Välkommen till Dolomiterna

Välkommen till Dolomiterna

Vandring i Dolomiterna, Val di Fiemme

Dolomiternas berg lockar många besökare till sig och det är lätt att förstå varför. Du vandrar omgiven av spetsiga, ljusa bergstoppar som skjuter brant upp från högalpina gräsplatåer med rik flora.

Dolomiterna ligger i nordöstra Italien och sträcker sig från Veneto i Italien i söder och Sydtyrolen i norr. Det är ett gränsområde där österrikisk och italiensk kultur blandats, vilket avspeglas imatkultur byggnadsstil och språk. Regionen får i regel mycket sol och är en utmärkt plats att vistas på för de som gillar det goda livet.

Denna resa har sin utgångspunkt i Val di Fiemme, en av huvuddalarna i östra Dolomiterna. De flesta förknippar kanske Val di Fiemme med längdskidåkning. Långloppet Marcialonga går genom dalen och ”mördarbacken” som avslutar Tour de Ski är förlagt till den alpina olympiabacken i Alpe Cermis. Här finns också ett stort system för alpin åkning.

På sommaren attraherar området istället vandrare och cyklister och det finns ett otal vandringsleder av varierande svårighetsgrad och en väl utbyggd infrastruktur kring bergsaktiveter. Vår bas kommer att vara det charmiga hotellet Los Andes som ligger i byn Castello. Här bor vi med halvpension och efter vandringarna kan vi slappna i relaxavdelningen (pool, badtunna & bastu).

Vi gör inledningsvis ett antal dagsvandringar där vi återvänder till hotellet på kvällen. En natt sover vi på hytta och kommer i kontakt med genuin italiensk alpkultur. Vi avslutar resan med ytterligare en dagsvandring och relax på hotellet. Dagsvandringarna är preliminära och kan kastas om på grund av väderförhållanden, gruppens dagsform med mera.

Vandringarna är medellätta och leds av lokala, engelsktalande guider med stor erfarenhet av terrängen. 


Resan dag för dag

Dag 1. Sverige – Val di Fiemme

Vi flyger till Venedig därefter väntar några timmars transfer upp till Val di Fiemme och Castello. Vi checkar in på det mysiga hotellet Los Andes och kommer vi fram i tid så äter vi middag här, annars blir det ett stopp på vägen.

Dag 2. Val Fredda/ Forca Rocca

Efter en god frukost kommer vår lokale vandringsguide och möter upp. Sannolikt är det Paola, en av hotellets ägare, som ogärna missar en chans att vara ute i bergen. Vi tar sedan en privat transfer upp mot Flora Alpina hyttan och gör oss redo för veckans första tur, som bjuder på vackra vyer över San Pellergrino passet. Vi inleder med att gå längs med en led upp mot Valfredda. En charmig, solig dalgång kantad av fäbodar med en fantastik utsikt över Focobon massivet.

Stigningen är till en början moderat och vi går längs med en vindlande ås, snart börjar det dock branta på när vi närmar oss Forcella ”kullarna”. Sista biten upp mot Forca Rossa (2490m) är rejält brant så benen får bekänna färg redan första dagen. Berget är döpt efter jordens röda färg, kanske lite av samma nyans som våra ansikten kommer att ha efter de sista höjdmetrarna. Vi går sedan ned samma väg och tar oss tillbaka till hotellet för lite relax i spaavdelningen innan den väntande 3-rättersmiddagen.

Totalt vandrar vi ca 4-5 timmar, ca 670 m +-.

Dag 3. Val Venegia och toppen av Mulaz 2906 m

Efter första dagens acklimatisering till kultur, höjd och miljö gör vi oss redo för nästa dags utmaning, toppen av berget Mulaz. Även idag åker vi med en privat transfer, nu upp mot Venegiadalen. Där börjar vi vandra genom gröna ängar och jordbruksmark, som skapar en stark kontrast mot Pale di S Martinos gråa bergsväggar. Stigen flackar ut när vi närmar oss Malga Venegiota och vi kan hämta kraft inför den stundande stigningen genom barrskogen upp mot Pian della Vezzana platån. Platån ligger vid foten av Bureloni, Vezzana and Cimon della Pala massiven.

Vi äter vår medhavda picknicklunch och laddar upp inför två timmars ihållande stigning upp till Mt Mulaz. På vägen passerar vi bergshyttan Volpi (2571 m), där vi kanske dricker något uppfriskande. Vi njuter av utsikten från toppen och går sedan ned igen och åker tillbaka till Castello för att njuta det goda livet.

Totalt vandrar vi ca 5- 6 timmar, ca 1100 m +-. 

Dag 4. Corno Nero

Idag står en av Val di Fiemmes mest klassiska vandringsturer på programmet; till toppen av det svarta hornet, Corno Nero. Vi tar en kort transport upp till startpunkten av vandringen och sätter av från Daiano (1200 m). Därifrån går vi genom barrskog upp till Cugola passet (1923 m) och fortsätter fram till Cime Ronchese, sydsidan av Corno Nero. Sedan vandrar vi över stenhällar och stenblock upp till toppen på av hornet på 2439 meter. Från toppen har vi panoramy över Lagoramassivet och nedre Val di Fiemme. Vi går en annan stig tillbaka och får en fin rundtur.  Efter relax och middag gör vi oss redo för de kommande dagarnas hyttur.

Totalt vandrar vi ca 5- 6 timmar, ca 1200 m +-. 

Dag 5-6. Vandring genom Rosengarten, hyttövernattning

Nu har vi en tvådagars tur framför oss med övernattning på hytta. Det är vacker vandring genom Rosengartenmassivet och dess mäktiga bergsformationer. Vi utgår från Passo di Costalunga (1740 m) I hjärtat av Catinaccio/Rosengartenbergen och går vidare mot Paolina hyttan (2125 m), över Vaiolonpasset (2595 m) och ned till Vael/Rotwandshyttan ( 2838 m) för lunch. Vi fortsätter sedan uppåt igen över Passo delle Zigolade som bjuder på enastående utsikt över Rosengartenmassivet och går sedan nedåt mot Rifugio Vajolet (2243), som ligger vid foten av berget Vajolet. Vi övernattar på hyttan (två eller flerbäddrum) där vi äter en god middag och får ta del av italiensk alpkultur.

Efter frukost går vi vidare mo Passo Principe hyttan (2600 m) och hela vägen upp till Passo de Antermoia (2770 m) och går sedan ned genom ett högalpint landskap till sjön Antermoia. Vi fortsätter sedan nedåt via Passo Ciaregole (2282 m), Malga, Miravalle, Val Duron fram till slutpunkten för vår vandring Campitello di Fassa (1414 m). Vi tar lokalbussen tillbaka till Castello där vi säkerligen kommer att uppskatta hotellets bekvämligheter.

Totalt vandrar vi ca 5- 6 timmar om dagen, ca 1500 m+, 1400m-.

Dag 7. Torre de Pisa och Latemar

Vi tar lokalbussen upp Pampeago och vandrar sedan vidare mot Passo Feudo upp till Torre di Pisa hyttan (2670 m). Vi går förbi och beundrar Latemars "amfiteater" och sedan via Forcella dei Camosci fram till stolliften Absam. Vi gå sedan ned mot Pampeago via Passo Pampeago och tar bussen tillbaka till Castello. På eftermiddagen finns möjlighet pröva på lokala viner på vinkällaren ”Maso Thaler”,  kostnad 12 €, se: www.masothaler.it

Totalt vandrar vi ca 4- 7 timmar, ca 700 m +-. 

Dag 8. Val di Fiemme – Venedig – Sverige

Vi äter frukost och tar sedan avsked av Castello och Val di Fiemme och återvänder med transferbuss ned till Venedig och flyget vidare hemåt. 

Vi vandrar i liten grupp, max 12 personer På väg mot Corno Nero De mäktiga Vajolet tornen Vi går i lugnt tempo och tar pauser för att njuta! I fjärran Rosengartenmassiven En natt sover vi på en genuin bergshytta För att få ut det bästa av resan bör du ha viss vana av friluftsliv och medelgod kondition I Latemars "amfiteater" Att gå till bords till vita dukar behöver inte vara fel Det är hotellägarinnan Paoula som visar oss stigarna

Avgångar:

Datum: 2018-09-22
Ort: Sthlm, Gbg, Kph
Pris: 11900 kr
Guide: Lokal guide
Platser kvar: Fullbokad

Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. I övrigt: se resevillkoren

Resefakta

Reslängd: 8 dagar
Gruppstorlek: Min 6, max 12 personer
Gradering: 1

I resans pris ingår:

  • Flygresa t/r Venedig
  • Privat transfer Venedig/Castello t/r
  • Alla övriga lokala transporter
  • Engelsktalande lokal vandringsguide
  • Boende hotell 6 nätter (del i dubbelrum). Enkelrumstillägg,1100 SEK
  • Boende bergshytta en natt (i dubbel- eller flerbäddsrum beroende på tillgång)
  • 6 middagar (meny där olika för- och huvudrätter kan väljas varje dag)
  • 7 frukostar (frukostbuffé)
  • Fiemme Motion Green Mobility card (ger fria resor med lokalbuss, liftar samt diverse rabatter och fria inträden)

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Bra att veta

För att få ut det bästa av resan bör du ha viss vana av friluftsliv och medelgod kondition. Vandringen kommer att vara på höjder varierande mellan cirka 1100–3000 meter, dock mestadels mellan 1500–2500 meter. Tempot är lugnt men stigningen är ganska kraftig vissa sträckor. Ett par bra vandringskängor och lämpliga vandringskläder är att rekommendera. Temperaturen varierar ganska kraftigt då den påverkas av höjden och väderförhållandena.

Vi kommer att bära lätta packningar och vandra effektivt cirka 6 timmar i snitt om dagen. En större dagsäck på cirka 35 liter är bra att ha med sig för den natten vi sover på hytta. Här behöver du ha med dig en tunnare sovsäck samt lite extrakläder. Det går även att hyra sovsäck för 5 euro. På hyttorna bor vi i två- eller flerbäddsrum beroende på platstillgång.

Under övriga dagar då vi åker från och till Hotell Los Andes behöver vi endast ta med lunchpaket, vatten och eventuellt lite förstärkningskläder beroende på väder och vind.  Lunchpaket kan löpas för 10 euro från hotellet. Det finns dock affärer i byn så ni har möjlighet att fixa eget lunchpaket.

Hotell Los Andes är ett mindre, charmigt hotell med god mat och trevlig personal. Här finns en fin relaxavdelning med pool, bastu och badtunna samt en bar. Middag och frukostbuffé äter vi i restaurangavdelningen. Middagarna är goda och vällagade och man kan välja mellan ett par olika för-och huvudrätter ur en dagsmeny ,som ändras varje dag. Dryck ingår inte priset. 

Enkelrum kan fås mot ett tillägg på 1100 SEK.

Vi flyger reguljärt ned till Venedig och därefter följer privattransfer upp till Val di Fiemme/Castello. I möjligaste mån försöker vi tajma ankomst- samt avresetider men det kan bli så att ni får vänta några timmar på flygplatsen.

Inför resan får ni mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

 

Pathfinder Travels
Göteborgsvägen 3 SE-443 30 Sweden
Tel: 031-707 00 80 Fax: 031-15 34 46
Spiro Kommunikation