Stigcykling när den är som bäst

Stigcykling när den är som bäst

Singletrack i Höga Atlas, Marocko

Vi har under åren sett många stigar i Marocko som vi velat cykla. Nu har vi gjort slag i saken och skapat ett centerbaserat singletrack- program i närheten av Marrakech. Adrenalin, hög puls och stor skönhet är att vänta i Atlasbergen.

I Atlasbergen brukas fortfarande många av stigarna av Marockos ursprungsbefolkning, berberna och deras packdjur, mulåsnorna. Mulåsnor är en i högsta grad levande del av infrastrukturen i bergen. Under åren har också allt fler vandrare från världens alla hörn upptäckt Atlasbergens upptrampade stigar och på sistone även mountainbikeentusiaster. Det tackar vi mulåsnorna för.

Vi har sedan tidigare en mountainbike resa i Atlasbergen. Det är mer crosscountry orienterat med längre distanser på grusväg och med kortare inslag av relativt enkel singletrack. Passionen för stigcykling har dock växt sig stark hos oss och vi har länge varit på gång att ta fram ett mer renodlat koncept i Marocko. Tillsammans med vår eminente mtb-guide och samarbetspartner i Kappadokien, Jon Bawn, har vi nu skapat ett veckoprogram för den som söker mer teknisk och utmanande singletrack.

Stigarna är ibland släta och fina och terrängen böljande men stundtals är det rätt brant, stenigt, löst och tekniskt utmanade. Vi cyklar också i en bergsmiljö vilket innebär att vissa partier är exponerade med fallrisk. Du bör med andra ord vara van att ta dig fram på ganska tuffa stigar och inte lida av alltför svår höjdrädsla för att ha glädje av resan.

Resan inleds och avslutas i Marrakech. En stad som överväldigar med sitt myllrande folkliv, arkitektur och sjudande kommers. Här bor vi bekvämt på en avslappnad, familjeägd riad (mindre pensionat) på cirka tio minuters promenadavstånd från det världsberömda torget Djemma el Fna.

Vi tar oss därefter upp till vår bas i bergen i området kring Ouirgane. Även här bor vi schysst på ett mindre hotell med tillgång till pool och wi-fi. Vi har ett bra kök som lagar maten och är flexibla inför våra önskemål. Det är en klar fördel att ha lite kontroll över maten, gott och näringsrikt käk är ett måste för att orka trampa och styra rätt. Om vi skulle vilja ha en kall öl efter dagens övningar, så är det ingen omöjlighet. En natt bor vi på ett enklare vandrarhem i en liten genuin berberby vid foten av Atlasbergen, men kocken hänger även med hit.

Vissa av dagarna åker vi upp med minibuss på morgonen eller blir vi upplockade på eftermiddagen. Vissa dagar startar vi direkt från boendet på morgonen eller kommer fram dit på eftermiddagen. Varje dag kommer vi att ha en supportjeep som möter upp på vissa strategiska punkter. Dels av säkerhetsskäl, dels för att jeepen har funktionen som mobil verkstad. Kocken åker också med i jeepen så ni kan räkna med rejäla och imponerande luncher.

Resan leds antingen av svensk- eller engelsktalade cykelguider. De har mångåriga erfarenheter som mtb- guider och cykelmekaniker. Kombinationen är nödvändig på en resa som denna. Både cyklar och cyklister får vara beredda på att ta en hel del stryk, precis som det ska vara. Hoppas vi ses i sadeln i Marocko.

Pathfinder Travels och Singletrack Nomads

Singletrack Nomads WebsitePathfinder arrangerade sin första mountainbikeresa 2005. Sedan slutet av år 2016 har vi samlat alla våra mountainbikeäventyr på en och samma site, Singletrack Nomads. Det är samma inriktning på naturliga singletracks med resmål utanför allfartsvägarna som ni är vana vid.

Det är svenska Pathfinder Travels som ni handlar med och som är arrangör, resegarantierna är ställda via oss osv. Jon Bawn som ibland guidar våra cykeläventyr i Turkiet och Marocko är med och driver vår cykelsatsning tillsammans med oss. Welcome to Singletrack Nomads - local experts, global adventurers.


Resan dag för dag

Dag 1. Skandinavien – Marrakech

På flygplatsen möts vi upp av en chaufför och sedan väntar 30 minuters transfer fram till vår riad. Vi passerar de stora hotellområdena i Gueliz, några kungliga palats och åker sedan genom den tusenåriga ringmuren in i medinan och kastas direkt in i Marrakech pulserande hjärta. Lugnet vi möter inne i riaden kontrasterar starkt mot larmet utanför. Här möter Jon upp och har en kort briefing innan det är dags att gå ut och äta. Vi tar en kort sväng inne i souken (marknaden), kryssar mellan ormtjusare och spåmän på Djemma el Fna, äter middag på en enklare restaurang och låter atmosfären av Nordafrika svepa in över oss. 

Dag 2. Marrakech – Asni – Ouirgane

Efter en god frukost på terrassen skruvar vi cyklar och går igenom utrustningen i lugn och ro. Vi lastar sedan minibuss och jeep och börjar köra söderut mot Atlasbergen vars toppar sannolikt är vitklädda i snö. Efter cirka en timmes färd är vi framme i Asni, en större berberby som ligger nedanför Atlasbergens mest högalpina område. Här äter vi en ”tagine” (mat lagad i en speciell lergryta= tagine) och laddar upp inför vår första tur.

Vi värmer upp med någon kilometers asfalt innan det är dags att vika av på en stig genom byn Tamadout och vidare uppåt. Vi har sedan en skön, relativt enkel nedförskörning på stenhällar och hårda stigar förbi åkerfält fram mot byn Tisert. Strax innan och genom byn blir det brantare och mer tekniskt. En försmak på vad vi har att vänta längre fram i veckan. Vi fortsätter nedåt på lite enklare stigar och passerar n’Ouisadene saltgruva, tråcklar oss vidare på små stigar och grusvägar genom byarna Toror, Anraz och Angoui. Slutligen kommer vi fram till Ourigane och blickar ned på en blågnistrande sjö. Vi cyklar ned genom byn och kommer till en större asfaltsväg. Vi avslutar dagen med att trampa ur benen på 4 km asfalt fram till vårt boende. Efter en dusch, after bike väntar en trerätters middag. Vår första ”uppvärmnings dag” är till ända.

22km / + 600 m  /- 950m 

Dag 3. Ouirgane –Tizi n’Tamartert – Imsker – Asni- Ourigane

Idag så kommer vi att börja cykla strax nedanför Nordafrikas högsta berg, Jbel Toubkal (4167 m) och dagen inleds med en transport upp till Tizi n’Tamartert (2100). På vägen passerar vi byn Imlil, som lokalt brukar kallas Marocko ”Chamonix”. Från passet cyklar vi en kortare sträcka på asfalt och grus längs med bergssidan av en djup dalgång. Ovan har vi Nordafrikas mest imponerande massiv, inramningen är minst sagt storslagen. Vi tar oss över på andra sidan dalen till byn Quanesekra och härifrån följer vi dalgången nedåt längs med en stundtals utmanande stig fram till byn Tamguist. Sedan väntar en grusvägsträcka fram till lunchen i byn Imsker. Efter lunch korsar vi en flodbädd och har sedan en skön, avslappnad stigcykling genom fruktodlingar och längs med bevattningskanaler fram till Asni. Beroende på tid och ork väljer vi sedan asfalt eller stig tillbaka till lodgen.

24km / + 350 m / - 1400 m

Dag 4. Ouirgane – Ait Zitoun

Vi kommer nu ge oss ut på en tvådagarsstur med övernattning på ett enkelt vandrarhem i byn Ait Zitoun. (Nödvändig packning transporteras över till vandrarhemmet). Vi rullar ned till dammanläggningen som skapat sjön invid Ouirgane. Här börjar sedan stigen som löper hela vägen ovan Nfissflodens imponerande ravin. Den första sektionen är rejält exponerad och snart blir det brant uppåt. Vi får med andra ord vara beredda på lite ”hike & bike” den första halvtimmen. Vi kommer upp på ett krön och sedan väntar en episk 10 km sträcka, mestadels nedför, längs med flodravinen. Stigen är rätt bred, inte alltför teknisk men det är branta sidor och koncentrationen måste vara på topp. I botten av ravinen viker vi av längs bergssidan västerut på mer böljande stigar mot byn Imi n’Tal’at där en rejäl lunch väntar på oss.

Dagen avslutas med att vi cyklar uppför på flodbäddar, grusvägar och stig och gör sedan en loop ned på snabba och underhållande stigar fram till en grusväg som tar oss de sista kilometrarna till vandrahemmet. Här väntar hammam (ångbastu), middag och efter att mörkret har fallit, en takterrass varifrån vi kan se stadsljusen från Marrakech i norr, de vita Atlasbergen i syd och tusentals stjärnor ovan allt.

 28 km/ +850 m/-750 m

Dag 5. Ait Zitoun - Anoughal – Ourmer  – Imgdal – Ouirgane

Efter frukost åker vi upp en bit i Anougaldalen med hjälp av minibuss eller jeep. Vi börjar cykla på ca 1300 meters höjd och följer dalen uppåt. Här och där korsar vi en bäck så idag kan fötterna bli lite våta. Längst upp i dalen viker vi av österut och cyklar på ett mellanting mellan väg och stig fram till byn Ourmer. En teknisk stig tar oss vidare upp mot ett 1800 meters pass och på den sista branta biten är det hike & bike som gäller.

Vi äter en mindre picknick på passet och laddar mentalt för en fin men inte riskfri nedförskörning på jämna och tunna stigar. Bergssidorna är branta så det är inte läge att tappa fart och ramla. Vi kommer sedan ned i en floddal och det blir stenigare och emellanåt rätt bökig cykling fram till byn Semghort. Här kan vi andas ut och få lite vila på en kortare grusvägssektion innan vi viker av ned i floddalen igen. Nu väntar flera kilometers snabb, enkel men rolig cykling hela vägen fram till Imgdal. Vi äter en sen men överdådig lunch under skuggan av silverpopplar och åker tillbaka till vår lode för afterbike och relax vid poolen.

28km / + 700m  / - 1050m

Dag 6. Ouirgane –Amislane– Tizgui - Ourigane

Nu har vi ännu en stor dag framför oss. Vi äter frukost ca 07.30 och åker på grusvägar upp till den lilla berberbyn Amislane på 1800 meters höjd. Jeepturen är ett äventyr i sig! Vi börjar cykla brant uppåt på en körväg omgivna av ett imponerande bergslandskap. När vi nått 2100 m kommer vi fram till en mindre stig.Stigen bjuder på inledningsvis snabb cykling över en högalpin platå, ned genom odlingsmarker och avslutas med stenig, brant och teknisk nedförskörning till botten av en dalgång. Vi är nu framme i berberbyn Tizgui och tar en kortare paus och laddar inför lite hike & bike mixat med uppförskörning genom och ovan byn. 

Snart är det åter dags för snabb cykling på breda grusåsar som tillåter oss att slappna av och släppa på fram till att vi möter upp med vår supportjeep invid Assif Zagrawari. Här äter vi lunch innan det är dags för en snabb utförslöpa på en sliten grusväg fram till dagens sista stigsektion. Nu väntar 8 km nedförskörning på en flowig och snabb stig genom tallskog hela vägen ned Ouirgane-dammen.  Terrängen och inramningen är magisk. Vi trampar sedan ut benen med 4 km asfalt fram till vår lodge. Vilken dag!

40km/ 1400 +/ 2400 -

Dag 7. Ouirgane – Kik Plateau – Marrakech

Vi avslutar resan med avslappnad cykling på Kik-platån. Från platån har vi en storslagen utsikt över de områden vi täckt de föregående dagarna. Efter ca 20 minuters bilfärd upp till MyBrahim är det dags att lasta av cyklarna och vi cyklar mer eller mindre offroad på kalkstenhällar fram till en liten grusväg som löper parallellt med platåkanten. (Vägen är så smal så den nästan kan gå för stig). Därefter följer snabb och härlig cykling på en mulåsnelstig som skär halvvägs över platån. Sträckan är en riktig lekpark med små hopp och naturliga velodromer. Vi äter lunch i byn Agdour och cyklar vidare på grusväg fram till byn Tadcherte där vi tar en liten loop ut på en luftig ravinkant, en riktig fin specialsträcka. Sedan bär det av nedför platån på en hyfsat jämn grusväg och vi kan släppa på farten rejält. Switchbackens är dock rätt snäva så det är bra att ha koll på inbromsning. 

Vid botten av platån väntar vår transport och flyter allt på bör vi vara tillbaka i Marrakech omkring tretiden på eftermiddagen. Efter lite cykeltvätt åker vi tillbaka till vår Riad och gör oss iordning för att ge oss ut i Marrakech vimmel. På kvällen går vi ut och äter en festmiddag och firar av en riktig lyckad vecka.

28km / + 500 m / - 1100 m

Dag 8. Marrakech – Skandinavien

Efter frukost är det sightseeing på egen hand eller transfer till flygplatsen beroende på våra flygtider. Vi löser transfer oavsett när ni flyger. Med ömma kroppar och glatt sinne säger vi hej då till Marockos stigar för denna gång. 

Skönt flow på uråldriga stigar Koncentration inför drop Att cykla genom byar är en av höjdpunkterna På vissa platser kan ma cykla fritt utan stig Vi är max 12 personer + guider Frihetskänsla Vi andas ut i utloppet av Nfiss-ravinen Full fart mot Ait Zitoun Livet är lek Hoppet lever högt i Atlas Alltid skönt att svalka fötterna Vi cyklar vid foten av Höga Atlas mest högalpina massiv Ibland är stigarna släta men tunna Action är glädje Shine on you crazy diamond Balans

Avgångar:

Datum: 2018-11-10
Ort: Sthlm, Oslo, Cph
Pris: 16500 kr
Guide: Nicke Sundström
Platser kvar: Ja

Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. I övrigt: se resevillkoren

Resefakta

Reslängd: 8 dagar
Gruppstorlek: Min 6 pers, Max 12 pers.

I resans pris ingår

  • Flyg t/r Sverige - Marocko (exkl. cykelfrakt)
  • Alla lokala transfers
  • Svensk- eller engelsktalande cykelguide
  • Två nätter B&B på riad i Marrakech i dubbelrum
  • Fyra nätter halvpension Lodge Ouirgane i dubbelrum
  • En natt på vandrarhem, Ait Zitoune, halvpension
  • Alla luncher dag 2- 7
  • Servicebil med mobil verkstad
  • Kock

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Bra att veta

För att ha glädje av resan bör du vara en van stigcyklist och beredd på rätt brant cykling, drops, stora stenar (som ibland rör sig) och en hel del exponerade partier på tunna stigar. Om du ibland väljer att kliva av och leda cykeln, så är det helt ok. ”Better safe than sorry”, är en giltig slogan i sammanhanget.

Det är inga långa distanser men ändå rätt krävande så du bör ha god kondition då vi trampar en del uppför. I sammanhanget är dock dina tekniska färdigheter mer avgörande än att kunna cykla långt och fort.

Vi rekommenderar att köra heldämpat med hyfsad slaglängd på gaffeln. Vill du hyra cykel på plats går det att ordna via: http://www.argansports.com/rentals/rentals-offroad/

Du kan också ta dig egen cykel hemifrån mot ett flygtillägg på ca 1000 SEK. Tar du med cykel hemifrån så behöver du vid vissa flygningar ha den packad i ett s.k. hard case. Tänk på att ta med reservdelar specifika för din cykel som exempelvis växelöra och bromskivor m.m. Vi delar upp reservdelar och verktyg mellan oss som vi kan dela på. Hyr du cykel kan du ta med egna SPD-pedaler och skor, en del föredrar även att ta med sin egen sadel.

Under turen kommer vi att bo i dubbelrum påen lodge alla nätter utom en, då vi bor på ett enklare vandrarhem i flerbäddsrum. Det går att få enkelrum på hotellet mot tillägg (ej i vandrarhemmet). Middag och frukost äts på boendena medan servicejeepen kommer att möta upp för lunch. Vissa dagar tar vi med ”stödmackor” för att orka fram till lunch.

 I Marrakech bor vi på en fin riad (mindre hotell) där frukost är inkluderad.

Du kan räkna med temperaturer dagtid som varmast 20-25 °C men normalt runt 10-20 °C. Vi kommer att passera några höga pass och så det är viktigt att vara rustad för cykling i både varmt och lite kyligare väder.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om Marocko. Har ni frågor kan ni i alla lägen höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Pathfinder Travels
Göteborgsvägen 3 SE-443 30 Sweden
Tel: 031-707 00 80 Fax: 031-15 34 46
Spiro Kommunikation