Vandring Annapurna Circuit, Nepal

Vandring Annapurna Circuit, Nepal

Vandring Annapurna Circuit, Nepal

Följ med på en klassisk och mycket variationsrik vandring runt Annapurna, från subtropisk växtlighet till högalpina miljöer och med lokal kultur ständigt närvarande.

Det kanske mest populära området för bergsvandring i Nepal är runt Annapurna och det är inte märkligt att området attraherat så många vandrare under åren. I Annapurnaregionen finns sju bergstoppar som når över 7000 meter såsom Machhapuchhre Himal, Annapurna (I, III, IV) Gangapurna, Dhaulagiri och Himchuli. Mellan Annapurnamassivet och Dhaulagiri ligger världens djupaste floddal, Kali Gandaki, vars flodfåra flyter 6900 meter nedanför de bägge topparna.

Nedan Himalayas högalpina landskap finner man frodiga dalgångar omgivna av “lägre” berg i fyratusenmetersklassen. Klimatet i denna del är tempererat och subtropiskt. Här bedriver en mängd olika folkgrupper jordbruk, bland annat med hjälp av karaktäristiska terrassodlingar. I regionen bor många folkslag såsom newarer, gurunger, magarer, thakalier, manager, lopaler, brahman, chetri och tibetaner. På högre höjd domineras dock befolkningen av gurung- och magarfolket och på lägre höjd brahman och chetri.

Vi kommer att vandra i växlande miljöer, både när det gäller natur och kultur.

Vi kommer att vandra i växlande miljöer, både vad gäller natur och kultur. Själva vandringen är ganska krävande och det är en bra utmaning för dem som har vandrat en del tidigare. Som högst når vi 5416 meter, när vi går över det berömda Thorung La passet. Det är svårt att på förhand veta hur man reagerar på hög höjd om man inte har några tidigare erfarenheter att relatera till. Därför måste du vara ödmjuk inför dina egna fysiska och psykiska begränsningar samt de villkor naturen sätter. Vi kan med andra ord inte garantera att du når ända fram men om du är frisk, väl förberedd och motiverad så har du goda chanser.

Under vandringen går vi endast med lätt dagsäck och mat äter vi på tea houses samt i det fria. Med på resan följer självklart även en lokal guide och assisterande guider samt bärare. Det är Ram Sapkota som står för landarrangemanget; en mycket duktig organisatör/guide och van vid att arbeta med svenskar.

Vi har arrangerat resor till Nepal sedan 2004 och har resor till flera olika delar av Nepal.

Om ni är en mindre grupp eller bara en person, och inte kan eller vill följa med på våra ordinarie datum, kan vi göra specialarrangemang enligt era önskemål. Ni kan då välja datum fritt, observera dock att vi måste ha viss framförhållning (ca två veckor) för att kunna genomföra detta. Hör av er till oss om så är fallet.

Vi har arrangerat resor till Nepal sedan 2004 och har ett stort utbud. Ring oss gärna om ni har frågor om vandring i Nepal vad det gäller vägval, utrustning, erfarenhet med mera eller anmäl er till vårt nyhetsbrev i foten på sidan då vi med jämna mellanrum har bildkvällar där vi berättar om våra resor till Nepal.

Läs mer om våra Nepalresor här!

 

 


Resan dag för dag

Dag 1. Skandinavien – Katmandu

Vi börjar flyga mot Katmandu och mellanlandar på vägen. Dagen därpå är vi framme i Katmandu.

Dag 2. Katmandu

Vi hämtas på flygplatsen i Katmandu av vår lokale färdledare och tar oss in till Thamel för incheckning på vårt hotell. Vi tar en bensträckare innan vi utforskar omgivningen, äter, växlar pengar och gör oss hemmastadda.

Dag 3. Stadsvandring i Katmandu

Vi besöker tempel, vandrar genom stadens smala gator och upplever det myllrande folklivet. Katmandu är en smältdegel mellan gammalt och nytt och en fascinerande stad att vistas i.

Dag 4. Katmandu – Besisahar – Bulbule

Efter frukost åker vi med privat landtransport till Besisahar (820 m) för att sedan fortsätta till Bulbule (850 m). Under vår färd kan vi njuta utsikten över snötäckta berg som vittnar om vad som komma skall under resan.

Dag 5. Bulbule – Syange

Vi går längs en väl tillrättalagd stig samt på vägar genom ett antal små byar och terassodlingar med ris. När vi tar oss över broar med utsikt över små vattenfall och möter karavaner med boskapsdjur glömmer vi snabbt Katmandus myller. Till slut når vi Syange där vi också övernattar. Dagens vandring är lätt och passar därför utmärkt som inledning på resan.

Dag 6. Syange – Tal

Strax efter att vi lämnat Syange påbörjar vi resans första ordentliga stigning. Även om vi inte tjänar så många höjdmeter allt som allt, är terrängen fortfarande mycket kuperad, vilket sätter standarden även för resten av vandringen. Vi når till slut den lilla byn Tal där vi övernattar.

Dag 7. Tal – Bagarchhap

Landskapet ändrar så sakteliga karaktär, från tempererad skogsterräng till en mer subalpin miljö. Efter att bland annat ha passerat en vacker manimur (en buddhistisk mur) kommer vi fram till Bagarchhap där vi får vår första glimt av Annapurna II.

Dag 8. Bagarchhap – Chame

Genom det kuperade landskapet och med flodens ständiga närvaro vandrar vi mot Chame där vi övernattar.

Dag 9. Chame – Pisang (3200 m)

I och med att Marsyandifloden rinner genom en brant, smal dal medför det att solen kommer fram sent på morgonen och försvinner tidigt på kvällen. Från den något skuggiga platsen kan vi njuta av en hänförande utsikt över en av de lägre topparna som ramar in Annapurna II. Bergen framträder tydligt på den norra sidan av floden och formar ett väldigt och speciellt landskap. Efter lunch så går stigen relativt brant uppåt genom tallskogen och vi kan fånga enstaka glimtar av de höga topparna. Den sista sträckan till byn Pisang består mestadels av vandring lite upp och ner för kullar samt en plattare väg längs med flodslätten. I Pisang kan vi se den dramatiska toppen av Chulu East som liknar en snöbeklädd pyramid.

Dagens vandring tar cirka fem timmar.

Dag 10. Pisang – Manang (3540 m)

Vår förmiddagsrutt från Pisang till Humde är inleds med en ganska kort men rejäl stigning till en ås varifrån vi kan blicka över Marsyandidalen. Från det här hållet är dalen både bred och platt på grund av de vidstäckta flodterasserna. Byn Humde är till utseendet likt Pisang. Härifrån har vi en fin utsikt över Annapurna III som bjuder ståtligt på sina 7555 meter.  På eftermiddagen kommer vi fram till Manang. Staden är uppdelad i två områden, ett gammalt och ett nytt. Den nya delen liknar mest en Vilda-Västern stad med träaffärer och hotell. Den gamla delen är en labyrint av smala gator kantad av trevåningshus med slutna gårdar. Djuren bor längst ner och människorna på våningarna över.

Dagens vandring tar cirka fem timmar.

Dag 11. Vilodag

Idag tar vi det lugnt för att acklimatisera oss till höjden. Det är viktigt då vi under de nästkommande två dagarna gradvis kommer att komma upp till en höjd på 5416 meter. Passa på att utforska omgivningarna och kulturen i Manang.

Dag 12. Manang – Yak Kharka (4018 m)

Vi fortsätter färden uppåt ca 300 meter till Gunsang och därifrån är rutten ganska platt. När vägen sedan avviker längre fram, så kan man mellan två maniväggar få en underbar utsikt över södra sidan av Chulu massivet. Efter lite mer vandring  längs böljande stigar når vi Yak Kharka, som betyder Jak betesmark.

Dagens vandring tar cirka fem timmar.

Dag 13. Yak Kharka – Thorung Phedi (4450 m)

Leden går ganska brant uppåt tills strax innan Phedi där den istället faller nedåt cirka 150 meter till flodbädden och efter det åter igen upp till Phedi. Detta är slutet av Marsyandiflodområdet. Flera små bäckar rinner ut från djupa raviner in i de vertikala kalkstensklipporna och strålar slutligen samman i en bred fläta i floden.

Dagens vandring tar cirka tre timmar.

Dag 14. Thorung Phedi – över Thorung La (5416 m) – Muktinath (3800 m)

Idag är en tuff dag! Vi kommer att gå brant upp mot 4590 meter, sedan längs en böljande stig till den platta toppen av Thorung La på 5416 meter. Härifrån är det utsikt över Annapurnabergskedjan i söder och Mukut Himal som gränsar Dolpo i väst. Leden sluttar brant över glacial morän och sedan över gräsbevuxna ängar innan vi når Muktinath på 3800 meter. Platsen är en viktig pilgrimsfärd och en sevärdhet för hinduer. Heligt vattnet flödar från sniderier runt Vishnu templet som ligger omgärdat i en lund av popplar. Muktinath är också hem för många tibetaner och buddhister.

Dagens vandring tar cirka åtta timmar.

Dag 15. Muktinath – Jomson (2710 m)

Efter gårdagens utmaning är det idag en något lättare vandring ner. Morgonen bjuder på en enastående utsikt upp i dalen mot Muktinath och Thorung La. Efter ca två och en halvtimmes väg ner till byn Kagbeni är det dags för att äta lunch. Med mätta magar har vi ungefär tre timmars vandring kvar till Jomsom.

Dagens vandring tar totalt cirka fem timmar.

Dag 16. Jomsom – Pokhara (900 m)

Vi flyger från Jomson till Pokhara (ca 25 minuter med flyg). Efter vila finns möjlighet till sightseeing eller shopping. Ett tips är att ta en tur på den vackra sjön Phewa. Övernattning på hotell.

Dag 17. Pokhara – Katmandu

Efter frukost åker vi mot Katmandu med privat landtransport, en resa på cirka sju timmar  (beroende på trafikläget) inklusive lunchpaus. Vid ankomst till Katmandu checkar vi in på vårt hotell för en välbehövlig vila.

Dag 18. Sightseeing i Katmandu

Vi ägnar en dag till att utforska Katmandus kultur och historia och vår stadsguide tar oss till både okända och välkända platser. Vi besöker lokala marknader, en dold stupa och Katmandus Durban Square. Durban Square är listat som ett världsarv och trots att det blev skadat p.g.a. jordbävningen 2015, finns fortfarande mycket att se i och omkring detta område. Det är en av de viktigaste platserna för studier av traditionell nepalesisk arkitektur med fantastiska träsniderier.

Dag 19. Katmandu – Skandinavien

Vi beger oss till flygplatsen för att påbörja resan hem.

Dag 20. Ankomst till Skandinavien

Under vandringen går vi endast med lätt dagsäck och mat äter vi på tea houses samt i det fria Vi kommer att vandra i växlande miljöer, både när det gäller natur och kultur Själva vandringen är ganska krävande och det är en bra utmaning för dem som har vandrat en del tidigare Som högst når vi 5416 m, det är när vi går över det berömda Thorung La-passet Under vandringen ingår all mat samt varm dryck tre gånger om dagen Här bedriver en mängd olika folkgrupper jordbruk, bland annat med hjälp av karaktäristiska terrassodlingar I Annapurnaregionen finns sju bergstoppar som når över 7000 m såsom t.ex. Machhapuchhre Himal, Annapurna (I, III, IV) Gangapurna, Dhaulagiri och Himchuli Det är svårt att på förhand veta hur man reagerar på hög höjd om man inte har några tidigare erfarenheter att relatera till. Kontakta oss gärna för att diskutera dina förutsättningar att klara vandringen. (Bild: Liselotte Lagerberg) Katmandu är en smältdegel mellan gammalt och nytt och en fascinerande stad att vistas i Följ med på en klassisk och mycket variationsrik vandring runt Annapurna

Avgångar:

Det finns inga avgångar för tillfället.

Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. I övrigt: se resevillkoren

Resefakta

Reslängd: 20 dagar
Gruppstorlek: Max 12 personer
Gradering: 2

I resans pris ingår:

 • Flyg t/r Katmandu
 • Alla lokala transporter (inkl. inrikesflyg)
 • Engelsktalande lokal guide
 • Bärare
 • All mat (frukost, lunch och middag) under vandringen
 • Varma drycker (te, kaffe, varm choklad – tre gånger om dagen)
 • Boende under vandringen (Tea Houses)
 • Campingutrustning i den mån du behöver låna (dunsovsäck, dunjacka etc.)
 • Park- och vandringstillstånd
 • TIMS (Trekking information Management System)
 • Hotell med frukost i Katmandu och Pokhara (4 hotellnätter)
 • Guidade rundturer i Katmandu och Bhaktapur
 • Alla inträdesavgifter till museum/tempel i Katmandu

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Bra att veta

I städerna kommer ni att bo i dubbelrum på enklare hotell. Mat i städerna ingår inte i resan men det är billigt att äta ute i Nepal. Under trekken bor man i så kallade Tea-houses i två eller flerbäddsrum. Ni kommer att ha bärare som tar all er tyngre packning så ni vandrar endast med lätt dagsäck. Obs, den packningen bärarna skall bära får inte väga mer än 15 kilo. Under vandringen ingår all mat samt varm dryck tre gånger om dagen. Ni kommer att ha lokala, engelsktalande guider med er under hela resan, från det att ni landar på flygplaten tills ni åker tillbaka.  

Vissa dagar på Annapurna Circuit är riktigt tuffa och kräver att du är i god form och är beredd på att det blir rejält tungt emellanåt. Höjden kommer att kännas av men vi kommer att acklimatisera oss gradvis.

Turismen i Nepal har fått både positiva och negativa effekter. Tusentals nya småföretag och arbetstillfällen har skapats. Men samtidigt har nedskräpningen ökat, kulturen har förändrats och i takt med att man har anpassat sitt sätt att leva efter turismen har man blivit beroende av denna

När ni reser till Nepal med Pathfinder Travels vet ni att:
• Vi anlitar bärare och personal från de områden vi reser till.
• Vi städar upp efter oss, inget skräp blir liggande.
• All personal är försäkrad och har fri sjukvård.
• Våra bärare bär max 30 kg vardera.
• Lönen räcker till att försörja familjen och betala barnens skolgång.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Pathfinder Travels
Göteborgsvägen 3 SE-443 30 Sweden
Tel: 031-707 00 80 Fax: 031-15 34 46
Spiro Kommunikation