Vandring i orörda regnskogar, Costa Rica

Vandring i orörda regnskogar, Costa Rica

Expedition i orörda regnskogar, Costa Rica

Orörda regnskogar, mängder av orkidéer, ett rikt djurliv, aktiva vulkaner. Följ med på en oförglömlig djungelexpedition till Costa Rica!

På den här resan vandrar vi längs bergkammar över molnen samtidigt som vi kan se Karibiska havet och Stilla havet. Du kommer uppleva fantastiska vyer och ett spännande äventyr. Vi kommer att vandra genom regnskogar där ingen satt sin fot. Artrikedomen är enorm i Costa Rica, i detta lilla land finns 4% av alla jordens arter.

Costa Rica är verkligen ett fantastiskt land för den naturintresserade. Här växer mängder av växtarter och nya orkidéer hittas hela tiden, många av växterna och djuren är dessutom endemiska. Landskapet är mycket varierande; från fuktiga varma mangroveträsk till höga berg, korallrev och dimmiga molnskogar. Här finns även ett flertal aktiva och slumrande vulkaner. Torra monsunskogar i nordväst till regnskogen i de centrala bergsmassiven där det regnar över 8000 mm/år.

Klimatet är tropiskt med temperaturer över +30°C i låglandet men det kan bli minusgrader uppe bland de högsta topparna. Costa Rica är ett land utan militär som siktar på att i framtiden vara helt självförsörjande med energi. Stora delar av regnskogen är skyddad genom ett välskött nät av nationalparker, privata reservat etc. På denna resa tar vi oss utanför de vanliga turiststråken, något för den äventyrliga naturvännen. Våra guider är kunniga inom flora och fauna och guidar oss genom Costa Ricas artrika molnskogar i områden där få eller ingen förut satt sin fot.


Resan dag för dag

Dag 1. Avresa

Dag 2. Ankomst - Costa Rica

Vi ankommer till huvudstaden San José och hämtas upp för att sedan fara till Kiri Lodge. Vi finner oss tillrätta på vårt hotell. Sedan väntar vårat första möte med regnskogen. Bara 200 meter bakom Kiri Lodge breder sig regnskogen ut. En spännande vandring in i skogen via tapirstigar. Vi passar på att ta ett dopp i någon av dom naturliga poolerna mitt inne i regnskogen. Överallt växer orkidéer och andra växter. I dessa skogar finns det bl a 300+ fågelarter, så ta med kikaren och kameran. En middag på lodgen med djungelljud som underhållning.

Dag 3. Kiri lodge - Tapanti

En tidig frukost och sedan tar vi oss till Tapanti National Park som ligger på gångavstånd från Kiri Lodge. Vi vandrar långt in i den vackra regnskogen via ett nätverk med naturstigar. Här regnar det 8000 mm/år så var beredda på en skur när som helst. Tapanti NP huserar ett stort antal djur, bl a tapir, ocelot, paca, capuchin-apor, quetzal, agouti, jaguar och den sällsynta jaguraundin för att nämna några av alla djurarter. Ha alltid kameran redo! Vi tar ett dopp i Rio Orosi för att sedan vandra tillbaka till Kiri Lodge. Vi avrundar med en god middag.

Dag 4. Tapanti via Cerro de La Muerte - Las Alturas

Efter en tidig frukost ger vi oss av mot Cerro de la Muerte (3451m). Vägen slingrar sig upp genom regnskogen. Färden går via San Isidro till Las Alturas. På vägen passerar vi mängder med banan- och ananasodlingar. Efter en lång bilresa är vi framme i Las Alturas. Vi äter en god middag ute på altanen och planerar vår tur upp i bergen. För den som vill och orkar tar vi en promenad ner till byn och utforskar omgivningarna.

Dag 5. Las Alturas - Cerro Echandi (3162 meter)

Vi äter en god frukost och gör oss redo för vandringen upp på Cerro Echandi. Vi vandrar upp genom regnskogen på mindre stigar. Träden reser sig upp till 50 meter i början av vandringen. Tusenåriga ekar täckta med ormbunkar och orkidéer. När som helst kan vi stöta på apor och andra djur. I dessa skogar finns det över 200 fågelarter och mängder med orkidéarter. Våra guider har stora kunskaper om flora och fauna. När som helst kan vi snubbla över en ny orkidéart. Innan mörkret faller slår vi läger mitt inne i skogen. Vi äter en god middag och njuter av djungelsymfonin när vi sitter runt brasan och pratar om våra upplevelser.

Dag 6. Cerro Echandi

En tidig start efter frukosten och vi har en lång vandring framför oss. Vi går genom en uråldrig skog som bjuder på många spännande möten. Har vi tur kan quetsaler flyga förbi. Kattdjur och tapirer lämnar spår i leran. Träden är täckta med mossa och orkidéer. När vi tillslut når trädgränsen vandrar vi genom den trädlösa Paramon, en högalpin växtzon som är typisk för Anderna. Detta är bland de nordligaste platserna där man kan uppleva Paramon. Vi sätter upp vårt läger i molnskogen och utforskar omgivningarna. Har vi tur kan vi se den mäktiga Harpia-örnen (Harpia harpyja) flyga förbi - en av de största och skyggaste örnar som finns.

Dag 7. Cerro Echandi

Vi går upp tidigt och efter frukosten utforskar vi de högre delarna av Echandi. En spännande vandring genom Paramon. På toppen njuter vi av utsikten. Är det inte för mycket moln kan man se Stilla havet och Karibiska havet på samma gång. Toppen ligger mitt på gränsen mellan Panama och Costa Rica. Flera bergstoppar reser sig upp ur molnen: Cerro Durika (här fann vår reseledare och guide sex nya orkidéarter under en orkidéletarexpedition 2010), Irazu-vulkanen och den aktiva Turrialbavulkanen, Mount Baru i Panama och Costa Ricas högsta berg Cerro Chirripo. Paramon huserar många spännande alpina växtarter. Det är inget ovanligt om en kolibri flyger förbi och sätter sig i en gren några meter bort. På varma stenar solar sig vackra ödlor. Det händer att man kan skymta en puma eller en tapir. Efter en lång dag återvänder vi till vårt djungelläger där vi avnjuter en varm middag.

Dag 8. Cerro Echandi - Las Alturas

Efter en kylig natt intar vi en god frukost. Vi ger oss av tidigt så vi kan njuta av solen. Stigen går genom Paramon ner mot bergsregnskogen. Bambusnår, toffelblommor, meterhöga Epidendrum-orkidéer och vackra Geraniumblommor är några av de växter vi kan se på väg ner. Vi vandrar igenom den trollska regnskogen som påminner om Enternas skog i Sagan om Ringen. Efter en lång vandring nerför anländer vi till Las Alturas. En välbehövlig dusch och god mat. Vi sitter på verandan och ser solen gå ner över skogen och bergen.

Dag 9. Las Alturas - Las Tablas

Vi åker mot Las Tablas tidigt, via små grusvägar. Den sista vägen upp mot farmen går på en lerig väg genom den mäktiga orörda regnskogen. Vi njuter av det vackra landskapet. Efter en skakig biltur är vi framme i Las Tablas på 2200 meters höjd. Efter att ha kommit tillrätta utforskar vi området. Las Tablas-farmen är en oas mitt i regnskogen nära gränsen till Panama. Här odlar de björnbär, äpplen, plommon, avokado, persikor, granatäpplen och mycket annat i det gynsamma klimatet. Farmen producerar sin egen el med hjälp av vattenkraft. På kvällen har vi gemensam middag i samlingshuset.

Dag 10. Las Tablas - Cerro Pando

Efter en god frukost ger vi oss iväg mot Cerro Pando, en mindre topp på gränsen till Panama. Skogen är full av ovanliga växter och djur. Mot norr, syd och öst sträcker sig den orörda regnskogen och den enorma Le Amistad National Park, många mil med helt obruten djungel. I Nationalparken finns det bl a över 600 fågelarter. Efter flera timmar når vi bergskammen på Cerro Pando. Här är det svårt att ta sig fram genom virrvarret av mosstäckta små träd. Vi avnjuter en lunch bland de dvärgväxta träden. Dessa skogar är bland de artrikaste i världen och chansen att hitta nya arter är stor. Här uppe finns t ex den mycket ovanliga Cerro Pando-salamandern. Efter en lång, svettig dag blir det skönt med en dusch och god mat.

Dag 11. Las Tablas – Coton & Cotoncito

Efter en god frukost ger vi oss ut på en kortare vandring till dalarna: Cotoncito och Coton. Här har vi möjlighet att hitta ovanliga grod- och salamanderarter. Skogen är full med ovanliga orkidéarter och andra spännande växter. Har vi tur kan vi se Atelopus chiriquiensis som ingen har sett sedan tidigt nittiotal och som en del tror är utdöd. Vi vandrar på små skogsstigar. Se till att ha många minneskort redo och kikaren beredd! Väl hemma i Las Tablas tar vi det lugnt och tar ett bad i den lilla sjön vid husen.

Dag 12. Las Tablas - El Sura

Dagen ägnas åt att uforska El Sura som är ett skogsområde mellan Echandi och Las Tablas. Chansen att se tapirer här är stor. Vandringen går längs branta bergsidor och tät regnskog på små stigar. Här och var öppnar sig skogen och resliga jätteekar sträcker sig mot himlen. Vi får många tillfällen till att fotografera växter och djur. Jaguarspår i den här skogen är vanliga. Efter en lång dag i skogen bär det av till stugan. Vi samlas runt stearinljusen och får i oss en god, varm middag.

Dag 13. Las Tablas - Dominical

En tidig morgon och frukost. Vi packar ihop våran utrustning och bilen tar oss sedan ner mot kusten och Dominical - en liten by vid havet som är populär bland surfare och gamla hippies. Innan solen går ner hinner vi ta ett kvällsdopp eller två. Vi utforskar Dominicals nattliv innan vi kastar oss i säng.

Dag 14. Dominical

Hotellet ligger bara 150 meter från stranden. Den kilometerlånga stranden kantas av palmer. Vi slappar på stranden, äter kanske en utsökt chimichanga och tar ett par dopp i havet. För den som vill finns det fina vattenfall i närheten att uforska, eller varför inte ta en snabb kurs i vågsurfing? Ett kvällsdopp i havet medans solen går ner gör gott. En gemensam middag innan vi somnar av ljudet från vågorna.

Dag 15. Avresa

En lugn förmiddag vid havet. Ett morgondopp i Stilla Havet. Sedan körs vi till flygplatsen och flyger iväg mot Sverige.

Dag 16. Ankomst Sverige

På toppen av Cerro Echandi Cerro Echandi Dart Frog Strandliv, Dominical Regnskogsterräng Lepanthes cascajalensis Mielero Verde Tapanti Telipogon Elcimeyae Durika

Avgångar:

Det finns inga avgångar för tillfället.

Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. I övrigt: se resevillkoren

Resefakta

Reslängd: 16 dagar
Gruppstorlek: 8 personer
Gradering: 2

I resans pris ingår:

 • Flyg Sverige - Costa Rica t/r
 • Alla lokala transporter
 • Allt boende
 • Svenskfärdledare
 • Lokalaguider
 • Helpension under vandringar, annars frukost och middag på lodger/hotell
 • Campingutrustning, tarp (ej sovsäck/liggunderlag/hammock/tält) 

 

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Bra att veta

I Tapanti bor vi på Kiri Lodge som är ett familjeägt hotell precis vid Tapanti National Park. Vi gör dagsvandringar i parken och i skogen bakom lodgen.

Vandringarna i regnskogen är krävande och vissa dagar kan vi gå i upp till 7-9 timmar, men då med många fotopauser på vägen. På Cerro Echandi blir det långa dagar och mycket uppför (och nedför så klart), så det är rekommenderat att köra lite backträning innan resan. På Cerro Echardvandringen bär vi all personlig utrustning själva förutom mat, tält/tarp och annan utrustning, packa därför inte för tungt.

Nere i dalen och skogen kan temperaturen bli en bra bit över +20-25°C och uppe i bergen kan det krypa ner mot +5°C, så det är viktigt att klä sig rätt.

På Cerro Echandi går vandringen på ibland ostigad terräng. Här har ett fåtal människor satt sin fot och det är viktigt att gruppen håller ihop. Skogarna runt oss är helt outforskade och orörda. Stigarna består mest av djurstigar och terrängen är mycket varierande.

I Las Alturas bor vi på en forskningsstation; sköna sängar och el finns. På Echandi-turen sover vi under tarpar eller i tält. Vädret kan skifta snabbt från sol till regn. När som helst kan vi stöta på vilda djur, så ha kameran beredd. Vi kommer att passera mängder med orkidéer, ormbunkar, passionsblommor etc. Det växer till och med kantareller i regnskogen (ja, det är samma art som hemma).

Las Tablas är en helt självförsörjande farm mitt uppe bland bergen. Vi bor och äter bra på farmen. Cerro Pando, Coton, Cotoncito och El Sura är till stor del helt outforskade och orörda områden.

 Regnskogen ligger runt hörnet och vi utforskar bergen runt Las Tablas. Här är chansen stor att hitta helt nya arter.

I Dominical bor vi på Hotel Dominilocos - ett fint litet hotell beläget 150 meter från stranden. Här latar vi oss och tar igen oss efter äventyren i bergen. Vi utforskar även den mysiga lilla surfbyn och njuter av salta bad i Stilla havet. Det är ett perfekt tillfälle för den som vill vågsurfa eller bara slappa vid havet.

Utrustningstips

Vi rekommenderar rejäla kängor till vandringarna, helst höga. Bra vandringsstövlar funkar också om ni är vana vid att använda såna. Att packa utrustningen i vattentäta påsar skyddar utrustningen mot regnen.

Tänk på att skydda din kamerautrustning mot fukt. En vattentät kamera är bra att ha med. Som resenär är det bra om man har lite vana av friluftsliv då vi under vissa nätter kommer att bo i tält/under en tarp och äta fältmässigt.

Bästa regnplagget är en rejäl poncho eller ett lättvikts Gore-Texställ. Eftersom det är kallt uppe i bergen rekommenderar vi lätta merinoullunderställ, fleece etc. Ett lätt vindställ är ett måste.

Sovsäcken måste vara en syntetsäck som har en komforttemperatur på runt 0°C. En fleeceinnersäck är ett smart tillbehör.

Då vi vandrar i regnskogen bär du själv snacks, vatten och personliga saker och guiderna ansvarar för vår mat och annan lägerutrustning. På Cerro Echandivandringen bär ni allt som behövs för ett par dagar i skogen förutom mat, tält/tarp - så packa därför inte för tungt. Vår reseledare Pontus Aratoun kan ge bra tips om vilken utrustning ni ska ta med till regnskogen.

 Wifi finns på de flesta ställena i Costa Rica och så även på Kiri Lodge, Las Alturas och Dominical.

 Det är sex timmars tidsskillnad mellan Sverige och Costa Rica. Svenska medborgare behöver inte visum till Costa Rica. Kontakta din läkare om vilka vaccinationer som krävs. Eftersom vi tillbringar all tid på relativt hög höjd finns det ingen risk för malaria.

 Du måste ha en tillräcklig sjuk- och olycksfallsförsäkring som täcker eventuell hemtransport. Kom ihåg att ta med ditt försäkringsbevis. Glöm inte de mediciner som du är i behov av eftersom vi kommer vistas långt från apotek.

 I resans pris ingår inte:

 •     Dryck på hotell och i städer.
 •     Lunch och middagar i städerna när vi är påresande fot
 •     Aktiviteter utöver de schemalagda
 •     Snacks

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se 

Pathfinder Travels
Göteborgsvägen 3 SE-443 30 Sweden
Tel: 031-707 00 80 Fax: 031-15 34 46
Spiro Kommunikation