Daniel Breece och Lars Rosencrantz kör hårt på 2018 års bana

Daniel Breece och Lars Rosencrantz kör hårt på 2018 års bana

Wines2Whales: En episk upplevelse i Sydafrika med Jennie Stenerhag & Lars Rosencrantz

I oktober 2019 har du chans att kombinera guidad mountainbikecykling i hjärtat av Sydafrikas MTB-centrum Stellenbosch, med det fantastiska 3-dagars etapploppet Wines2Whales Pinotage (W2W).

Under tio magiska dagar får du på olika sätt uppleva det bästa Western Cape har att erbjuda i form av mountainbikecykling oavsett vilken nivå du befinner dig på. Våra erfarna och lokala guider kombinerar stigar och rutter som passar både dig som trivs bäst på grusvägar och större stigar och dig som uppskattar när farten ökar och stigarna ställer större krav på teknisk skicklighet. Efter de fyra dagarna i Stellenbosch följer upplevelsen av att köra ett av väldens bäst arrangerade tredagars etapplopp, W2W Pinotage.

 Wines2Whales (W2W)

Etapplopp på MTB i Sydafrika är lika etablerat som motionsevent som Vasaloppet, Öppet spår, Cykelvasan och Vätternrundan här hemma i Skandinavien. Etapploppet Wines2Whales(W2W) är ett perfekt insteg för dig som vill utveckla dig på mountainbike och uppleva tjusningen med att genomföra ett flerdagarslopp. Arrangemanget består egentligen av tre lopp om vardera 3 dagar. Med oss åker du det loppet som heter Pinotage och det är tydligt inriktat mot motionärer. W2W är erkänt som ett av de mest välarrangerade och inkluderande etapploppen i världen, där du bland annat cyklar genom olika vingårdar i Western Cape. Starten sker på höglandet vid Lourensford Wine Estate och tar dig via två nätter i ”Race village” i Oak Valley ned till kusten med målgång i sällskap av valarna i Hermanus.

W2W Pinotage körs i tvåmannalag och består av tre etapper på cirka 60-80 km per dag. Alltså behöver du teama ihop dig med en ”Riderbuddy”. I startavgiften för loppet ingår individuellt boende i tält på madrass och tre måltider de första två dagarna och frukost/lunch den sista dagen. Du läser mer om W2W Pinotage och anmäler dig och din Riderbuddy på W2W’s hemsida https://wines2whales.co.za/. Observera att det finns uppgradering för bekvämare boende. Kom ihåg att genom vår resa har du och din lagkamrat garanterad startplats oavsett vad som anges på deras hemsida.

Upplevelsen med Pathfinder

Vår resa är mountainbikeupplevelse av stora mått där du inleder vistelsen med fyra dagars förberedande cykling i unika mountainbikeområden bestående av både grusväg, jeeptracks och enastående, slingrande och många gånger handbyggda singletracks. Under hängiven ledning av lokala guider och vår egen färdledare Lars Rosencrantz kommer du att få bekanta dig med terrängen, naturen och njuta av episkt bra stigcykling i kombination med god mat och goda viner. Tack vare vår guiders stora erfarenhet kommer du också få högkvalitativa tips på träningsupplägg, hur man förbereder sig inför långlopp och vad du skall tänka på när det gäller material. Vi bor bra på ett lokalt Guest House, äter och dricker gott och våra guider gör allt för att du ska få ut maximalt av ditt äventyr med oss. 

Söker du en underbar upplevelse borta från vårt svenska höstrusk, vill utvecklas på mountainbike i bästa tänkbara miljö och samtidigt uppleva vad ett etapplopp innebär är vårt paket en perfekt resa för dig. Vår färdledare och våra lokala samarbetspartners kommer se till att du trivs, har roligt och lär dig massor om både området vi cyklar i, om stigcykling och om glädjen i att träna och tävla i uthållighetsidrotter. Universitetsstaden Stellebosch erbjuder oändliga möjligheter till alternativ träning och uppskattar du att simma kommer du trivas i den uppvärmda olympiska 50m-poolen. Du kommer uppleva miljöer och människor i Western Cape på ett unikt och nära sätt. Att du dessutom får en kickstart på vinterträningen i ett av Sydafrikas mest uppskattade etapplopp på Mountainbike är bara en bonus.

">


Resan dag för dag

Dag 1-2. Sverige – Kapstaden – Stellenbosch

Vi flyger från Skandinavien på kvällen och landar i Kapstaden på förmiddagen och därefter väntar en kort transport av oss själva och bagaget till vårt Guest house i Stellenbosch där Jennie Stenerhag hälsar oss välkomna. De av oss som har cyklar med oss monterar dem och de som hyr cykel ser till att den är inställd på bästa sätt. Efter lunch tar vi en eftermiddagsrunda för att se att allt fungerar, väcker kroppen, vänjer oss vid klimatet och underlaget. Cyklingen sker i området Coetzenburg – ett område med ett välutvecklat stignätverk och den klassiska nerfarten G-Spot.

Dag 3. Jonkershoek naturreservat

Efter en god frukost är det uppsittning på cyklarna klockan åtta med sikte på stigarna i Jonkershoek. Vi cyklar ca 8 km på asfalt innan vi når naturreservatet och här finns massor med fantastiska stigar vilka de flesta faktiskt är handbyggda just för mountainbiking. I Sydafrika finns emellertid inga liftar så vi får själva jobba oss uppför för att förtjäna de fantastiska nedförskörningarna på smala, slingriga singeltracks på bergssidor och i skogarna. Räkna med en lång dag i sadeln och när vi känner oss klara äter vi en sen lunch på vägen tillbaka på stans bästa cykelcafé. På våra cykelpass är det alltid bra att ha med någon bar och extra energitillskott.

r oss klara äter vi en sen lunch på vägen tillbaka på stans bästa cykelcafé. På våra cykelpass är det alltid bra att ha med någon bar och extra energitillskott.

 Dag 4. Hellshoegte – Boschendal  – Stellenbosch

Vi möts igen klockan åtta efter frukost och cyklar över Hellshoegte, en ca fyra km lång klättring på asfalt och ner på andra sidan till Boschendal, en av de äldsta vingårdarna i området och där mountainbikingens Tour de France, Cape Epic, gått förbi många gånger. Den transporten tar ca 45 minuter och det brukar vara läge för en kopp riktigt gott kaffe innan vi startar dagens utmaningar på cykeln. I området finns olika leder med olika svårighetsgrad och vi delar upp oss i olika grupper efter förmåga och ambition. Vi äter lunch i Boschendal innan eftermiddagspasset tar vid. Viktigt att komma ihåg att vi skall orka klättra över Hellshoegte även på tillbakavägen så – be prepared!

Dag 5. Vilodag och nummerlappshämtning

Dag 5 är vilodag (lay day) och innehåller nödvändiga förberedelser inför W2W. På förmiddagen kan man passa på att se Stellenbosch vilken är Sydafrikas andra äldsta stad eller följa med oss på vinprovning. Vår chaufför tar oss till Somerset West och Laurensford Wine Estate på eftermiddagen där vi hämtar nummerlappar och införskaffande av det som eventuellt saknas inför tävlingen.

Dag 6.  Etapp 1, på W2W från Somerset West till Oak Valley

Inför första etappen blir vi upphämtade på boendet i Stellenbosch och transporterade till starten i minibuss och med cykelkärra. Cykelväskor och den packningen man inte vill ha med kan lämnas på boendet.

Dag 7. Etapp 2, från Oak Valley till Oak Valley.

Se mer information på tävlingens hemsida http://wines2whales.co.za/

Dag 8. Etappen 3, från Oak Valley till Onrus

Vår chaufför väntar på oss vid målgången med minibussen och vi åker tillbaka till Stellenbosch för en god middag och sista natten på Guest Houset.

Dag 9-10.  Kapstaden – Sverige

Efter sovmorgon och frukost har vi transfer till flygplatsen för hemfärd eller eventuell resa vidare på egen hand. 

Push med havsutsikt. Photo Credit: Tobias Ginsberg Teamet 2018 Banan har inslag av riktigt fin singletrack. Photo Credit: David Tarpey Full rulle framåt. Photo Credit: David Tarpey Stora uppleveser på afrikanska stigar W2W Ride körs i tvåmannalag Hitta en rider buddy & häng med Ett av världens bäst arrangerade cykellopp Vinst är aldrig fel Vår resa är mountainbikeupplevelse av stora mått

Avgångar:

Datum: 2019-10-23
Ort: Sthlm, Gbg, Kph, Oslo
Pris: 24400 kr
Guide: Lars Rosencrantz, Jennie Stenerhag
Platser kvar: Ja

Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. I övrigt: se resevillkoren

Resefakta

Reslängd: 10 dagar
Gruppstorlek: Min 8, max 12
Gradering: 3

I resans pris ingår:

 • Flyg t/r Sverige – Kapstaden
 • Boende i dubbelrum 5 nätter på ett högklassigt guest house 
 • Samtliga frukostar på Guest houset
 • Gemensam avslutningsmiddag
 • Transporter som omnämns i programmet
 • Inträde till cykelområdena
 • Support i samband med registrering till W2W i Laurensford
 • Svensk färdledare/coach, Lars Rosencrantz

I resans pris ingår inte:

 • Cykelfrakt på flyget
 • Luncher + middagar (utom middag sista dagen)
 • Startavgift W2W (14500  ZAR per lag) http://wines2whales.co.za/ (I startavgiften ingår standard tältboende samt all mat)
 • Dricks
 • Eventuell transporter som inte nämns i programmet. 
 • Entréer och dylikt i samband med evenmang som erbjuds under resa. 

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Bra att veta

Den här resan med tillhörande lopp är en perfekt introduktion för dig som vill prova på etapplopp och få en härlig reseupplevelse med på köpet. För att få ut mesta möjliga av resan bör du vara ”flitig motionär” och cykla mtb regelbundet och ha god kondition, styrka och vilja. Du har kört något eller några långlopp på hemmaplan och är van vid att hantera fysisk ansträngning på cykeln. Distanserna är mellan 60-80 km per dag och banan går växelvis på naturliga- och handbyggda stigar, grusvägar och asfalt. Banorna är bitvis tekniska och är du van att cykla i skog och mark här hemma, så kommer du att kunna hantera terrängen på W2W fint. W2W är ett långlopp, ett så kallat MTB Marathon så uthållighet är viktigare än briljanta tekniska färdigheter på cykeln.

Utrustning

Du kan antingen ta med egen cykel eller hyra Specialized Camber/ Epic/ Stumpjumper eller liknande på plats. Räkna med att cykelhyra ligger på 650 ZAR (420 SEK) om dagen. Tar du med egen cykel, tänk på att den måste packas i en riktigt bra väska som ger skydd under hanteringen på flygplatserna. Ofta är en välpackad cykelkartong ett bra alternativ till de specialanpassade cykelväskorna.

Det går även att köpa till en tech- och meksupport över tävlingen för R1000/deltagare. Kan vara bra att ha.

Om guiderna/coacherna

Jennie Stenerhag: är femfaldig svensk mästarinna i MTB långlopp och har vunnit Cykelvasan 4 gånger. På hennes meritlista finns även ett silver från Europamästerskapen i långlopp 2016. Högst på listan står dock segern 2017 i världens tuffaste etapplopp på mountainbike Cape Epic.

Lars Rosencrantz: Lars brinner för att dela med sig av sin passion för träning, äventyr och uthållighetssporter. Lars coachar och inspirerar hundratals triathleter inom ramarna för både egna träningsläger och som en av de ansvariga för Svenska Triathlonförbundets instegsläger på Las Playitas. Förutom sitt engagemang för MTB har Lars lång erfarenhet från Triathlon och Ironmantävlingar på olika platser i världen på sin meritlista. Som MTB-cyklist ser han sitt genomförande av Cape Epic 2017 och 2018 som de absoluta höjdpunkterna. Som ledare och coach är Lars öppen, närvarade och inkluderande och i hans sällskap finns alltid närhet till glädje och fantastiska upplevelser. 

Inför resan kommer du att få mer skriftlig information om packning, själva etapploppet W2W samt fakta om Sydafrika. Har du frågor kan du i alla lägen höra av dig till oss: info@pathfindertravels.se

Pathfinder Travels
Göteborgsvägen 3 SE-443 30 Sweden
Tel: 031-707 00 80 Fax: 031-15 34 46
Spiro Kommunikation