Rifugio Regina Margherita syns till vänster på sadeln

Rifugio Regina Margherita syns till vänster på sadeln

Högalpina vandringar Monterosa, 4554 m

Utmanade dagsmarscher, Via Ferrata och glaciärturer upp till 4554 meter; detta är resan för dig som söker en högalpin utmaning där ingen tidigare klätterfarenhet krävs.

Under denna resa gör vi ett antal tuffare vandringar med utgångspunkt från alpbyn Alagna. Byn ligger på 1200 meters höjd vid foten av berget Monte Rosa ca 12 mil norr om Milano. Här befinner vi oss på klassisk alpin mark och det finns en mängd fina vandringsleder och alpina turer att göra i området. Våra turer ligger på 600 upp till 1500 höjdmeter om dagen och går i tämligen brant och krävande terräng. Det här är en resa för dig som vill ha en större utmaning och gå på lite hårdare. Vi kommer även prova på Via Ferrata samt ha möjlighet att göra en relativt exponerad kamvandring i Punta Gnifetti-området. 

Under veckans gång stegrar vi nivån och avslutar med glaciärturen upp till Regina Margherita-hyttan som la grande finale. Belägen på 4554 meters höjd är detta Västeuropas högst belägna hytta med en vidunderlig utsikt över västra Alperna och närkontakt med Monte Rosas respektingivande östvägg.   

Alagna är en traditionell by med historia från 500-talet då en tysk stam, med rötter i nuvarande Bayern, vandrade över berg och glaciärer för att söka odlingsbar jord och nya betesmarker. Dagens ”Walsertyskar” lever utspridda över hela Europa och många kan fortfarande tala språket tiitsch. Dagens Alagna är med sina 400 invånare är fortfarande nära knuten till sin kultur med traditioner ur det förflutna. Här finns mer än 200 hus från tidigare århundraden (oftast bebodda), byggda i trä med skiffertak, loftgångar och täckande torkställningar.

Gästfriheten är stor och det går lätt och snabbt att känna sig som hemma i Alagna. Som bekant äter och dricker man gott i Italien, och Alagna är inget undantag.

Högsta betyg till Joakim och hans mysiga hotell, mycket personligt mottagande och bra mat.

Liselotte Lagerberg. Jul 2015

Vi bor på det anrika Hotel Monterosa under merparten av resans nätter. Hotellet byggdes ursprungligen vid mitten av 1800-talet och drivs nu i svensk regi. Här blir vi väl omhändertagna av Joakim och & Peter med personal som serverar oss god mat och en bekväm vila efter de hyfsat hårda dagsturerna. En natt sover vi också på den klassiska alphyttan, Capanna Gnifetti.

 Vandrings- och Via Ferrataturerna leds av lokala engelsktalande UIAGM/IFMGA-certifierade bergsguider med god lokalkännedom.


Resan dag för dag

Dag 1. Sverige –Milano – Alagna 

På flygplatsen i Milano möts vi upp av en chaufför, sedan väntar en ca två timmars timmar lång transfer till hotell Monterosa i Alagna. 

Dag 2.  Alagna – (1190) Otro ”Belvedere ” 1824 m – Alagna

Vid frukost ansluter vår bergsguide för att ge oss en genomgång av dagens tur. Planen är att vandra genom Otrodalen där vi kan se spår av Walsertyskarnas speciella arkitektur. Det är en ”mjukstart” där vi går ca 600 höjdmeter direkt upp från hotellet. Terrängen är dock rätt brant så vi kommer att få bita i här och var. Middag på hotellet.

Dag 3. Alagna – Alpe Sattal 2000 m – Alagna  

Idag har vi en lite tuffare och längre tur framför oss. Återigen startar vi direkt från hotellet och går längs vägen upp mot och genom byn Pedemonte. Därefter går stigen längs en liten bäck som, trots dess namn ”Mud”, är klar och fin. Vi viker sedan av och börjar ta oss uppåt, snart passerar vi Alpe Campe Inferiore. Härifrån väljer vi en mindre stig och går vidare upp mot Alpe Sattal. De sista hundra höjdmetrarna är rejält branta. Från Alpe Sattal har vi en hänförande utsikt upp mot hela Monte Rosa-massivet. 

Beroende på väder och gruppens form kan vi ta en alternativ väg ned via Alpe Campe Superio, annars följer vi samma väg åter till Alagna. Middag på hotellet.

Dag 4. Alagna – Barba Ferrero hyttan 2247 m – Alagna

Efter frukost tar vi en kortare transport upp i dalen. Vi börjar sedan vandra längs med Fiueme Sesias flodravin upp mot Rifugio Barba Ferrero. Finns krafter och vilja passerar vi hyttan och fortsätter direkt upp mot den södra kanten av Ghiacciao delle Loche glaciären (2600 m). Här har vi närkontakt med Monte Rosas södra glaciärer och är omgivna av riktigt högalpin terräng. Vi går tillbaka ned till hyttan och tar sedan en alternativ rutt tillbaka till bilvägen. Lång dag, ca 8-10 timmar på benen. Middag på hotellet. 

Dag 5. Via Ferrata Emilio De Tomasi Cimalegna

Idag får vi utmana eventuell höjdrädsla då Via Ferrata står på programmet. Efter frukost tar vi oss upp till Via Ferrataområdet med liftar. Väl på plats har vi en genomgång av utrustningen och vad som väntar oss under dagen. Klättringen sker längs med skarpa bergskammar, på lodräta klippväggar och över, minst sagt, luftiga hängbroar. Inledningsvis är denna aktivitet ganska fysiskt krävande, så det är inte fråga om någon vilodag. 

Vi kommer som högst upp till ca 2900 meter och tar oss med liftar tillbaka till dalen för en välbehövligt vilsam eftermiddag. Middag på hotellet.

Dag 6. Alagna –Gnifetti-hyttan, 3647 m

Idag tar de som vill sovmorgon. Tanken är att vi ska ha chans att vila upp oss lite inför den stundande sista utmaningen. Förmiddagen kan ägnas åt att utforska byn eller bara ta det lugnt på hotellet. Efter lunch möter vi upp med bergsguiderna och tar sedan liftarna upp mot Punta Indren (3200 m). Vi går sedan ca 2 timmar fram till Gnifetti-hyttan där vi installerar oss för natten. Innan middag har vi en genomgång av utrustning och morgondagens program. (Utrustningscheck görs innan avfärd från Alagna). Middag på hyttan. 

Dag 7. Gnifetti-hyttan – Regina Margherita -hyttan, 4554 m – Alagna

Alpin start, det blir med andra ord en mycket tidig uppstigning. Vi går sedan upp mot glaciären inknutna och på stegjärn. Det är en lång och krävande tur och inledningsvis går vi med pannlampor. Väl uppe vid hyttan stannar vi en timme, äter och beundrar den magnifika utsikten. Val av returrutt bestäms utifrån tid, väder samt gruppens form På eftermiddagen tar vi liften tillbaka till Alagna för en välbehövlig dusch. Avslutningsmiddag på hotellet.

Dag 8. Alagna –  Milano –  Sverige 

Transfer till flygplatsen i Milano för hemresa.

Små grupper med kunniga guider Tuffa leder Högalpint Via Ferrata Fina kulturmiljöer Lågalpint Alpsommar när den är som bäst Blomsterprakt

Avgångar:

Datum: 2019-07-11
Ort: Sthlm, Gbg, Cph
Pris: 15400 kr
Guide: Lokala engelsktalande bergsguider
Platser kvar: Ja

Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. I övrigt: se resevillkoren

Resefakta

Reslängd: 8 dagar
Gruppstorlek: Max 12 personer
Gradering: 3

I resans pris ingår:

  • Flygresa t/r Milano
  • Transfer t/r Milano-Alagna
  • Boende 6 nätter Hotel Monterosa, halvpension dubbelrum. Ej middagsdryck 
  • Boende 1 natt bergshytta. Halvpension. Ej middagsdryck
  • Lokala transporter inkl lift
  • UIAGM/IFMGA-certifierade engelsktalande lokal guider. (Under Regina Margherita turen samt Via Ferrata 1 guide/4pax)
  • Via Ferrata samt glaciärutrustning 

Pris exklusive flyg: 12 900 kr

 

Varför resa med oss?

Våra gäster och vi själva anser att små grupper ger större upplevelser och högre kvalitet. Tänk på detta när du jämför oss med andra aktörer. Läs mer om vårt sätt att resa!

 

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Bra att veta

I vårt grundpaket ingår flygresa t/r Milano men skulle du redan befinna dig på plats i Alperna när turen startar är priset exklusive flyg 12900 kr. 

I och med att avresa kan ske från olika orter kan det hända att vissa får vänta in andra på flygplatsen i Milano. Naturligtvis försöker vi dock tajma flygen så gott det går. 

Sex nätter av sju bor vi på det trevliga hotellet Monterosa med halvpension. Priset är baserat på dubbelrum men enkelrum kan fås mot tillägg. Lunch köper ni själva, hotellet kan dock vara behjälpligt med att ordna lunchpaket. 

En natt bor vi på kallade hytta (rifugio). Även här ingår middag och frukost. Lunchpaket kan köpas på hyttan. Sovsäck behövs inte på denna tur, dock skall en sovpåse/reselakan tas med för att använda i hytta. Varje deltagare bär själv med sig allt som denne kan komma att behövas under dagarna. I och med att ni skall göra en hytt-tur får ryggsäcken inte vara för liten. En ryggsäck på 40 liter bör räcka om ni packar smart.  

Vandringarna är väderkänsliga och vid riktigt dåligt väder (regn/åska eller liknande) kan vi bli tvungna att ändra rutt eller avbryta och göra alternativa vandringar.

Resan är fysiskt krävande då vi lägger bakom oss många höjdmeter och kilometer. Under Via Ferrataturen kommer det också vara riktigt luftigt. Har du svår höjdskräck bör du undvika denna resa.

All nödvändig utrustning för Via Ferratan samt glaciärvandringen upp till Regina Margherita-hyttan ingår i priset. De lokala guiderna kommer att gå igenom utrustningen och förklara hur allt fungerar. Guiderna är internationellt certifierade (UAIGM/IFMGA) och kan sin sak. 

Inför resan får ni mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

 

Pathfinder Travels
Göteborgsvägen 3 SE-443 30 Sweden
Tel: 031-707 00 80 Fax: 031-15 34 46
Spiro Kommunikation