På väg mot Etnas rykande topp

På väg mot Etnas rykande topp

Vandring på Siciliens vulkaner

På denna resa färdas vi med båt ut till Eoliska öarna för spektakulära vulkanvandringar och avslutar med att vandra så högt det går på Europas högsta aktiva vulkan, Etna.

Sicilien är ett resmål som har ökat i popularitet under de senare åren och ett behagligt klimat kombinerat med vackra bergsområden gör ön utmärkt lämpad för vandring. Det är dock de spektakulära vulkanbergen som gör det riktigt unikt och det är det vi tagit fasta på med detta program. Vi hade en liknande resa för ett par år sedan och har nu bestämt oss för att återuppta den. Vi inleder resan med att åka ut till Eoliska öarna från hamnstaden Milazzo. Öarna bjuder på ett vandringsparadis och på två av dem finns aktiva vulkaner. lBand annat kan man vandra från havet ända upp till kratern på Stromboli och uppleva ett verkligt eldspektakel. Uppstigningen på Stromboli påbörjas på eftermiddagen för att nå kratern strax efter solnedgången och på så sätt få uppleva ”fyrverkeriet” i mörker. Nedstigningen sker i mörkret på stigar av mjuk lavasand. 

Etna erbjuder underbara vandringsupplevelser och hela vulkanområdet, över 1000 meters höjd, utgör en nationalpark på 19.200 hektar.

Eoliska-öarna utgör förmodligen den mest spektakulära ögruppen i Europa. Alla öarna består av vulkaner och erbjuder varierande vandringsupplevelser. Större delen av ögruppen är ett naturreservat och vi har förlagt vandringarna på fyra av de mest intressanta öarna, Vulcano, Stromboli, Lipari och Salina. Vi bor på ett fyrstjärnigt hotell i öarnas huvudort, Lipari. För cineasten finns också en del att hämta från öarna. Filmen Il Postino (1994) spelades in på Salinas och Rosselinis Stromboli (1950), självklart på Stromboli. 

Efter fyra dagar på Eoliska öarna tar vi oss tillbaka till fastlandet och vänder blickarna mot Etna. Etna är en mycket aktiv vulkan som, till skillnad från Stromboli, skapar stora lavaströmmar utmed dess sidor. Det är svårt att beskriva men det är enormt mäktigt att vandra runt på Etna, du kommer på ett mycket påtagligt sett i kontakt med moder jord.

Etna erbjuder underbara vandringsupplevelser och hela vulkanområdet, över 1000 meters höjd, utgör en nationalpark på 19.200 hektar. Här möts man av en vild och dramatisk natur. Vi gör en vandring längs med Etnas bergssidor en dag och sedan riktar vi blicken mot toppen. Den första etappen av uppstigningen sker med linbanan och därefter fortsätter vi till fots upp mot huvudkratern på 3.350 m. Det går dock inte att säga hur högt man kommer. Det beror helt enkelt på Etnas vulkaniska aktivitet.  Just nu (augusti 2017) är det möjligt att nå strax över 2900 meter....Därefter sker nedstigningen till fots ned till dalstationen på 1950 m.Alla vandringarna är medelsvåra förutom de på Stromboli och Etna, som delvis är att beteckna som krävande. På vandringar medföljer en engelsktalande auktoriserad guide som är väl bekant med områdena vi vandrar i och på Stromboli har vi speciella vulkaniska guider. Vår färdledare, Nicke Sundström har också varit på Eoliska öarna och Etna vid ett par tillfällen och är väl bekant med området. 

Logistikmässigt är denna resa mer komplex än många andra av våra vandringsresor i Europa. Vi har olika busstransporter, flera båttransporter, specialistguider m.m. Vi bor också bra på **** hotell, så det kanske man ska ha i åtanke när man ser till priset.  


Resan dag för dag

Dag 1. Sverige – Sicilien – Milazzo- Lipari

Efter ankomst i Catania väntar en ca 2 timmar busstransport till hamnstaden Milazzo. Vi äter lokal "streetfood" längs vägen och väl framme i Milazzo väntar vi in flygbåten som tar oss till Lipari. I Lipari bor vi på ett charmigt hotell ca 15 minuters gångväg från "centrum". Hotellet har en vacker vy över hamnen och bykärnan. Efter vi checkat in går vi in till byn och äter en god välkomstmiddag. 

Dag 2. Lipari

Efter frukosten ger vi oss ut på den första vandringen på västra delen av ön. Här bjuds riktigt fina vyer över flera av de Eoliska öarna och stigen går förbi de varma källorna vid San Calogero med en vattentemperatur på 60°C rik på sulfat. Källorna är rika på bikarbonat och natrium och särskilt lämpade att bota hudsjukdomar såsom dermatitis och psoriasis. Tidigare var det vanligt att folk tog sig hit för att bada i källorna. På kvällen äter vi middag på den äldsta restaurangen i Lipari.

Dag 3. Lipari – Salina – Lipari

Nu har vi en händelserik dag framför oss och vi inleder med att ta flygbåten över till ön Salinas för en lite mer utmanande vandring. Resan över tar ca 40 min och från hamnen vandrar vi uppför en panoramisk stig till Lipariöarnas högsta topp 962 m. Härifrån vi har en fantastisk utsikt över hela ögruppen. Efter att ha ätit lunch vid den gamla kratern full med kastanjeträd, återvänder vi ned till havet och hamnen, varifrån flygbåten avgår sent på eftermiddagen. Denna kväll har man möjlighet att äta på egen hand. Det finns många mysiga restauranger att välja på. 

Dag 4. Lipari – Stromboli 

Idag är den stora dagen, vi skall åka till Stromboli, som är Europas enda kontinuerligt aktiva vulkan och den bjuder på ett extraordinärt fyrverkeri. Efter frukost tar vi flygbåten till Stromboli och checkar in på ett av de få hotell som finns på ön. Vi kan sedan ägna några timmar åt att utforska ön, solbada på den svarta stränderna eller begrunda Roberto Rosselines och Ingrid Bergmans skandalartade romans som uppstod under inspelningen av filmen Stromboli (1950).  

Sent på eftermiddagen samlas vi sedan vid byns kyrka, San Vincenzo. Uppstigningen sker i grupper om max. 20 personer med en speciell vulkanologisk guide. Stigen upp till toppen på Stromboli är fantastisk men vandringen är ganska krävande. Vi kommer att vandra effektivt ca 6 timmar och går ca 900 höjdmeter. Bestigningen startar som sagt från kyrkan San Vincenzo och följer en gammal väg rakt över kyrkogården och vidare genom medelhavsvegetationen fram till den första sandtrappan. Här ändrar sig plötsligt landskapet, vegetationen försvinner och övergår i aska och sten. På denna plats sägs det att man kan ”höra vulkanens röst”. Stigen upp till toppen blir allt smalare allteftersom solnedgången närmar sig. Väl upp vid toppen börjar ”fyrverkeriet”, att se och höra detta är ett verkligt skådespel. 

Vi stannar uppe vid kratern en dryg halvtimme, varefter nedstigningen sker i mörker med hjälp av pannlampor. Vi går tillbaka till hotellet och äter en sen middag (kallskuret då köket egentligen har stängt) och vaggas till sömns av Medelhavets vågor och vulkanernas muller.

Dag 5. Stomboli – Vulcano – Etna

Efter frukost tar vi flygbåten och åker vidare mot Vulcano, den sista ön vi besöker i arkipelagen. Vi deponerar vi bagaget för dagen och påbörjar vår vandring upp till kratern med ångande svavelrök. Efter vandringen tar vi flygbåten till Milazzo. Överfarten till Milazzo tar 50 min, där vi tar plats i minibussen och åker mot vårt hotell vid Etnas fot. Vi bor på det första turisthotellet som byggdes vid Etnas fot, mycket patina och charm med andra ord. Middag på hotellet. 

Dag 6. Östra Etna, Valle del Bole

Efter frukost går färden direkt till östra Etna i området kring Valle del Bole, Här gör vi en vacker vandring och äter en god picknick lunch vid en rifugio . Vi går genom en pinjeskog som täcker gamla kratrar för att sedan komma upp till ca 1700 meters höjd där kratrarna från utbrottet 1974 är synliga. Vi fortsätter därefter över lavaströmmar från olika utbrott. Efter vandringen, som tar cirka sex timmar åker vi till hotellet för middag. För de som vill finns möjlighet att mot extra kostnad åka på vinprovning på en lokal liten vingård. 

Dag 7. Mot Etnas topp

Så väntar den största utmaningen på resan, att bestiga Europas högsta aktiva vulkan, Etna, som reser sig  3350 m.ö.h. Vid åttatiden beger vi oss till Etnalinbanans ”dalstation” som ligger på 1950 m. Här övertar en alpin guide ansvaret och vi åker upp med linbanan till 2450 m, varifrån vi går till fots upp till 3350 m. Vi går över många gamla torkade lavaströmmar och väl upp vid centralkratern belönas vi med en obeskrivbar vy över Etnas fyra kratrar och Siciliens hela ostkust. Vi fortsätter upp mot toppen på 3350 m men vi kommer sannolikt inte nå denna, just nu är det möjligt att nå ca 2900 meter. Det är det vulkaniska aktiviteten som bestämmer höjden.  Sedan vandrar vi hela vägen tillbaka ned till dalstationen. Här och där rutschar vi på ”månlandskapet” bestående av av lava och aska. Sedan åker vi tillbaka till vårt hotell och firar veckan med en god avslutningsmiddag. 

 Dag 8. Etna – Catania – Sverige

Efter en frukost och kanske ett dopp i poolen åker till flygplatsen i Catania för hemfärd. 

Liparis charmiga gränder Vi inleder resan med att åka ut till Eoliska öarna från hamnstaden Milazzo Vi bor bra och äter gott På Stromboli kommer elementen när, luft, jord, eld och vatten, på en och samma gång På vandringarna medföljer en engelsktalande auktoriserad guide som är väl bekant med områdena vi vandrar i Större delen av ögruppen är naturreservat Etna pustar ut Vy från hotellet i Lipari Vi tar oss runt mellan öarna med båt På väg mot Vulcanos aktiva krater Att vandra på en aktiv vulkan är spännande, när smäller det? En färgsprakande växtlighet bryter igenom lavalandskapet

Avgångar:

Det finns inga avgångar för tillfället.

Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. I övrigt: se resevillkoren

Resefakta

Reslängd: 8 dagar
Gruppstorlek: Max 12 personer
Gradering: 2

I resans pris ingår:

  • Flyg t/r Sicilien
  • Alla lokala transporter (inkl. båttransporter & linbana på Etna)
  • 7 nätter i dubbelrum med frukost på hotell. (6 nätter ****, en natt ***)
  • 6 middagar (ej dryck)
  • picknicklunch (dag 2, 3, 6 & 7)
  • Lunch (enklare lunchställen med typisk siciliansk "streetfood") dag 1, 4, 5
  • Lokal engelsktalande vandringsguide 
  • Svensk färdledare
  • Specialistguide på Stromboli och Etna

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Bra att veta

För att ha glädje av resan bör man ha medelgod kondition och vandringsvana. Dagarna på Stromboli och Etna är långa och tämligen krävande medan övriga vandringar är lätta till medelsvåra.

Under alla vandringar medföljer en engelsktalande auktoriserad guide. För att besöka kratrarna på Etna och Stromboli medföljer även en speciellt utbildad och auktoriserad vulkanologisk guide. 

Inkvartering sker på hotell/. Hotellen håller god klass och det är halvpension med frukost och trerätters middagar utom en kväll.  (En kväll på Lipari har man möjlighet att äta på egen hand9.  Under vandringarna består lunchen av medhavd matsäck som deltagarna får med sig på morgonen.  

Klimatet på Sicilien under höst och vår är mycket behagligt.  Man bör dock vara rustad för regn och man ska ha bra vandringskläder och vandringskängor med sig. På 3000 meter  (Etna) kan det bli ganska kallt så det gäller att även tänka på det när man packar.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Pathfinder Travels
Göteborgsvägen 3 SE-443 30 Sweden
Tel: 031-707 00 80 Fax: 031-15 34 46
Spiro Kommunikation