Fantastiska vyer

Fantastiska vyer

Vandring i Höga Atlas, Marocko

Vi vandrar i en liten grupp i ett oexploaterat område strax söder om Marrakech. Här möter du en miljö långt bortom tillrättalagda turistorter och en helt unik kultur och natur.

Följ med vår erfarna svenska färdledare på en innehållsrik och spännande vandringsupplevelse i Höga Atlas. I Marocko finns många fina vandringsområden av skiftande karaktär. Landet genomkorsas av flera bergskedjor som Riffbergen i norr samt Atlasbergens tre delar; Mellan-Atlas, Höga Atlas och Anti-Atlas. De riktigt alpina områdena finner man i Höga Atlas som är den mest imponerande bergskedjan både till omfång och höjd.

Trots erfarenheter av de svenska fjällen och tidigare äventyrliga utlandsresor gav Atlasbergen nog de vackraste vyer jag någonsin upplevt!

Thomas Forsberg. mars 2017

Denna vandringsresa är förlagd till Höga Atlas och vandrar du i detta bergsmassiv möts du av intensivt gröna terassodlingar, ockrafärgade bergssidor och gnistrande vattenfall. Du andas in dofter av lavendel och vildoliv från sluttningarna och träkolslagad mat från berberbyarna. Berberna är ursprungsbefolkningen i Marocko och under vandringarna kommer du i kontakt med detta folks kultur och traditioner. Landskapet är verkligen kontrastrikt och du kan uppleva allt från böljande odlingsmarker till karga högalpina miljöer på en och samma dag. Fågellivet är tämligen rikt och har du tur kan du kanske få se den unika Atlasgröngölingen eller en Berberfalk.

Under lång tid hade denna plats såväl en stor andlig som världslig betydelse och är idag en av Marockos viktigaste historiska platser.

Under vandringen besöker vi även den berömda moskén i Tin Mal, som härrör från den tid då den Almohadiska dynastin växte sig stark i Marocko. Almohaderna var en berbisk stam som kom till makten på 1100-talet och de använde Tin Mal som en bas när de erövrade stora områden i Nordafrika och Spanien. Det enda som finns kvar från denna tid är ruinerna av moskén som byggdes år 1153 till 1154. Under lång tid hade denna plats såväl en stor andlig som världslig betydelse och är idag en av Marockos viktigaste historiska platser. Detta är även en av de få moskéer som kan beträdas som icke-muslim, kanske beroende på att det inte finns något tak.

Om ni är en mindre grupp (fler än en person) och inte kan eller vill följa med på våra ordinarie vandringsresor kan vi göra specialarrangemang enligt era önskemål. Ni kan då välja datum fritt, observera dock att vi måste ha viss framförhållning (två veckor) samt att vi i regel endast använder oss av lokal guide. Hör av er till oss om så är fallet.

Våra resor till Marocko spänner över alla resekategorier, läs mer om ski touring, trailrunning, mountainbiking, toppbestigning och vår familjeresa till detta fascinerande land.

Läs mer om Marocko

 ">

Vandring i Höga Atlas våren 2017


Resan dag för dag

Dag 1. Skandinavien – Marocko

På flygplatsen möts ni av vår färdledare samt chaufför och sedan väntar transfer till hotellet i Marrakech. Efter att vi har installerat oss på hotellet går vi in i medinan, den gamla stadsdelen i Marrakech, för att äta middag.

Dag 2. Marrakech – Tirghit

Vi äter tidig frukost på hotellet och lastar in oss i en minibuss för vidare färd söderut mot Höga Atlas. Efter ett par timmar kommer vi fram till Amizmiz-dalen och passerar ett gytter av berberbyar. I byn Tagfart möter vi våra mulförare och lastar på packningen på mulåsnorna för en kortare vandring till Tizgui där vi äter lunch. Vi fortsätter sedan att vandra till Ait Tirgith och slår nattläger i det fria. På kvällen äter vi en god tagine-gryta och somnar in.

Dag 3. Tirghit – Ait Merzoug

Vi äter frukost, lastar mulåsnorna på nytt och följer en vacker och spektakulär stig mot byn Tough El Khyr där vi äter lunch och sträcker ut oss invid byn Isli. På eftermiddagen vandrar vi vidare mot Ait Merzoug (1400 meter) där vi sätter upp tälten på nytt och väntar in en gnistrande stjärnhimmel.

Dag 4. Ait Merzoug – Tizi Ouddif

Idag ska vi upp på lite högre höjd och sätter siktet på Gourza-bergen. Dessa är snöklädda under vintern och det kan fortfarande ligga snö kvar på topparna. Vi äter lunch i byn Tizga och på eftermiddagen börjar vi gå upp mot Ouddif-passet (2741 meter). Vi slår läger invid foten av passet, i närheten av en gammal herdebostad.

Dag 5. Tizi Ouddif – Ighil

Vi fortsätter vår vandring och passerar flera berberbyar och odlingsmarker, bland annat byn Ouddif. Vi äter lunch i Alous och slår läger i närheten av byn Ighil.

Dag 6. Ighil – Tin Mal – Marrakech

Idag går vi i riktning mot moskén i Tin Mal och på vägen passerar vi byar som El Moda och Amerzagane. Vi äter lunch i närheten av moskén och tar en närmare titt på denna fascinerande historiska byggnad. Vi fortsätter sedan att vandra en bit in i Nfiss-dalen och besöker en gammal Kasbah-ruin. På seneftermiddagen tar vi oss till en mötesplats där minibussen väntar för färd mot Marrakech och inkvartering på vårt hotell

Dag 7. Marrakech

Vi äter frukost och går sedan på en stadsvandring tillsammans. Vi besöker olika historiska sevärdheter, torget Djemma el fna och de berömda souksen, basarkvarteren. Efter lunch kan ni ta del av staden efter eget behag men vår färdledare finns till hands om ni vill ha sällskap. 

Dag 8. Marrakech – Sverige

Efter frukost väntar transfer till flygplatsen och vidarefärd hem.

Marrakech och Höga Atlas Skymningen lockar fram ljuset ur bergen Vi går genom många berberbyar Regn är ovanligt vackert i Atlas Högsta passet ligger på drygt 2700 m Blomsterprakt Vandringen är medelsvår Första natten bor vi en by ovan terassodlingarna Mandelblom Fridfullt och harmoniskt Efter att vi har installerat oss på hotellet går vi in i medinan, den gamla stadsdelen i Marrakech Berberna är ursprungsbefolkningen i Marocko Landskapet är verkligen kontrastrikt och du kan uppleva allt från böljande odlingsmarker till karga högalpina miljöer på en och samma dag Under vandringen besöker vi även den berömda moskén i Tin Mal, som härrör från den tid då den Almohadiska dynastin växte sig stark i Marocko

Avgångar:

Datum: 2018-10-06
Ort: Sthlm, Kph,Oslo
Pris: 14900 kr
Guide: Jörgen Karström
Platser kvar: Fullbokad
Datum: 2019-03-16
Ort: Sthlm, Kph,Oslo
Pris: 14900 kr
Guide: Cecilia Östgårdh
Platser kvar: Fullbokad!

Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. I övrigt: se resevillkoren

Resefakta

Reslängd: 8 dagar
Gruppstorlek: Max 12 personer
Gradering: 1

I resans pris ingår:

  • Flyg t/r Marocko
  • Alla lokala transporter
  • Svensk färdledning
  • Lokal guide
  • Kockar samt mulåsnor med förare
  • Hotell 3 nätter i dubbelrum och frukost i Marrakech
  • Övernattningar och måltider under vandringen

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Bra att veta

Då vi flyger reguljärt ned till Marocko är det bra att boka resan i god tid för att säkra upp flygstolarna. Alla lokala transporter ingår i priset och i Marocko använder vi inhyrda minibussar eller fyrhjulsdrivna jeepar som våra chaufförer kör lugnt och säkert. Den marockanska maten är god och vällagad och magsjuka tillhör inte vanligheterna. Vatten dricker man dock på flaska och glass gör man bäst i att undvika, åtminstone i början av resan.

I Marrakech bor vi på en fin Riad i medinan, den gamla stadsdelen. Under vandringen övernattar vi i tvåmanstält och tvättar av oss i bäckar. Maten lagas av medföljande kockar och vi äter frukost och middag i större beduintält, lunch intas i regel i det fria. De lokala guiderna som arbetar med oss är legitimerade och vår lokale samarbetspartner i Marocko är mycket erfaren och välrenommerad.

För att få ut det bästa av resan bör du ha viss vana av friluftsliv och medelgod kondition. Vandringen kommer att gå på höjder varierande mellan cirka 1200 och 2700 meter, dock mestadels mellan 1500 och 2500 meter. Vi kommer endast bära lätta dagpackningar och vandra cirka 5–7 timmar om dagen. Vi går på vanliga stigar, inte några välunderhållna vandringsleder, och terrängen är ganska tuff men inte extrem. Ett par bra vandringskängor är att rekommendera och lämpliga vandringskläder därtill.

Temperaturen varierar kraftigt mellan dag och natt och påverkas av höjden, därför är det bra att ha kläder både för varma dagar och kalla kvällar. På nätterna kan temperaturen krypa ner strax under noll. Egen sovsäck är egentligen det enda som krävs i form av campingutrustning, tänk dock på att den ska klara cirka 5 minus för att ha marginalerna på din sida.

Vandringen går tvärs igenom de centrala delarna av Höga Atlas. Under vissa sträckor rör vi oss i områden där turister tillhör ovanligheterna, att visa respekt för den berbiska kulturen är därför av vikt. Många vill till exempel inte bli fotograferade, speciellt inte kvinnor, fråga därför alltid om lov innan du fotograferar någon person. Inför resan kommer ni att få mer information om vad som är värt att tänka på när ni möter den lokala kulturen.

Om du är fågelintresserad så rekommenderar vi att du tar med dig en kikare. De lägre bergsregionerna i Atlas bjuder på ett tämligen rikt fågelliv. Den botanikintresserade har också en del att upptäcka.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Vi kommer även försöka ha ett informationsmöte för alla deltagare. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Pathfinder Travels
Göteborgsvägen 3 SE-443 30 Sweden
Tel: 031-707 00 80 Fax: 031-15 34 46
Spiro Kommunikation