Vi vandrar i liten grupp, 4-10 personer

Vi vandrar i liten grupp, 4-10 personer

Vandring i Rila- & Pirinbergen, Bulgarien

Att vandra i Rila- och Pirinbergen är en mäktig upplevelse. Terrängen är högalpin och bjuder på en stor rikedom i fråga om flora och fauna.

I bergen finns även stora kulturskatter i form av medeltida kloster och städer. Boendet är enkelt och resan är till för er som sätter naturupplevelsen framför lyx och komfort. Här finns en rik flora och fauna, över 2000 olika växtarter återfinns i området.

Rilabergen är den mest majestätiska bergskedjan i Bulgarien och den högsta på balkan- halvön.

Bergskedjan är belägen i sydvästra Bulgarien och är till stora delar naturskyddad genom reservat. I Rilabergen finns mer än 1500 sjöar från vilka otaliga bäckar och floder har sitt ursprung. Vattnet är i regel drickbart och ger skäl åt det slaviska ordet ”Rila” som kan översättas till ”det vattenrika berget”. Här finns en rik flora och fauna, över 2000 olika växtarter återfinns i området. Rilabergen är relativt anpassade för vandringsturism och det finns många hyttor, härbärgen och markerade leder. Men för att komma i kontakt med bergens själ så bör du dock ge dig ut utanför stigarna.

Det högsta berget i bergskedjan är Musala (2952 meter) och i regionen runt detta berg återfinns många sjöar. En annan intressant del av bergskedjan är kring berget Maliovitza. Här kan du vandra längs storslagna traverser i högalpin terräng och orörda dalar. I dessa berg ligger även Bulgariens mest kända kloster, Rilaklostret, som grundades av John av Rila på 900-talet och utvecklades till ett huvudcenter för medeltida kulur. Under årens lopp har klostret blivit plundrat, förstört och övergivet. Den äldsta bevarade delen, ett försvarstorn, härrör från mitten av 1300-talet.

Vi vandrar i Pirins nationalpark som till stora delar kännetecknas av ett medelhavsklimat med vackra kalkstensberg.

Under vandringen kommer vi även att röra oss i Pirinbergen där Bulgariens näst högsta berg Virhen ståtar med sina 2914 meter. I området finns omkring 80 toppar över 2500 meter och här finns otaliga kristallklara sjöar och många ovanliga växter, bland annat edelweiss, silvergran och baikoushevatallen. Vi vandrar i Pirins nationalpark som till stora delar kännetecknas av ett medelhavsklimat med vackra kalkstensberg. Utöver den intressanta floran finns även ett rikt fågelliv och många djur. Har vi tur kan vi kanske får en skymt av den sällsynta Gemsen. Nationalparken står på UNESCOs världsarvslista och det är sannerligen ett unikt och vackert bergsområde.

Vid foten av Pirinbergen ligger Bansko, en stad med mycket historia som också är inkluderad i världsarvet. Många av byggnaderna bär influenser från klosterarkitektur och här finns även en mängd fortifikationsbyggnader. Trots sin slutna karaktär är staden öppen tack vare invånarnas gästfrihet. Som en konrast till Banskos historiska arv ligger även Bulgariens mest moderna skidort just här.

En lokal bergsguide tar hand om er under resan och visa er det bästa av områdena som beskrivs nedan. Vår lokale partner möter er på flygplatsen, eller annan överenskommen plats, för vidarefärd till vandringsområdet.


Resan dag för dag

Dag 1. Sofia – Samokov (Rilabergen)

Vi möts i Sofia där en transfer på cirka 60 kilometer till Rilabergen väntar. Väl uppe i bergen tar vi in på ett enkelt hotell i byn Samokov.

Dag 2. Samokov – Mt. Moussala (2925m) - Maliovitsa

På morgonen blir det en kort transfer till skidstationen Borovets (15 min) och sedan ”fuskar” vi lite genom att ta gondolen upp till bergshyttan Jastrebets (2376 m). Härifrån går vi sedan upp mot toppen av det högsta berget på Balkanhalvön. Vi går sedan ned och tar liften ned till Borovetz och därefter väntar en timmes bilfärd till Malovista där vi tar in på ett enkelt hotell.

+700 / -700, 6 timmas vandring.

Dag 3. Maliovitsa - Mt.Maliovitsa -  Rila monastery - Bansko

Efter frukost väntar ca 30 minuters transfer och vi börjar sedan gå upp mot  Mt Maliovitsa (2729).  Sedan bär det utför till Rilaklostret (1147 meter). Väl framme i Rilaklostret blir vi guidade genom det fascinerande klosterområdet. På kvällen åker vi sedan vidare genom de södra delarna av Rilabergen och mot Pirinbergen och övernattar på hotell i Bansko (ca 100 km).

+1000 / - 1000, 6, 5 timmars vandring

 Dag 4. Bansko – Dobrinishte –  Dark lake Hut

Dagen inleds med en 40 minuters transfer till Goze Geltchevhyttan på 1400 meters höjd. Vi ”fuskar” lite genom att ta en stolslift till Bezboghyttan (2100 meter). Från denna vandrar vi sedan i ungefär fem timmar fram till ”Dark lake hut”.

+700 / - 200, 5 timmars vandring

Dag 5.  Svarta sjön – Todorka- Bansko

I dag vandrar vi längs med huvudkammen av Pirinbergen, en spektakulär vandring med storslagna vyer. På eftermiddagen kommer vi fram till Vihren hyttan och därefter följer en kortare transfer till Bansko.

+1000 / - 480, 5 timmars vandring

Day 6. Bansko – Mt Vihren (2914 m)- Bansko

Vi tar en kort transfer på morgonen och sätter sedan sikte mot Mt, Vichren, Pirinbergens högsta topp. Vi går sedan ned mot  Vihrenstugan, därefter följer en kortare transfer till Bansko. På kvällen går vi ut och äter på en traditionell bulgarisk restaurang och lyssnar på levande musik.

+1000 / - 1000, 6, 5 timmars vandring

Dag 7. Bansko – Sofia

Efter frukost blir det transfer till flygplatsen för hemfärd till Sverige, eller så reser ni vidare på egen hand

Högalpint och fint Terrängen är stundtals rätt utmanande I dessa berg finner man även Bulgariens mest kända kloster, Rilaklostret, som grundades av John av Rila på 900-talet Vi kommer att vandra i Pirins nationalpark som till stora delar kännetecknas av ett medelhavsklimat med vackra kalkstensberg Rejäla ledmarkeringar Hästar används fortfarande som klövjedjur Under årens lopp har Rilaklostret blivit plundrat, förstört och övergivet, och den äldsta bevarade delen, ett försvarstorn, härrör från mitten av 1300-talet På lägre höjd är det grönt och frodigt Badkläder bör medtas, det finns som sagt otaliga vattendrag att svalka sig i. Att vandra här är en mäktig upplevelse och terrängen är högalpin och bjuder på en stor rikedom i fråga om djur och växtliv

Avgångar:

Datum: 2019-07-20
Ort: Sthlm, Gbg, Kph
Pris: 12500 kr
Guide: Lokal guide
Platser kvar: Ja
Datum: 2019-08-18
Ort: Sthlm, Gbg, Kph
Pris: 12500 kr
Guide: Lokal guide
Platser kvar: Ja

Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. I övrigt: se resevillkoren

Resefakta

Reslängd: 7 dagar
Gruppstorlek: Gruppstorlek: max 10 personer
Gradering: 2

I resans pris ingår:

  • Flyg t/r Sofia
  • Alla lokala transporter
  • Lokal, engelsktalande guide
  • Övernattningar och mat under vandringen
  • 5 nätter på hotell (i dubbelrum), 1 natt på bergshytta
  • Avslutningsmiddag

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Bra att veta

På våra fasta avgångar som anges i resekalendern kommer transferbussen att lämna Sofia senast 17.00 dag 1 och återvända senast kl 13.00 dag 7. Är ni fyra personer eller fler kan ni dock åka på valfria datum under perioden juni – september, under förutsättning att resan bokas minst tre månader innan avfärd, transfern anpassas då efter er ankomsttid/avresetid. Är ni färre än sex deltagare kommer dock priset att vara högre. Hör av er till oss för prisuppgift.

För att få ut det bästa av resorna bör ni ha vana av friluftsliv och ha god kondition. Vandringen kommer att gå på höjder varierande mellan cirka 1000–2800 meter, dock mestadels mellan 1000–2500 meter. Tempot är relativt lugnt men vissa partier av vandringen är branta med smala stigar och tuff terräng. Har du anlag för höjdrädsla kan en del av de mer "luftiga" partierna upplevas obehagliga.  

Ett par bra vandringskängor och lämpliga vandringskläder är att rekommendera. Temperaturen varierar ganska kraftigt då den påverkas av höjden och väderförhållandena.

Ni kommer att bära moderata packningar och vandra cirka 5–8 timmar om dagen. Frukost och middag äter ni på hyttorna medan ni äter lunch i det fria. En mellanstor ryggsäck, cirka30- 40 liter, är att rekommendera. Den ska rymma kläder, sovpåse och småprylar såsom kikare, kamera etc. Om ni är fågel- och djurintresserade så kan det vara bra att ta med en kikare, då det finns mycket att titta på. En fältflora kan också vara nyttigt att bära med sig.

De flesta av nätterna bor ni på enklare hotell 2 *) En natt sover ni på en bergshytta. Standarden på hyttan är mycket enkel, wc är ett hål i marken och det finns inte rinnande vatten inomhus. Ni sover i sovsalar tillsammans med andra vandrare så förbered dig på snarkningar!

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Pathfinder Travels
Göteborgsvägen 3 SE-443 30 Sweden
Tel: 031-707 00 80 Fax: 031-15 34 46
Spiro Kommunikation