Stora åk i Sunnmörealperna. ©Fredrik Schenholm

Stora åk i Sunnmörealperna. ©Fredrik Schenholm

Toppturer i Sunnmørealperna, Norge

Kring Hjörundfjorden i norska Sunnmöre trängs hundratals toppturer, där vissa åk slutar med stoppsladd nere vid havet. Under en långhelg gör vi med hjälp av bil, färja och båttaxi en fullspäckad roadtrip genom området och bestiger de finaste topparna längs vägen.

Med sina höga berg, frodiga dalar och turkosa fjordar är Sunnmöre ett Norge i koncentrat. Här faller varje vinter stora mängder snö och det ger en skidsäsong som sträcker sig fram till midsommar. 

Det finns skäl till att området kallas Sunnmörsalpene; här är bergen är spetsiga och glaciärerna  branta - som gjorda för skidåkning. Här finns ett brett urval av toppturer, från breda fjällsidor till hårresande rännor. En extra krydda är att många görs med havsutsikt. På Sunnmöre finns det inga genvägar, alla åk vi gör under resan kräver att vi först tar oss till toppen med stighudar. Det ger stora möjligheter, men ställer också krav på dig som skidåkare. För att få ut det mesta av denna resa bör du ha bra kondition, vara van att gå på stighudar och behärska alla fören.

Under vår resa genom Sunnmöre kommer vi att bo på fina hotell. Vi äter bra lokalproducerad mat och bor kungligt - i dubbel bemärkelse. 

Vår resa till Sunnmöre går i slutet av april. Då är det vår i dalarna, men fortfarande vinter uppe på fjället. Under samma dag kan vi uppleva puder på de nordvända topparna och skön vårsorbet längre ned mot dalen. Det här är en resa till kontrastrika Sunnmöre i kontrasternas tid. Här möter berg hav och vinter möter vår. 

Vi på Pathfinder Travels har tagit fram den här resan tillsammans med författarna till boken Snösäker, journalisten Rikard Andreasson och fotografen Fredrik Schenholm. Trots att de har åkt skidor i 20 länder i 5 världsdelar har de samma favoritdestination - Sunnmöre. De har besökt området fler än 40 gånger. Turerna leds av skandinavisk UIAGM-certifierad bergsguide med god lokalkännedom.  Val av dagsturer görs utifrån ifrån rådande snö- och väderförhållanden, målet är att ta er till de finaste och bästa åken.


Resan dag för dag

Dag 1. Stockholm- Ålesund- Säbö

Ankomst  till Ålesund 22.40.  Vi möts av vår bergsguide sedan transfer med minibuss till Sagafjord i Säbö, en resa som tar 1,5-2 timmar. Briefing samt kvällsmacka i bussen. Vi checkar in på våra rum och säger sedan god natt. 

Dag 2-3. Toppturer i området kring Säbö

Efter en rejäl frukost packar vi matsäck och drar iväg på en första tur i området. Kring Säbö finns ett enormt utbud av skidtoppar. Här ligger den spetsiga Grötdalstind, det vulkanlika Saudehornet och klassiska Skårasalen. Åket ner från fjället ger 1500 höjdmeter rakt ner mot fjorden och kräver båttransport tillbaka till Säbö. På eftermiddagen dag 3 tar vi oss över Hjörundfjorden.

Dag 4-5. Toppturer på östra Sunnmöre

Under resans sista två dagar har vi östra Sunnmöre som bas. I området kring Norangsdalen finns mängder av fina turer. Här har vi nära till den spetsiga Slogen, av många ansedd som en av Norges läckraste toppturer. En annan populär topptur i området är Kvitegga, högt över den Unesco-skyddade Geirangerfjorden.

Efter söndagens tur sätter vi oss i minibussen för att åka ut till Ålesunds flygplats för vidare transport hem till Sverige med det flyg som avgår 18:30. 

 

 

På Sunnmöre finns inga genvägar. ©Fredrik Schenholm Utsikt från hotell Sagafjord. ©Fredrik Schenholm Sunnmöre är ett av världens snösäkraste områden. ©Fredrik Schenholm Pathfinders Nicke Sundström kvalitetssäkrar. ©Fredrik Schenholm Rikard Andreasson på väg ned i Hjörundfjorden. ©Fredrik Schenholm Längst ned i dalen är det vår. ©Fredrik Schenholm Vi äter god mat och bor flott. ©Fredrik Schenholm Vi åker i liten grupp. Max 6 personer. ©Fredrik Schenholm Afterski inne. ©Fredrik Schenholm Eller ute. Vi njuter det goda livet. ©Fredrik Schenholm

Avgångar:

Datum: 2019-04-24
Ort: Stockholm
Pris: 18900 kr
Guide:
Platser kvar: Ja

Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. I övrigt: se resevillkoren

Resefakta

Reslängd: 5 dagar
Gruppstorlek: 6 personer
Gradering: 2

I resans pris ingår:

  • Flyg t/r Arlanda - Ålesund
  • Alla lokala transporter inkl. reguljära färjor
  • Lokal certifierad bergsguide under hela resan
  • 4 nätters boende på hotell. Dubbelrum helpension

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Bra att veta

Resan kan bokas utan flyg och transfer till Sagafjord från Ålesund kan arrangeras mot en mindre kostnad om det inte går att tajma vår planerade ankomsttid. Det är bara att meddela oss så samordnar vi.

Under denna resa kommer vi att ta oss upp i bergen av egen kraft vilket innebär att erfarenhet av skidbestigning är ett krav. Du bör ha god kondition och kunna behärska åkning på alla slags underlag, det vill säga, ha gedigen offpist-erfarenhet. Alla deltagare svarar själva för personlig utrustning men hör av er till oss om ni saknar någon säkerhetsutrustning så kan vi lösa det. Obligatorisk personlig säkerhetsutrustning är dock lavintranceiver, lavinsond och spade. 

Vi välkomnar telemarksåkare, de som kör med alpin turutrustning samt snowboardåkare. Åker man snowboard är splitboard önskvärt men snöskor kan också fungera.  

Under resan bor vi på fina hotell och äter god mat. Hög kvalitet både under och efter skidåkningen ha varit viktiga ingredienser när vi skapat resan, detta är helt enkelt något för dig som söker en totalupplevelse. 

Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Pathfinder Travels
Göteborgsvägen 3 SE-443 30 Sweden
Tel: 031-707 00 80 Fax: 031-15 34 46
Spiro Kommunikation