Vandring Tour du Monte Rosa

Vandring Tour du Monte Rosa

Vandring Tour du Monte Rosa

Denna vandrarens drömtur går genom Schweiz och Italiens hänförande alplandskap. Du vandrar genom tysta dalar, över höga pass och in i pittoreska bergsbyar.

Tour du Monte Rosa utgör en klassisk vandring på lika klassisk mark. Att vandra i detta landskap med sin kuperade terräng bjuder både utmaning i form av branta upp- och nedstigningar och belöning i form av hisnande vyer. Monte Rosa-massivet hyser inte mindre än sju toppar över 4000 meter, varav en av dem, Dufourspitze (4 634 m) är Schweiz högsta. Därtill är Monte Rosa det näst högsta massivet i Alperna efter Mont Blanc-massivet.

Vår vandring har sin början i Saas Grund i Schweiz och går sedan längs historiska stigar, höga pass, nära imponerande bergsväggar, över glaciärer och in i Italien för att slutligen nå målet i Zermatt, Schweiz. 

Under vandringen sover vi både på hotell och i hyttor där vi också äter frukost och middag. 

Detta är vår tredje, och kanske också tuffaste, klassiska vandring i Alperna. Liksom de andra två leds även denna av vår erfarne vandringsguide och gode vän Johan Sundberg. Läs gärna även om Tour du Mont Blanc och Tour du Matterhorn!


Resan dag för dag

Dag 1. Sverige – Geneve – Saas Grund

 Transfer från flygplatsen till Saas Grund där vi checkar in på vårat hotell. Middag och breifing.

Dag 2. Saas Grund – Macugnaga 

Morgonen börjar med en kortare busstransfer till dammen vid Mattmark där dagens vandring börjar. Leden går längs den historiska stigen upp till Col de Monte Moro (2868 m), utmed den östra sidan av Monte Rosa. Nedstigningen mot Macugnaga går under Monte Rosas imponerande sydsida. Övernattning på hotell.

Dagens vandring tar cirka 6 timmar. Höjd: +700m/  -1150m 

Dag 3. Macugnaga – Alagna 

Dagen börjar med en realtivt flack vandring från Macugnaga in i Valle Quaraxxa dalen. Vi följer dalgången in mot Monte Turlo. Längs med stigen ligger bl. a en gammal nerlagd silvergruva och en mängd med fäbodar. Längst in i dalgången, vid La Piana, så börjar det bära av uppför mot dagens bergspass, Colle dei Turlo, 2738 m. Efter att ha njutit av dagens lunch i passet, så beger vi oss nedfför, in i Alagnadalen. Längs med nedstigningen så passerar vi Alpe Grafenboden, en aktiv fäbod som ligger på ca 2200 m. En lång dag har sitt slut vid den otroligt mysiga hyttan, Rifugio Pastore, som välkomnar oss med en bar och välförtjänta bakverk.

Dagens vandring tar cirka 10 timmar. Höjd: +1500m/ -1100m 

Dag 4. Alagna – Gressonney 

Morgonen inleds med en kortare busstransfer in till Alagna. Efter det så tar vi liften upp till Pianalunga 2046 m. Från Pianolunga vandrar vi vidare upp mot dagen bergspass, Col d´Olen, som ligger på en höjd av 2881 m. Uppe i passet, vid en gammal övergiven hytta,  äter vi dagens lunchpack med specialiteter från Alagna dalen med en magisk utsikt över Punta Gnifetti och Lyskamm i Monte Rosa massivet. Efter maten bär det iväg nerför, på andra sidan berget. Vi går i skuggan av berget Rothhore, i riktning mot sjön Gabietsee. Strax innan sjön ligger hyttan, som idag heter Rifugio Gabiet.

Dagens vandring tar cirka 6 timmar. Höjd: + 835 m/ -563m.

Dag 5. Gressonney – Saint Jacques 

Vi tar en lift ner till Stafal, 1818 möh, på morgonen och härifrån startar vi dagens etapp. Vi vandrar först upp till St Anna, 2180 m, där vi tar ett gott litet kaffestopp och njuter av en utsikt som tar andan ur en. Vi kämpar vidare upp till Colle Rothorn, 2689 m, där vi går över passet och in i Champoluc-dalen. Sedan bär det nedför till Lago Ciarcerio sjön och vidare mot Rifugio Ferraro, 2066 möh. Detta är en av veckans vackraste etapper, enligt både Johan och de gäster som varit med.

Dagens vandring tar cirka 7 timmar. +871 m/ -623m.

Dag 6. Saint Jacques – Theodulpass 

Efter en god frukost i Ferraro hyttan så beger vi oss in i dalgången Valle Courthoud. Vandringen går utmed olika platåer med successiva stigningar däremellan. Hela dagen har vi utsikt mot Glacier d´Aventine och Kleine Matterhorn. Väl uppe i passet, Col Nord des Cimes Bianches, så öppnar sig en av de mäktigaste vyerna i Europa, upp sig. I norr, så nära att man nästan kan ta på det, ligger Matterhorn ”Toblerone berget” och i öster har vi hela Monte Rosa massivet med sina fantastiska toppar. Själva passet för tankarna till ett månlandskap, men utsikten är magnifik. Sällan har väl en lunch ätits med en sådan vy. När vi ätit går vi ner till Lago Cimes Bianchis, där vi tar liften upp till Testa Grigia, 3479 möh. Vid toppkabin så har vi hela Plateau Rosa glaciären nedanför oss. Från kabinen så är det en kort vandring ner till hyttan, Rifugio Teodulo. Hyttan ligger på 3300 möh, och det är en upplevelse att få tillbringa en natt här.

Dagens vandring tar cirka 7,5 timmar. Höjd: +930m/ -300 

Dag 7. Theodulpass – Zermatt – Chamonix

Sista dagens vandring går från Theodulpass ner till Zermatt. Hela dagen är en nerstigning från den högalpina terräng vi befinner oss i till mer låglänta grässlänter och fäbodar. Under hela dagen så har vi en imponerande vy över några av Europas mest kända 4000 meters toppar. Som avslutning så kommer vi fram till en av alpernas mest legendariska alporter, Zermatt. Här väntar vår transfer tillbaka till Chamonix, där vi checkar in på vårt hotell. Efter en dusch så väntar en god middag på byn.

5,5 timmars vandring / Höjd: -1700m

Dag 8. Chamonix – Geneve – Sverige

Efter utcheckning från hotellet återvänder vi hem till Sverige.

 

 

Högalpina hällar Vandringen bjuder på många höjdmeter Guiden Johan Sundberg gillar läget Gränslöst gränsland Edelweiss Bra läge att inhandla picknick osten Vi vandrar genom ett levande kulturlanskap Vyer som frigör anden i dig Alpängar gröna Vattnet i bäckarna är i regel drickbart

Avgångar:

Datum: 2019-08-02
Ort: Sthlm, Gbg, Kph
Pris: 16900 kr
Guide: Johan Sundberg
Platser kvar: Ja

Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. I övrigt: se resevillkoren

Resefakta

Reslängd: 8 dagar
Gradering: 3

I resans pris ingår:

  • Flygresa t/r Geneve
  • Transfer Geneve - Saas Grund
  • Frukost & lunch dag 2- 7. 2 hyttlunch, övriga picknick. 
  • Middag dag 2-6
  • Boende i bergshyttor (del i sovsal) 4 nätter.
  • Boende hotell 3 nätter
  • Svensk legitimerad vandringsguide
  • Lokala transporter inkl lift
  • Transfer Geneve - ChamonixFrågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Bra att veta

Vi bor dels på hotell, dels i i så kallade refuger (hyttor) där vi även blir serverade frukost och middag. Vi äter vi medhavd picknick lunch fyra dagar och två dagar lagad lunch på hytta. Hyttorna är enkla men välkomnande.

Du måste själv stå för matkostnad under ankomst- och avresedag (frukost ingår dock). Vatten kan fyllas på vid hyttorna.

Vandringarna är väderkänsliga och vid tillfällen av vädermässiga utmaningar (regn/åska eller liknande) kan vi som ett resultat av detta få ändra rutt eller avbryta och göra alternativa vandringar.

Denna vandring är fysiskt krävande då vi lägger bakom oss många höjdmeter och kilometer. Därför måste vi packa lätt och begränsa vår utrustning och packning. Sovsäck och liggunderlag behövs inte på denna tur, dock skall en sovpåse/reselakan tas med för att använda i hyttorna. Varje deltagare bär själv med sig allt som kan komma att behövas under veckan vilket innebär att en lite större ryggsäck är nödvändig för att all utrustning skall få plats. En 40-45 liters säck är att rekommendera.

Under informationsmötet på ankomstdagen kommer guiden att gå igenom allas packning för att säkerställa att alla har med sig nödvändig utrustning.

Inför resan får ni mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se 

Pathfinder Travels
Göteborgsvägen 3 SE-443 30 Sweden
Tel: 031-707 00 80 Fax: 031-15 34 46
Spiro Kommunikation