Stigcykling när den är som bäst

Stigcykling när den är som bäst

Single track MTB i Marocko med Specialized Concept Store Göteborg

Tillsammans med Specialized Concept Store Göteborg har vi lyft vårt centerbaserade singletrack- program till nya höjder. Adrenalin, hög puls och stor skönhet är att vänta i Atlasbergen.

I Atlasbergen brukas fortfarande många av stigarna av Marockos ursprungsbefolkning, berberna och deras packdjur, mulåsnorna. Mulåsnor är en i högsta grad levande del av infrastrukturen i bergen. Under åren har allt fler vandrare från världens alla hörn upptäckt Atlasbergens upptrampade stigar och på sistone även mountainbikeentusiaster. Det tackar vi mulåsnorna för. 

Sedan ett antal år har vi jobbat med att ta fram ett riktigt bra koncept och program för kvalitativ stigcykling i Höga Atlas. Vi har rekognoscerat otaliga stigar, boenden och lagt mycket tid på att optimera logistiklösningar. 

Specialized Concept Store Göteborg (SCSGBG) har bidraget med de sista, men väldigt viktiga komponenterna i byggande av konceptet; kvalitetscyklar och specialistkunskaper både vad gäller cykling och mekanik. De delar också vår passion för cykling och viljan att sprida denna till andra. Tillsammans med butiken erbjuder vi nu en episk veckoresa till Höga Atlas mulåsnestigar. 

Vi kommer att ha sex stycken Stumpjumper eller motsvarande (alu) till utlåning under resan (för de som är hemmahörande eller kan ta sig till Göteborg). Det enda du behöver betala är cykelfrakten på flyget (ca 500 SEK). På resan följer det även med två entusiastiska och kompetenta cyklister och mekaniker från SCSGBG. Du har med andra ord chans att utveckla dina kunskaper om både cykling och cyklar under resan. 

Vår guide på resan är Nicke Sundström. Han besökt Marocko närmare 30-gånger och under de sista åren ofta i cykelsadeln. Tillsammans med ett lokalt team av chaufförer, kockar m.fl. kommer han se till att ni trivs på bästa sätt. 

Vi inleder resan med att åka direkt upp till cykelområdet kring Wirgane. Här bor vi på ett schysst, mindre hotell med tillgång till pool och wi-fi. Vi har ett bra kök som lagar maten och är flexibla inför våra önskemål. Det är en klar fördel att ha lite kontroll över maten, gott och näringsrikt käk är ett måste för att orka trampa och styra rätt. Om vi skulle vilja ha en kall öl efter dagens övningar, så är det ingen omöjlighet. En natt bor vi på ett enklare vandrarhem i en liten genuin berberby vid foten av Atlasbergen, men kocken hänger även med hit. 

Vissa av dagarna åker vi upp med minibuss på morgonen eller blir vi upplockade på eftermiddagen. Vissa dagar startar vi direkt från boendet på morgonen eller kommer fram dit på eftermiddagen. Varje dag kommer vi att ha en supportjeep som möter upp på vissa strategiska punkter. Dels av säkerhetsskäl, dels för att jeepen har funktionen som mobil verkstad. Kocken åker också med i jeepen så ni kan räkna med rejäla och imponerande luncher. 

Stigarna är ibland släta och fina och terrängen böljande men stundtals är det rätt brant, stenigt, löst och tekniskt utmanade. Vi cyklar också i en bergsmiljö vilket innebär att vissa partier är exponerade med fallrisk. Du bör med andra ord vara van att ta dig fram på ganska tuffa stigar och inte lida av alltför svår höjdrädsla för att ha glädje av resan. 

Resan avslutas i Marrakech. En stad som överväldigar med sitt myllrande folkliv, arkitektur och sjudande kommers. Här bor vi bekvämt på en avslappnad, riad (mindre pensionat) på cirka tio minuters promenadavstånd från det världsberömda torget Djemma el Fna.

 


Resan dag för dag

Dag 1. Skandinavien – Marrakech - Wirgane 

På flygplatsen möts vi upp av en chaufför och sedan väntar ca 1,5 h transfer fram till vår bas för veckan, Eco lodge i Wirgane. Längs vägen passerar vi några av de områden som vi kommer att cykla igenom under veckan och kan blicka upp mot Atlasbergens mest alpina områden. Väl framme i lodgen installerar vi oss, äter middag och har en briefing inför de kommande dagarnas äventyr. Sedan är det dags att meka ihop cyklarna och göra oss redo för morgondagens cykling. 

Dag 2. Wirgane – Tazegla – Ansi – Ecolodge

Efter härlig frukost lastar vi på jeeparna och börjar köra österut mot byn Tazegla. Det är en del uppför men på bra asfaltsvägar och våra chaufförer kör säkert. Efter ca 40 minuter är vi framme vid startpunkten för dagens cykling. Nu väntar en magiskt nedförslöpa på fina mulåsnestigar. Vi kör genom byar, längs med branta bergssidor och fantastiska grusåsar. Emellanåt är det rätt exponerad cykling så det gäller att hålla fokus. Vi kommer ned till botten av dalen och får sedan trampa ca 80 höjdmeter uppåt och kommer ut på öppen plats. Där vi tar en längre paus och laddar inför nästa nedförslöpa. Nu har vi en flowing sträcka med mest nedför fram till lunch som vi äter under skuggan av en tall, strax nedan by Asni. 

Efter lunch värmer vi upp med någon kilometers asfalt innan det är dags att vika av på en stig genom byn Tamadout och vidare uppåt, sista biten får vi pusha cyklarna. Vi har sedan en skön, relativt enkel nedförskörning på stenhällar och hårda stigar förbi åkerfält fram mot byn Tisert. Strax innan och genom byn blir det brantare och mer tekniskt med lösa stenar. Vi fortsätter nedåt på lite enklare stigar och passerar n’Ouisadene saltgruva, tråcklar oss vidare på små stigar och grusvägar fram till Eco lodge. En fulladdad startdag är till enda och nu kan vi slappa vid poolen och svalka strupen med något kallt.

27km/+300m /-1600m 

Dag 3. Ouirgane –Tizi n’Tamartert – Imsker – Asni- Ourigane 

Idag så kommer vi att börja cykla strax nedanför Nordafrikas högsta berg, Jbel Toubkal (4167 m) och dagen inleds med en transport upp till Tizi n’Tamartert (2100). På vägen passerar vi byn Imlil, som lokalt brukar kallas Marocko ”Chamonix”. Från passet cyklar vi en kortare sträcka på asfalt och grus längs med bergssidan av en djup dalgång. Ovan har vi Nordafrikas mest imponerande massiv, inramningen är minst sagt storslagen. Vi tar oss över på andra sidan dalen till byn Quanesekra och härifrån följer vi dalgången nedåt längs med en stundtals utmanande stig fram till byn Tamguist. Sedan väntar en grusvägsträcka fram till lunchen vid en bro med en spektakulär utsikt över Atlasbergens högalpina massiv. 

Vi blir sedan uppkörda med jeepar och har nu en snabb nedförslöpa att se fram mot. Inledningsvis är det rätt teknisk på kalksten som både är fast och lös, men ju längre ned i dalen vi kommer, ju mer går det att släppa på. Vi kommer fram till byn Asni där det finns möjlighet att åka med jeep eller cykla tillbaka till lodgen.

25 km / + 350 m / - 1800 m 

Dag 4. Ouirgane – Ait Zitoun 

Vi kommer nu ge oss ut på en tvådagarsstur med övernattning på ett enkelt vandrarhem i byn Ait Zitoun. (Nödvändig packning transporteras över till vandrarhemmet). Vi rullar ned till dammanläggningen som skapat sjön invid Ouirgane. Här börjar sedan stigen som löper hela vägen ovan Nfissflodens imponerande ravin. Den första sektionen är rejält exponerad och snart blir det brant uppåt. Vi får med andra ord vara beredda på lite ”hike & bike” den första halvtimmen. Vi kommer upp på ett krön och sedan väntar en skön 10 km sträcka, mestadels nedför, längs med flodravinen. Stigen är rätt bred, inte alltför teknisk men det är branta sidor och koncentrationen måste vara på topp. I botten av ravinen viker vi av längs bergssidan västerut på mer böljande stigar mot byn Imi n’Tal’at där en rejäl lunch väntar på oss. 

Dagen avslutas med att vi cyklar ned längs med olika ryggar fram till våra jeepar som kör oss sista biten till vandrarhemmet. Här väntar hammam (ångbastu), middag och efter att mörkret har fallit, en takterrass varifrån vi kan se stadsljusen från Marrakech i norr, de vita Atlasbergen i syd och tusentals stjärnor ovan allt. 

26 km/ +850 m/-950 m 

Dag 5. Ait Zitoun - Anoughal – Ourmer – Imgdal – Ouirgane 

Efter frukost åker vi upp en bit i Anougaldalen med hjälp av minibuss eller jeep. Vi börjar cykla på ca 1300 meters höjd och följer dalen uppåt. Här och där korsar vi en bäck så idag kan fötterna bli lite våta. Längst upp i dalen viker vi av österut och cyklar på ett mellanting mellan väg och stig fram till byn Ourmer. En teknisk stig tar oss vidare upp mot ett 1800 meters pass och på den sista branta biten är det hike & bike som gäller. 

Vi äter en mindre picknick på passet och laddar mentalt för en fin men exponerad nedkröning på jämna och tunna stigar. Vi kommer sedan ned i en floddal och det blir stenigare och emellanåt rätt bökig cykling fram till byn Semghort. Här kan vi andas ut och få lite vila på en kortare grusvägssektion innan vi viker av ned i floddalen igen. Nu väntar flera kilometers snabb, enkel men rolig cykling hela vägen fram till Imgdal. Vi äter en sen men överdådig lunch under skuggan av silverpopplar och åker tillbaka till vår lode för afterbike och relax vid poolen. 

28km/+700m /-1050m 

Dag 6. Ouirgane –Amislane– Tizgui - Ourigane 

Nu har vi ännu en stor dag framför oss. Vi äter frukost ca 07.30 och åker på grusvägar upp till den lilla berberbyn Amislane på 1800 meters höjd. Jeepturen är ett äventyr i sig! Vi börjar cykla brant uppåt på en körväg omgivna av ett imponerande bergslandskap. När vi nått 2100 m kommer vi fram till en mindre stig.Stigen bjuder på inledningsvis snabb cykling över en högalpin platå, ned genom odlingsmarker och avslutas med stenig, brant och teknisk nedförskörning till botten av en dalgång. Vi är nu framme i berberbyn Tizgui och tar en kortare paus och laddar inför lite hike & bike mixat med uppförskörning genom och ovan byn. 

Snart är det åter dags för snabb cykling på breda grusåsar som tillåter oss att slappna av och släppa på fram till att vi möter upp med vår supportjeep invid Assif Zagrawari. Här äter vi lunch innan det är dags för en snabb utförslöpa på en sliten grusväg fram till dagens sista stigsektion. Nu väntar 8 km nedförskörning på en flowig och snabb stig genom tallskog hela vägen ned Ouirgane- dammen. Terrängen och inramningen är magisk. Vi trampar sedan ut benen med 4 km asfalt fram till vår lodge. Vilken dag! 

40km/ 1400 +/ 2400 - 

Dag 7. Ouirgane – Kik Plateau – Marrakech 

Vi avslutar resan med avslappnad cykling på Kik-platån. Från platån har vi en storslagen utsikt över de områden vi täckt de föregående dagarna. Efter ca 20 minuters bilfärd upp till MyBrahim är det dags att lasta av cyklarna och vi cyklar mer eller mindre offroad på kalkstenhällar fram till en liten grusväg som löper parallellt med platåkanten. (Vägen är så smal så den nästan kan gå för stig). Därefter följer snabb och härlig cykling på en mulåsnelstig som skär halvvägs över platån. Sträckan är en riktig lekpark med små hopp och naturliga velodromer. Vi äter lunch i byn Agdour och cyklar vidare på grusväg fram till byn Tadcherte där vi tar en liten loop ut på en luftig ravinkant, en riktig fin specialsträcka. Sedan bär det av nedför platån på en hyfsat jämn grusväg och vi kan släppa på farten rejält. Switchbackens är dock rätt snäva så det är bra att ha koll på inbromsning. 

Vid botten av platån väntar vår transport och flyter allt på bör vi vara tillbaka i Marrakech omkring tretiden på eftermiddagen. Efter lite cykeltvätt åker vi tillbaka till vår Riad och gör oss iordning för att ge oss ut i Marrakech vimmel. På kvällen går vi ut och äter en festmiddag och firar av en riktig lyckad vecka. 

28km / + 500 m / - 1100 m 

Dag 8. Marrakech – Skandinavien 

Efter frukost är det sightseeing på egen hand eller transfer till flygplatsen beroende på våra flygtider. Vi löser transfer oavsett när ni flyger. Med ömma kroppar och glatt sinne säger vi hej då till Marockos stigar för denna gång. 

 

Längs med Kik-platåns rasbranter Skönt flow på uråldriga stigar Koncentration inför drop Att cykla genom byar är en av höjdpunkterna På vissa platser kan ma cykla fritt utan stig Vi är max 12 personer + guider Frihetskänsla Vi andas ut i utloppet av Nfiss-ravinen Livet är lek Hoppet lever högt i Atlas Alltid skönt att svalka fötterna Vi cyklar vid foten av Höga Atlas mest högalpina massiv Ibland är stigarna släta men tunna Action är glädje Shine on you crazy diamond Balans

Avgångar:

Datum: 2018-11-10
Ort: Sthlm, Oslo, Cph
Pris: 14900 kr
Guide: Nicke Sundström
Platser kvar: Fullbokad!

Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. I övrigt: se resevillkoren

Resefakta

Reslängd: 8 dagar
Gruppstorlek: Min 6 pers, Max 12 pers.

I resans pris ingår

  • Flyg t/r Skandinavien - Marocko (exkl. cykelfrakt)
  • Alla lokala transporter
  • Två representanter från Specialized Concept Store Göteborg
  • Svensk cykelguide (Nicke Sundström)
  • En natt  B&B på riad i Marrakech i dubbelrum
  • Fem nätter halvpension Eco Lodge Wirgane i dubbelrum
  • En natt på vandrarhem, Ait Zitoune, halvpension
  • Alla luncher dag 2- 7
  • Servicebil med mobil verkstad
  • Kock

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Bra att veta

För att ha glädje av resan bör du vara en hyfsat van stigcyklist och beredd på rätt brant cykling, mindre drops, stora stenar (som ibland rör sig) och en hel del exponerade partier på tunna stigar. Om du ibland väljer att kliva av och leda cykeln, så är det helt ok. ”Better safe than sorry”, är en giltig slogan i sammanhanget. 

Det är inga långa distanser men ändå rätt krävande så du bör ha god kondition då vi trampar en del uppför. I sammanhanget är dock dina tekniska färdigheter mer avgörande än att kunna cykla långt och fort. 

För er som reser med utgångspunkt från Göteborg kommer vi att ha 6 stycken Stumpjumpers eller motsvarande till utlåning. (Några olika storlekar). Vidare kommer vi att ta med en gedigen uppsättning reservdelar till dessa. Du får dock vara beredd på att betala flygfrakten på ca 500 SEK. Det är först till kvarn som gäller, de som bokar först och vill låna cykel har mao företräde. 

SCSGBG kommer att hjälpa till att packa cyklarna och vi hjälps naturligtvis åt att montera ihop dom på plats i Marocko. 

Det finns inget direktflyg från Göteborg så vi planerar att flyga med Norwegian från Oslo till Marrakech. Vi kommer dockatt lösa en gemensam transport från Göteborg till flygplatsen. Priset för denna avgörs av antalet deltagare, men det kommer att vara fördelaktigt. 

Resan är naturligtvis öppen för er som kommer från andra landsändar eller länder. Det finns alternativ att flyga ut med Norwegian från Stockholm och Köpenhamn och ta med egen cykel. Tar du med egen cykel hemifrån tillkommer ett flygtillägg på ca 1000 SEK. Tänk på att ta med reservdelar specifika för din cykel som exempelvis växelöra och bromskivor m.m. Vi delar upp verktyg mellan oss som vi kan dela på. Vi rekommenderar att köra heldämpat med hyfsad slaglängd på gaffeln. 

Under turen kommer vi att bo i dubbelrum på en lodge alla nätter utom en, då vi bor på ett enklare vandrarhem i flerbäddsrum. Middag och frukost äts på boendena medan servicejeepen kommer att möta upp för lunch. Vissa dagar tar vi med ”stödmackor” för att orka fram till lunch. 

I Marrakech bor vi på en fin riad (mindre hotell) där frukost är inkluderad. 

Du kan räkna med temperaturer dagtid som varmast 20-25 °C men normalt runt 10-20 °C. Vi kommer att passera några höga pass och så det är viktigt att vara rustad för cykling i både varmt och lite kallare väder. 

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om Marocko. Har ni frågor kan ni i alla lägen höra av er till
oss:
info@pathfindertravels.se 

 

 

Pathfinder Travels
Göteborgsvägen 3 SE-443 30 Sweden
Tel: 031-707 00 80 Fax: 031-15 34 46
Spiro Kommunikation