Vandringar vid det blå Medelhavet

Vandringar vid det blå Medelhavet

Vandringar på Mallorca

Med vårt vandringsprogram på Mallorca vill vi erbjuda ett par klassiska vandringar längs GR 221 i kombination med några mindre välkända men spektakulära vandringar.

Mallorcas varierande landskap ger dig möjlighet att njuta av alla typer av vandringar, från flacka stigar till mer branta och utmanande toppbestigningar samt allt där emellan. Vi vandrar i den imponerande och dramatiska bergskedjan Sierra de Tramuntana, som sträcker sig längs öns nordvästra sida. Här finns en säregen och rik lokal kultur med fräsch och smakfull gastronomi, historiska kvarlämningar, traditionella festligheter och klassiskt hantverk. Detta sammantaget med invånarnas öppenhet gör Mallorca till den perfekta destinationen för aktiv turism. 

Med vårt vandringsprogram på Mallorca vill vi erbjuda ett par klassiska vandringar längs GR 221 i kombination med några mindre välkända men spektakulära vandringsturer. Det är en resa för er som söker en lite tuffare vandringsupplevelse av ön och som uppskattar att komma bort från de mer vältrafikerade lederna. Vi inleder resan på hotell Amic i den vackra staden Palma. Dagen efter blir vi körda till Es Capdella där den första vandringen går av stapeln. Es Capdella är belägen på den sydvästra delen av ön. Härifrån följer vi GR221 hela vägen till byn Valldermossa.

De tre sista vandringarna är dagsvandringar i norra delen av området Escorca, inte långt från Santuari de Luc. Kvällar och eftermiddagar kan användas till återhämtning eller kanske till att utforska de charmiga byarna i Sierra de Tramuntana.

Det här är en medelsvår till svår vandring. Sista dagen är den tuffaste, var beredd på många branta stigningar och svindlande nedförsbackar. Vi planerar att gå i lugn men konsekvent takt för att hinna fram dit vi ska övernatta.

Vandringarna leds av en svensktalande legitimerad vandringsguide med mycket god lokalkännedom och djup kunskap om Mallorca. 

OBS, sista anmälningsdag för denna resa är den 30 juni.

 

">


Resan dag för dag

Dag 1. Sverige – Palma

Vi möts av en chaufför på flygplatsen och därefter väntar en kortare transfer till Palma och Hotell Amic. Vi checkar in och gör oss hemmastadda. Finns det tid och ork kanske vi tar en sväng ut på stan.

Dag 2. Palma –  Es Capdellà - Estellencs.

Vi äter en härlig frukost och gör oss redo för vår första vandringsdag. En minibuss hämtar upp oss på hotellet och tar oss till Es Capdellá, där vi börjar vår vandring.

Vi vandrar i lugnt tempo på stigar genom Galatzó. När vi kommer upp ur dalen får vi njuta en fantastisk utsikt. Under dagens vandring får vi chans att se ett flertal välbevarade exempel på bosättningar från kolbrännartiden, samt en charmig gammal brunn som fortfarande är i bruk. Vi vandrar vidare på en smal och stenig gammal getstig och när vi kommit upp en bit befinner vi oss i ett pass mellan sydvästs två mest ikoniska berg, Sésclop och Galatzó. För de som önskar finns det möjlighet att bestiga toppen av Sésclop (927 m.ö.h).

Vår väg ned till Estellencs går sedan på mjuka stigar genom ek och tallskog.

 Idag vandrar vi ca 4,5 timmar plus pauser. Dagens vandring är medelsvår och vi går uppskattningsvis 15 kilometer +900m/-890m

Dag 3. Estellencs-Esporles

Vi äter en god frukost och gör oss redo för ännu en spännande dag. Vi lämnar vi byn Estellencs bakom oss och tar sikte på Banyalbufar. Vi börjar vår vandring på en mindre väg men efter en stund viker vi av på en stig som leder oss in i skogen. Här kan vi ta en stunds vila, och njuta av de fantastiska stenterasserna som denna by har att erbjuda. Från Banyalbufar fortsätter vi sedan genom att följa ”Den gamle Postmannens väg” som slingrar sig mellan terasserna. Efter en bra stund når vi åter skogen och gör ännu en mindre stigning. Stigen omvandlas till en behaglig skogsstig som så småningom leder oss rätt in i Espories centrum.

Idag vandrar vi ca 5,5 timmar plus pauser. Dagens vandring är medelsvår och vi går uppskattningsvis 15 kilometer +910m/-880m

Dag 4. Esporles-Valldemossa

Idag har vi en utmanande dag framför oss, men ack så vacker. Vi vandrar genom skogar av mäktiga stenekar och med fina vyer ut över Medelhavet.

Dagen börjar med en behaglig vandring i gemytlig landsbygd. Inför stigningen upp mot Coll de Sa Basseta skiftar vegetationen till skog av stenek och terrängen blir tuffare. Vi passerar flertalet ruiner som minner om hur livet i dessa regioner en gång kunde se ut.

Vi vandrar nedåt i stenig terräng som därefter följs av en brant stigning upp mot Sa Comuna. Nu känns det i benen, men vi har bara en liten bit kvar att gå innan vi når den mysiga byn Valldemossa. Här finns nu tid för återhämtning och bearbetning av dagens alla intryck.

Idag vandrar vi ca 4,5 timmar plus pauser. Dagens vandring är medelsvår och vi går uppskattningsvis 12 kilometer +750/m-550m

 Dag 5. Valldemossa- Puig des Teix – Valldemossa

Detta är en av de vackraste vandringarna på hela ön. I lugnt tempo tar vi oss upp för den branta stigen som leder oss ut ur Valldemossa, längs Cairat Valley med sikte på Puig Des Teix. Stigen dit är bred och slingrar sig upp genom skogen, med vidsträckt utsikt över Palma och kusten runt Valldemossa. Vi stöter åter på rester av gamla bosättningar. När vi når över trädgränsen kommer vi in på en gammal väg byggd i kullersten. Vägen anlades av den österrikiske ärkehertigen Ludwig Salvator på 1860-talet till 1870-talet. Invånarna på den tiden trodde tyckte att han var galen, men vi är tacksamma som får vandra denna natursköna väg.

Vi kommer in i en passage som leder oss upp till Puig Des Teix, där belönas vi med en magisk utsikt över öns nordvästra kustremsa omgiven av Tramuntanabergen. Vår väg tillbaka till Valldemossa slingrar sig brant nedåt på mjuka lövtäckta stigar, vegetaionen ändras från karg och stenig, till lummig ekskog. Det är en kontrasternas dag.

Idag vandrar vi ca 5 timmar plus pauser. Dagens vandring är medelsvår till svår och vi går uppskattningsvis 12 kilometer +635/m-651m

 Dag 6. Valldemossa – Santuri de Lluc – Puig de Massanella

Efter en stadig frukost blir vi upphämtad av en minibuss som tar oss från Valldemossa till vårt hotell i Santuri de Lluc. Vi möter upp vår guide i receptionen och gör oss redo för en tuff men härlig dag.

Nu står vi inför en spännande utmaning, en bestigning av Puig de Massanella som är ett av de högre bergen på ön med sina 1352 meter. Berget ligger ganska nära Lluc och för att få tillstånd att vandra här måste man betala en mindre avgift till markägaren. Det högsta berget på Mallorca, Puig Major, är inte möjligt att bestiga då det är skyddat (miltärt)område. Många hävdar därför att man får den bästa möjliga utsikten på Mallorca från just detta berg.

Inledningsvis vandrar vi på en väg och sedan tar vi av på en stig som går genom kulturmark men ju högre upp vi kommer desto vildare blir det. Det brukar inte vara så mycket folk i området och förhoppningsvis kommer vi att vara ensamma på stigen denna dag. På slutet blir det brant och stenigt, då och då får man stötta sig med händerna (scrambling), men det brant vandring det är fråga om, inte klättring. Belöningen blir stor när vi väl står  på toppen och njuter av utsikten. Vi tar en annan väg ned från berget men sista biten tillbaka till Lluc är densamma.  Övernattning och middag i Lluc.

Idag vandrar vi ca 5 timmar plus pauser. Dagens vandring är medelsvår till svår och vi går uppskattningsvis 8 kilometer +1200/-1200

Dag 7. Santuri de Lluc – Torrent de Pareis – Santuri de Lluc

Idag förbereder vi oss lite extra, det är dags för en av de tuffare vandringarna på ön. Vi ska ta oss länges en brant ravin där leden Torrent de Pareis löper. Som sagt så är detta en krävande dag och inget för den med svagt hjärta. Dagen kan beskrivas mer som ett äventyr än som en vandring. Vi kommer klättra över stora stenblock, dock inget avancerat utan mer att man få ta stöd av både fötter och händer.

Vår vandring börjar i Escora, vi börjar snabbt skymta den dramatiska ravinen. Vi sick-sackar oss nedåt och når en korsning av tre raviner, vi följer Torrent de Pareis. Vägen kommer från och med nu bestå av klättring över stenblock och stenformationer. Det kan vara lite knepigt att ta sig igenom, men med lite tålamod och en stark vilja och kropp så kommer det gå. Emellanåt flackar flodbädden ut och vi får återhämtning, men det varar aldrig särskildt länge. Ravinen smalnar hela tiden av mer och mer, till en ännu mer dramatisk klyfta. Bergväggarna vidrör nu nästan varandra ovanför våra hvuden. Efter hårt slit och en upplevelse vi aldrig kommer glömma, når vi mynningen av ravinen vid San Calobra. Aldrig har ett dopp i havet varit såhär välförtjänt och njutbart!

Vi blir upphämtade av en minibuss som kör oss tillbaka till hotellet, där vi äter en gemensam middag. 

Dagens vandring är utmanande men kort och vi går uppskattningsvis 5 kilometer -600m

 Dag 8. Palma – Sverige

Transfer till flygplatsen och hemresa efter en tuff men härlig vandringsvecka på Mallorca.

Den dramatiska Torrent de Pareis På väg från Esporles till Valdemossa Vi vandrar ca 5 timmar effektivt om dagen Vi bor omgivna av fina kulturmiljöer. Här en av Valdemossas katedraler Efter dagens vandringar finns möjlighet att ta en svalkande "after walk". Flertalet av dagarna börjar vi vandra direkt från våra boenden Våra lokala, svensktalande guider, Nina & Sam Floran är rik och lockar pollenerare, här en Makaonfjäril Från toppen av Masanella, högsta berget som kan bestigas på ön, har vi en fantastisk panoramautsikt Vi  tackar  "topprävarna" Ingvar Ivarsson och Märit för de fina bilderna Skönt att komma upp på höjd Grönskande ängar som en kontrast till det alpina Det unika karstlandskapet nära Lluc Vi blickar ned på Lluc Palma Det finns en rik flora på ön

Avgångar:

Datum: 2018-10-19
Ort: Sthlm, Gbg, Kph
Pris: 15900 kr
Guide: Svensktalande vandringsguide
Platser kvar: Ja

Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. I övrigt: se resevillkoren

Resefakta

Reslängd: 8 dagar
Gruppstorlek: Minimum 8, maximum 12 personer
Gradering: 2

I resans pris ingår:

  • Flygresa t/r Palma
  • Svensktalande legitimerad vandringsguide under vandringarna (6 dagar)
  • Alla lokala transporter + bagagetransport
  • Boende hotell/vandrarhem 7 nätter (del i dubbelrum), halvpension
  • 6 picknick luncher

OBS. Sista anmälningsdag 30 Juni

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Bra att veta

På grund av att hotellen är mycket hårt bokade på Mallorca så måste vi ha in anmälningarna på denna resa före 30 juni.  Det gör även att vi har större chans att boka vettiga flyglösningar och ni får alltid chans att tycka till om flyget innan vi köper in biljetter. 

Under resan bor vi på bekvämt på hotell. Frukost, picknick lunch samt middag ingår varje dag. 

Er legitimerade vandringsguide ansluter efter frukost, i regel vid hotellreceptionen, och är med er fram till det att ni återvänder till hotellet. Kvällarna tillbringar ni så att säga på egen hand.

Denna vandring är relativt fysiskt krävande då vi stundtals går på branta och steniga stigar och det är inget för den som lider av kraftig svindel. Vi gör dock inga extrema stigningar och distanserna är rimliga. Har du vandringsvana och har god grundfysik så kommer du att klara av programmet.

Det ingår bagagetransport de dagar det behövs, vilket innebär att du endast går med lätt dagsäck. Under informationsmötet vid frurkost dag två kommer guiden att gå igenom allas packning så att alla har med sig det nödvändiga. 

Klimatet på Mallorca under den tid vi förlagt resorna är mycket lämpligt för vandring, varmt men inte hett och i regel skiner solen. 

Inför resan får ni mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se 

 

Pathfinder Travels
Göteborgsvägen 3 SE-443 30 Sweden
Tel: 031-707 00 80 Fax: 031-15 34 46
Spiro Kommunikation