Våra guider

Entusiasm, professionalitet och personligt engagemang är några av grundstenarna när vi väljer våra guider.

Vi samarbetar i dagsläget med ett tiotal olika svenska eller svensktalande guider. På våra mer avancerade alpina program är det UIAGM-certifierade bergsguider som leder resorna medan vandrings-, skid-, familje- och specialresorna leds av professionella vandrings- och skidguider.

Gemensamt för alla våra guider är att de besitter djupa kunskaper om sina resmål och att de själva varit delaktiga i skapandet av resan. Efter resornas slut brukar vi ta emot idel lovord om deras engagemang, kunskap och omtanke. Vi är därför stolta över att få arbeta med dem.

Bergsguider

anders.jpgAnders Bergwall

Anders är internationellt auktoriserad bergsguide (SBO, UIAGM, IFMGA), klätterinstruktör (SKF) och skidlärare (ISIA). Han är känd för sitt säkerhetstänkande, sin entusiasm och sin positivitet. Utöver guidning arbetar Anders mycket med utbildning och utveckling av organisationer inom bergsäkerhet. Han driver även företaget Arctic Guides och är bosatt i Abisko. Anders har flera expeditioner i Himalaya bakom sig och har arbetat som säkerhetsansvarig på olika forskningsexpeditioner. Under senare år har han gjort omfattande rekognoseringsarbeten på Grönland. Han har även tillbringat några månader i de Iranska bergen och guidar Pathfinders mer alpina turer till Iran men kan även dyka upp på våra skidresor till Marocko.

Stefan Palm 

Stefan är ständigt på jakt efter nya platser för att hitta bra snö, utmanande klättring och vackra berg; en passion han lever för. Stefan är internationellt auktoriserad bergsguide (UIAGM) och har ett flertal andra instruktörs- och guideutbildningar i ryggen. Han har även deltagit i en rad expeditioner och multisporttävlingar på elitnivå, bland annat Eco Challenge, Team Human Link Argentina 1999. Under de senaste sju åren har han lett skidexpeditioner till länder som Japan, Iran, Chile, Marocko, Nya Zeeland, Grönland och Korsika. Stefan kan mycket om Japan och återvänder gärna till landet, därför är han vår guide på våra skidresor hit (Hokkaido och Honshu).

Jörgen Karström 

Jörgen har levt och verkat i bergen i hela sitt vuxna liv. Om vintrarna är vanligtvis La Grave hans fasta punkt men han söker gärna äventyr även utanför Europa. Jörgen har bland annat arbetat med att utbilda pistörer i Kashmir och gjort en del turer i Iran, i Kaukasus och i Himalaya. Han är internationellt auktoriserad bergsguide (UIAGM) och en väldigt stark skidåkare. Förutom svenska, franska och engelska talar Jörgen även ryska och är vår självklare bergsguide i Östeuropa och Centralasien, bland annat på våra skidresor i Bulgarien men han guidar även på våra vandringsresor i Atlasbergen, Marocko ibland.

 

Vandrings- och skidguider

Kristin Andersson 

Kristin är en varm ledare i kallt väder och cool när det hettar till, något de flesta nog håller med om. Hon har mer än tio års erfarenhet av att producera och leda företags- och privatresor genom sin egen verksamhet. Kristin är mycket stark i bergen, både på skidor och till fots och är en positiv kraft som tar sig fram i alla tänkbara miljöer. Under sommarhalvåret håller Kristin för det mesta till i Stryn och under vintern i Alperna med Aosta-dalen som bas. Kristin guidar ofta på Pathfinders vandringsresor i Marocko och ibland som hjälpguide på skidresor i Höga Atlas.

Bo Björnsäter 

Bo har ett förflutet som doktorand i marinbotanik och har sedan mitten av 1980-talet arbetat som naturguide och lett naturresor till Europa, Asien, Nord- och Sydamerika. Bo har specialiserat sig på växt- och djurliv, men är även en kunnig kulturguide. Han har under tre års tid arbetat i Alaska, en favoritplats han gärna återvänder till. Bo är vår självklare färdledare på våra naturvandringar i Alaskas nationalparker.

Joakim Strickner 

Joakim är uppvuxen i den Österrikiska delen av Tyrolen men har även finlandssvenska rötter. Han har läst biologi samt ett par andra ämnen på universitet i Sverige och pratar flytande svenska med en härlig klang. Utöver sin biologiutbildning är Joakim legitimerad vandringsguide och utbildad naturpedagog. Han har förutom sitt stora människo- och naturintresse även en passion för meditation och besöker därför gärna Indien titt som tätt. Att vandra med Joakim är inspirerande och lärorikt på många plan. Joakim är vår färdledare på vandringsresorna till Obernberg i Österrike och, ibland även, Indiska Himalaya.

Nicke Sundström 

Nicke startade Pathfinder Travels tillsammans med Pelle Aronsson 1999. Han har en bakgrund som historiker men arbetar nu med Pathfinder på heltidsbasis och ansvar för reseverksamheten. Nicke har under åren åkt mycket skidor och gjort toppturer i Skandinavinen, Alperna, Nya Zeeland, Kaukasus, Marocko, Balkan, Iran och Argentina. Under senare år har Nicke tillbringat mycket tid i Marocko, en av hans mer udda meriter är att han ritat en stadskarta över Marrakech. Nicke guidar gärna våra vandringsresor i Marocko när tid ges. 

Adrian Nordenborg 

Adrian är en entusiastisk allkonstnär med hela världen som arbetsfält. Han arbetar som professionell reseguide men har även gjort åtskilliga långresor på egen hand. I dagsläget har han rest i fler än 80 olika länder och antalet växer ständigt. Adrian jobbar även som reseproducent för Pathfinder Travels, arrangerar Banff Mountain Film Festival samt resemässan Friluftsresedagarna och som allmän inspiratör. Ingenting är omöjligt för Adrian och han är en positiv urkraft som inte lämnar någon oberörd. Du kan träffa på honom på flera av våra destinationer. Han har tidigare guidat vandringsresor i Jordanien, Iran, Indien, samt våra familjeresor i Turkiet, på Island och ibland dyker han även upp i Marocko

Mattias Jansson 

Mattias kommer ursprungligen från Göteborg men är efter flera år i Åre nu bosatt i Trondheim. Han har läst ett antal fritids- och fjälledarutbildningar, samt ledarskap och psykologi på högskolenivå och har även en Bachelor i Tourism Management. Mattias arbetade tidigare i många år som fjäll- och kursledare i telemark och randonneskidåkning på Sylarnas fjällstation. Han reser gärna på längre resor, är en hängiven skidåkare och en trygg, metodisk färdledare som inte lämnar något åt slumpen. Mattias är sedan år 2002 Pathfinders skidguide i Dizin i Iran och kan området utan och innan. Han guidar även våra vandringsresor i Marocko.   

johan sundbergJohan Sundberg 

Johan "Sunkan" Sundberg har levt och verkat i Chamonix i dryga två decennier, under de senaste 16 åren som professionell trekkingguide. Trots nu hemflyttad till Stockholm tillbringas sommarhalvåret fortfarande i Mont Blanc-massivet och kring andra alpina storheter. Johan är såväl licensierad vandringsguide, Internatiional Mountainleader som canyoningguide (FFS) och har sitt arbete som största hobby. Med sin positiva kraft och stora erfarenhet är han ett stabilt bergssällskap i alla lägen. Johan guidar våra alpvandringar Tour du Matterhorn och Tour du Mont Blanc,  Tour du Monte Rosa samt våra vandringsresor i Marocko.

Angel Fernandez

Angel har sina rötter i Spanien men bor sedan länge i Stockholm. Han är en sann friluftsentusiast och har lång erfarenhet av friluftsliv i alla dess former. Vandring, kajakpaddling, canyoning, cykeltouring, skidåkning och långfärdskridskoåkning är bara några exempel på aktiviteter som Angel brinner för. Med ett genuint intresse för Spanien, dess geografi och rika kultur, utforskar han gärna landet till fots eller på cykeln i lagom avstressande takt. Förutom att i flera år lett cykelresor och långfärdsskridskoturer är Angel dessutom utbildad kajakledare. Skulle du behöva fråga om råd om rollar eller hur man tillverkar en Grönlandskajak så har du kommit till rätt person! Angel guidar på Pathfinders vandringsresor till Maestrazgo i Spanien.

Viktor Winterglöd 

Viktor har alltid en tanke eller ett löpsteg till övers för Frankrike, ett land han närmat sig via språkstudier, snöbranter och drömstigar. På sajten Bonjour Trail skriver han av sig den värsta abstinensen, i väntan på nästa löparäventyr. Viktor leder våra trailrunningresor till Jbel Saghro i Marocko och vandringsresor till Korsika.

Mikael Karlmark 

Mikael är ursprungligen filmfotograf utbildad i London men har genom olika universitet även förtjänat titlarna statsvetare och ekonom. Han har även forskat i Guatemala, studerat i Wien och Berlin, arbetat i Slovenien, Vietnam, Island och Sydafrika och det går att hitta flera av hans skrifter och rapporter på Internet. Mikael har alltid varit en flitig resenär och även bott längre perioder utanför Sverige, bland annat i Rumänien. Mikael arbetar i dag mycket med resor i Asien, Latinamerika och Europa. Han guidar bland annat vår vandringsresa i Transsylvanien, Rumänien.

 

Birgitta Bengtson3Birgitta Bengtson

1989 tog Birgitta tåget från Köpenhamn till Marrakech och mötte för första gången denna mytomspunna stad full av färger, dofter, ljud och lockelser och, inte minst, Höga Atlasbergen. Några år senare fick hon ett stipendium på tre månader för att måla (konstnärinna som hon är) och studera lerhusbygge. Sedan sitt första besök har hon återvänt till Marocko ett 15-tal vintrar för att guida svenskar och dela med sig av sina positiva upplevelser av en så annorlunda kultur. Birgitta älskar att resa och har tillbringat de senaste vintrarna i södra Indien. Hon guidar på vår vandringsresa i Höga Atlas, Marocko.

oskarOskar Kihlborg

Oskar Kihlborg har under 25 års tid arbetat som äventyrare, föreläsare och fotograf. Oskar blev tillsammans med Mikael Reuterswärd de första svenskarna att nå toppen av världens högsta berg Mount Everest, 1990. Fler Himalayaexpeditioner följde och 1994 ledde han en expedition till Lhotse, 8,516m, världens fjärde högsta berg. Oskar blev förste Skandinav att nå toppen. Oskar leder resan till Kilimanjaro

 

PontusPontus Aratoun

Pontus Aratoun är en orkidé- och regnskogsnörd från Göteborg som trivs bäst i bergsregnskogar och på tropiska öar där ingen satt sin fot. Det som lockar mest är att leta efter nya orkidéarter och han har hittat minst sex nya, i bland annat Costa Rica och Colombia. Förutom orkidéintresset har han jobbat tjugo år i reklambranchen, målat flera skivomslag, arbetat som eucalyptusfrösamlare i Australiens ödemarker. Pontus driver också två populära bloggar: en orkidé- och en klätterblogg och guidar på vår expeditionsresa till Costa Rica.

 

Rasmus webbRasmus Ribbegårdh

Rasmus är en världsmedborgare med tidigare hemadresser i fem länder och kunskaper i sju språk, däribland koreanska. Han har ett passionerat intresse för östasiatiska kulturer. Varje år besöker Rasmus Korea för att vistas i kloster och vandra i de heliga berg som omger dem. Genom sina djupa kunskaper och insikter om landet är han vår självklara huvudguide på resan till Sydkorea. Till vardags arbetar Rasmus som psykolog.

NinaNina Harjula

Nina är född på västkusten i Finland och blev scoutledare redan som tonåring och uppväxt med olika typer av friluftsaktiviteter. Sedan 2007 är Nina bosatt på Mallorca där hon utbildat  sig till professionell bergs- och vandringsguide, outdoor guide (vandring, moutainbike cykling och ridning) samt stavgångsinstruktör. Hon talar fem språk flytande och har också erfarenhet av kajakpaddling, snorkling, skidåkning (alpint och ländskidåkning), snowboard och andra äventyrssporter. Hon är vår lokale samarbetspartner och självskrivna guide på resorna till Mallorca.

 

NatiNati Kricak

Nati är en passionerad klättrare och bergsbestigare. När hon inte har klippor och berg i sin närhet så paddlar hon gärna kajak eller SUP, cyklar mtb, vandrar eller faller meditativt in i yogans värld. Nati har jobbat med resor och grupper i många år och har svårt att se sig själv göra något annat. Hon har många resor i bagaget och senast var hon expeditionsledare i Kirgizistan och Alaska, två väldigt skilda länder men de har höga berg gemensamt. Trots mycket resande så är Nepal ett utav hennes absoluta favoritländer, inte minst för att få vistas bland ”världens allra högsta tak” i kombination med att det är yogans och meditationens hemland. Nati är färdledare på vår resa till Mera Peak.

 

Matthias 1Matthias Danninger

Matthias är uppvuxen i Österrike och har studerat natur- och kulturgeografi i Innsbruck och Uppsala. Han är även certifierad vandringsguide (International mountainleader). Genom sina studier har han lärt sig mycket om geologi, flora, fauna, kultur och han är en trygg och säkerhetsmedveten guide. Tack vare sina studieår i Uppsala pratar Matthias utmärkt svenska. Sedan 2013 leder han arbetet av ett naturvårdsområde i Tyrolen och däremellan guidar han på vår vandringsresa i Obernberg, Tyrolen. 

Pathfinder Travels
Göteborgsvägen 3 SE-443 30 Sweden
Tel: 031-707 00 80 Fax: 031-15 34 46
Spiro Kommunikation