunikation